Σάββατο 01.10.2022

Ποιο είναι το ελληνικό νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη που κάηκε

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Ελληνικό Νοσοκομείο στου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα το κτήριο να εκκενωθεί. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η εκκένωση του ελληνικού νοσοκομείου επιχειρήθηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά.

Οι ασθενείς μεταφέρονταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορεία, ακόμη και στα χέρια, ώστε να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες που τύλιγαν το κτήριο. 104 ασθενείς απομακρύνθηκαν επιτυχώς από τις εγκαταστάσεις.

Πώς φαίνεται να ξέσπασε η πυρκαγιά

Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από την πυρκαγιά:

Στο σημείο έχει μεταβεί και ο δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει αναφορά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε.

Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει πως δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί και επιβεβαιώνει ότι μεταφέρθηκαν 80 ασθενείς. «Όλοι οι ασθενείς έχουν απομακρυνθεί. Είμαστε όλοι εδώ. Γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Δόξα τω Θεώ, η φωτιά εντοπίστηκε νωρίς και απομακρύνθηκαν όλοι οι ασθενείς. Μέσα, όπου συνεχίστηκε η φωτιά, δεν έχουμε ασθενείς ή ηλικιωμένους. Έμεναν περίπου 100 ηλικιωμένοι. Εκκενώθηκαν πριν η φωτιά εξαπλωθεί με απολύτως υγιή τρόπο», τονίζει.

Η ιστορία του ελληνικού γηροκομείου/ νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης

Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy.

Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.

Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753. Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.

Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης είχε κατασκευάσει τρία νοσοκομεία: αυτό, το 1762 ένα άλλο στην περιοχή του Γαλατά και το 1780 ένα τρίτο στο Πέρα .

Και τα τρία νοσοκομεία είχαν τα δικά τους ιδιαίτερα καταστατικά, αλλά όλα τέθηκαν υπό την επίβλεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων.  Το 1852, με τη χορηγία του Πατριάρχη Κυρίλλου ΣΤ’ , το νοσοκομείο Μπαλίκλι ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο στις εγκαταστάσεις. Τα αρχεία των νοσοκομείων αποκαλύπτουν ότι τα νοσοκομεία της κοινότητας ήταν ανοιχτά σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης εκκλησία, η οποία εξυπηρετεί όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και την ελληνορθόδοξη κοινότητα γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών της Κωνσταντινούπολης του 1955, το νοσοκομείο δέχθηκε πολλούς ασθενείς, οι οποίοι υπέφεραν από τραύματα, βιασμούς και σωματική κακοποίηση. Το νοσοκομείο αποκαταστάθηκε το 1991 και το 1994 ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική κλινική για τη θεραπεία της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών στην Τουρκία.

Στα τέλη του 1960, ο τουρκικός θησαυρός κατέλαβε τις περιουσίες του Ελληνικού Νοσοκομείου Μπαλίκλι. Το νοσοκομείο μήνυσε το ταμείο με το σκεπτικό ότι η μεταβίβαση της περιουσίας του ήταν παράνομη, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια ήταν υπέρ του τουρκικού θησαυρού. Τον Αύγουστο του 2002, ψηφίστηκε νέος νόμος από το τουρκικό κοινοβούλιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, λόγω της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ . Με αυτόν τον νέο νόμο, εμπόδισε το τουρκικό ταμείο να δεσμεύσει περιουσίες κοινοτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ