Τρίτη 25.01.2022

Ποιες μάσκες προφυλάσσουν καλύτερα από την Όμικρον

Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας, αλλά και της απλής χειρουργικής έναντι του κορονοϊού εκφράζεται από τους ειδικούς, σε μία περίοδο που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Omicron έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι γιατροί, λοιπόν, καλούν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τις υφασμάτινες μάσκες, που ενδέχεται να παρέχουν μειωμένη προστασία. Αντ’ αυτού προτείνουν είτε τη χρήση διαφορετικών τύπων μάσκας ή συνδυασμό από δύο διαφορετικές μάσκες που παρέχει υψηλότερη προστασία.

Σε δημοσίευμά της Wall Street Journal λοιμωξιολόγοι αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Η Mayo Clinic στην Αμερική απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να αλλάξει μάσκα ειδάλλως δεν θα μπορεί να εισέλθει στο χώρο του νοσοκομείου.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Τα πλεονεκτήματα της ΚΝ95

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Ως εκ τούτου, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας. Κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας”. Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, ήτοι μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

“Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά”, αφού η Omicron είναι πολύ μεταδοτική, σημειώνει η επιστήμονας.

Σύγκριση αποτελεσματικότητας μασκών

Η WSJ έδειξε τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Μάσκες για τα παιδιά

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, παραδέχεται ότι η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν τις KN95. Μάλιστα, συνιστά τις συγκεκριμένες μάσκες και σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Αν δεν είναι διαθέσιμες, τότε προτείνει χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. “Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία”, σημειώνει.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ