Δευτέρα 24.06.2024

Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τον χρόνο των εκλογών – Κοντά στο Πάσχα ο Κ. Μητσοτάκης ανοίγει τα “χαρτιά” του

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με μεγάλο άγνωστο “χ” στην πολιτική εξίσωση την ημερομηνία που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση, μετά το οκτάωρο μπρα ντε φερ σε σκηνικό επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευρύνει σταδιακά το αποτύπωμα της ατζέντας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα το βράδυ θα παραχωρήσει την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, τοποθετεί (όπως έγινε εμφανές στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Μαρούσι) στην πρώτη γραμμή των διλημμάτων τη σταθερότητα και την επόμενη ημέρα του κράτους, με τα συγκεκριμένα πεδία να κυριαρχούν στην προεκλογική συζήτηση, η οποία, ουσιαστικά, έχει ξεκινήσει. Όσον αφορά στο μέτωπο των ανακοινώσεων για την Κυριακή των εθνικών εκλογών, η Ηρώδου Αττικού 29 θα…τραβήξει την κουρτίνα κοντά στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, με την 21η Μαΐου να θεωρείται το κυρίαρχο σενάριο, υπό το πρίσμα και των πρωθυπουργικών αναφορών ότι οι κάλπες θα έρθουν στο προσκήνιο μέσα στην άνοιξη.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Είχαμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πολύ σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα, η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όλα αυτά που και πριν, αλλά και τώρα -μετά την τραγωδία των Τεμπών- αναδεικνύονται ακόμα πιο επιτακτικά. Κοντά στο Πάσχα θα υπάρχουν ανακοινώσεις”, σημείωσε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο στόχαστρο ο Αλ. Τσίπρας

Την ίδια στιγμή και στον απόηχο της πολύωρης ανταλλαγής αιχμών και πολιτικών πυρών στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι δόθηκαν, με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο, άπασες οι απαντήσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας και της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η “γαλάζια” επιχείρηση αποδόμησης της λογικής που έχουν επιλέξει να προτάξουν ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας, την επομένη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. “Στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι την Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί. Δεν μπήκε στον κόπο βέβαια να επισκεφθεί το Σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από το Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε. Όπως λειτούργησε κανονικά και την μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

Στην αίθουσα της ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου ταύτισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρό του με τις έννοιες του αναχρονισμού και της αντιδραστικότητας. “Το Σάββατο o πολακισμός κανονικοποιήθηκε. Έγινε με κάθε επισημότητα, αποδεκτός ως πολιτική ιδεολογία και πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές τους τις επιλογές ο κ. Τσίπρας, αλλά και τα ανώτατα όργανα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνουν ολοκάθαρα την πολιτική κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν: ένα δρόμο ακρότητας και διχασμού”, είναι το στίγμα των “γαλάζιων”.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει χαρακτηριστικά προσωπικής μάχης για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται στην οδό της πολιτικής και επιχειρησιακής διαχείρισης της επόμενης ημέρας του τραγικού δυστυχήματος και παράγοντες σημειώνουν πως όλο αυτό το πλαίσιο των κινήσεων φέρνει στην κορυφή του προεκλογικού διαλόγου το ερώτημα “τι κράτος θέλουμε”, καθώς και έτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό. Όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση. “Στην προεκλογική περίοδο θα πάμε με δημιουργική ατζέντα. Θα παρουσιάσουμε το έργο που έχει παραχθεί, αλλά και όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, επίσης, θα δούμε και οι πολίτες θα κρίνουν ποιος μπορεί να αλλάξει τα κομμάτια του κράτους που έμειναν πίσω. Ποιος μπορεί να τα διορθώσει, ώστε να λειτουργούν μακριά από τις παθογένειες. Τις απαντήσεις δεν τις χρωστάμε στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Τις χρωστάμε στους πολίτες, τους οποίους πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα”, αναφέρουν στελέχη.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ