Τρίτη 06.06.2023

Ποιοι πιλότοι πήραν «μαϊμού» διπλώματα και πόσο κόστιζαν – «Τους έλεγε τις απαντήσεις στο αυτί»

Καθώς τους έψαχναν, βρήκαν κρυμμένες πάνω τους συσκευές, κρυφή κάμερα, μία «ψείρα» στο αυτί και δύο κινητά

O διευθύνων σύμβουλος του εξεταστικού κέντρου περιγράφει τη σύλληψη των δύο εξεταζόμενων υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, που πιάστηκαν να αντιγράφουν στις εξετάσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα που έδινε πλαστά διπλώματα.

«Διενεργούνται εξετάσεις μηνιαίως και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξεταστική. Την περασμένη Πέμπτη στις 10:30 το πρωί -ουσιαστικά μόλις είχαν ξεκινήσει οι εξετάσεις στις 10:15- ήρθε η Αστυνομία και μπήκε στην αίθουσα όπου εξετάζονταν και συνέλαβε δύο υποψηφίους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του εξεταστικού κέντρου. Και προσθέτει: «Δεν ρώτησαν καν τα ονόματά τους, ήξεραν ακριβώς ποιοι είναι. Καθώς τους έψαχναν, βρήκαν κρυμμένες πάνω τους συσκευές, κρυφή κάμερα, μία “ψείρα” στο αυτί και δύο κινητά. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν την εικόνα του tablet στο οποίο εμφανίζονται οι ερωτήσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος του εξεταστικού κέντρου, όπου συνελήφθησαν οι δύο «επίδοξοι» πιλότοι, επισημαίνει, μιλώντας στο newsit.gr, ότι «το εξεταστικό κέντρο είναι μιας εταιρείας από το εξωτερικό και εμείς έχουμε αναλάβει τη στέγαση του χώρου. Η ξένη εταιρεία έχει εξεταστικά κέντρα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και ένα στην Ελλάδα, το οποίο στεγάζει σ’ εμάς. Εμείς δηλαδή έχουμε αναλάβει τη στέγαση και τη γραφειοκρατική βοήθεια». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «όλη τη διαδικασία την παρακολουθούν live οι ιθύνοντες της εταιρείας του εξωτερικού για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας που στεγάζει το εξεταστικό κέντρο, «οι ερωτήσεις έρχονται απευθείας live από τη χώρα του εξωτερικού, δεν τις ξέρει κανείς και κάποιος προφανώς τους έλεγε τις απαντήσεις στην “ψείρα” στο αυτί. Τους έπιασαν.

Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι αυτοί είναι μέλη ενός κυκλώματος που τους παρακολουθούσε η Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Αυτοί είναι μαθητές από άλλη σχολή και όχι τη δική μας. Αλλά η εταιρεία του εξωτερικού δέχεται αιτήσεις και από άλλες σχολές, αρκεί να έχουν τις νόμιμες βεβαιώσεις ολοκλήρωσης σπουδών».

Την ημέρα της σύλληψης, όπως μας λέει ο διευθύνων σύμβουλος του εξεταστικού κέντρου, «ζητήθηκε η συμβολή μας για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας για να γίνουν όλα ομαλά. Εμείς παρείχαμε τις πληροφορίες για τη διαδικασία όλης της εξέτασης, δηλαδή τι γίνεται από την πρώτη αίτηση έως και τις εξετάσεις».

Εξηγεί δε τη διαδικασία που ακολουθείται. «Οι υποψήφιοι δηλώνουν την επιθυμία τους να δώσουν εξετάσεις, συμπληρώνοντας μία αίτηση που είναι υπογεγραμμένη από τον αντίστοιχο διευθυντή της σχολής τους και που αναγράφουν σε ποιο μάθημα θέλουν να εξεταστούν στην επόμενη εξεταστική. Η δική μας εταιρεία σε συνεργασία με την εταιρεία στο εξωτερικό φτιάχνουμε το πρόγραμμα, ποια μέρα και ποια ώρα θα δώσει ο εκάστοτε υποψήφιος».

Μάλιστα, αναφέρει ότι όσον αφορά τους δύο συλληφθέντες «πρέπει να ήταν η πρώτη εξέταση των συγκεκριμένων ατόμων που συνελήφθησαν, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν γνωρίζουμε τους μαθητές, εκτός από τους μαθητές της δικής μας σχολής. Μετά τις συλλήψεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά».

Το κύκλωμα που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αποτελείται από τρία βασικά μέλη. Έναν πρώην ιπτάμενο, έναν ιδιοκτήτη σχολής πιλότων και τον συνδετικό κρίκο με το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα με τη στιγμή της σύλληψης των δύο εξεταζόμενων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον 70χρονο πρώην πιλότο στην κατοικία του. Εκεί βρήκαν τον ίδιο με ανοιχτό τον υπολογιστή που είχε ζωντανή εικόνα από τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι φέρεται να κατάφεραν, στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, να βγάλουν πλαστά διπλώματα χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 «επίδοξους» πιλότους, με τη δράση του κυκλώματος να εκτιμάται από τον Ιανουάριο του 2023.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι της σχολής, ο ιδιοκτήτης της οποίας φέρεται να παρείχε ψεύτικες βεβαιώσεις παρακολούθησης και είναι ένας από τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης, αναφέρουν στο newsit.gr ότι η συγκεκριμένη «σχολή δεν έχει κάνει κάτι παράτυπο και λειτουργεί κανονικά. Η πρώτη που θα αντιδρούσε θα ήταν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Δεν μας έχει πάρει κανένας τηλέφωνο. Μάλιστα οι δύο υποψήφιοι που βρέθηκαν με “ψείρα” δεν είναι δικοί μας μαθητές, είναι άλλης σχολής», καταλήγουν μιλώντας στο newsit.gr.

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ