Εν αναμονή της έναρξης του προγράμματος «Σπίτι μου 2», οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αναζητούν εντατικά κατοικίες τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας σημαντικά τη ζήτηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των σπιτιών προς πώληση στο εν λόγω πρόγραμμα, αφορά κυρίως παλιό απόθεμα, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 60΄ και του 70’, ενώ το πιο καινούριο απόθεμα αφορά σπίτια του 1985.
Μια διαφορετική εικόνα υπάρχει στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πιο σύγχρονες επιλογές ακίνητων, καθώς το απόθεμα των σπιτιών χρονολογείται από την περίοδο 1980-1985. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ανάπτυξη των Ανατολικών Προαστίων ενισχύθηκε και οι κατασκευαστές επένδυσαν σε πιο καινοτόμες και σύγχρονες αρχιτεκτονικές λύσεις, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο σύγχρονες υποδομές. Έτσι, τα ακίνητα που προσφέρονται σε αυτήν την περιοχή είναι πιο πρόσφατα και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για τους υποψήφιους αγοραστές.
Στην Αττική, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Κέντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια, τα οποία συγκεντρώνουν πάνω από το 55% των διαθέσιμων κατοικιών που είναι κατάλληλες για ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, έρχονται τα Δυτικά Προάστια που το 13% των ακινήτων μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Στο 6,3% βρίσκεται το κατάλληλο απόθεμα του Πειραιά, ενώ στο 8,3%, είναι οι δυνατότητες των Προαστίων του. Τα ανατολικά προάστια φαίνεται ωστόσο ότι διαθέτουν το μικρότερο ποσοστό κατάλληλου αποθέματος για να ενταχθούν στο Σπίτι μου 2, το οποίο ανέρχεται στο 5,3%.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης, η εικόνα είναι ξεκάθαρη, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κυριαρχεί, συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% της προσφοράς κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου 2». Ακολουθούν τα Προάστια της Θεσσαλονίκης, τα οποία καλύπτουν ένα αξιοσημείωτο 37,7% της διαθέσιμης προσφοράς. Αντίθετα, στο υπόλοιπο του νομού, η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, μόλις στο 2,5%. Αυτή η ανισοκατανομή αναδεικνύει τη συγκέντρωση ευκαιριών κατοικίας γύρω από τον αστικό πυρήνα, αφήνοντας τα πιο απομακρυσμένα σημεία του νομού με περιορισμένες επιλογές.
Τέλος, η ανάλυση των μέσων ζητούμενων τιμών κατοικιών στην Αττική, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου 2», αποκαλύπτει έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιοχών.
Στα Βόρεια Προάστια, μια τυπική κατοικία με μέσο εμβαδόν 77 τ.μ. και έτος κατασκευής το 1978 κοστολογείται κατά μέσο όρο στις 195.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της περιοχής ως μία από τις πιο ακριβές.
Αντίθετα, πιο οικονομικές επιλογές βρίσκονται στο Κέντρο της Αθήνας και στα Προάστια του Πειραιά, όπου κατοικίες με εμβαδόν 80 τ.μ. και έτος κατασκευής το 1977 έχουν μέση ζητούμενη τιμή μόλις 140.000 ευρώ. Αυτή η διαφορά στις τιμές υπογραμμίζει την ποικιλομορφία της αγοράς, καθιστώντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» εργαλείο που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες διαφορετικών αγοραστών.
πηγή powergame.gr