Τρίτη 31.01.2023

Πλεύρης: Έλεγχος σε εννέα πολυεθνικές φαρμάκου για το αν διατίθενται τα απαραίτητα αποθέματα

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές σήμερα έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92%

Εννέα πολυεθνικές ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τα αποθέματα που απαιτούνται με σκοπό να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Σε σχέση με τα μέτρα για την αποτροπή των παράλληλων εξαγωγών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρεία απαγόρευση, «είναι η πρώτη φορά που η απαγόρευση είναι επ’ αόριστον. Έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν κλείσει φαρμακαποθήκες». Το θέμα είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών, ανέφερε και παρότρυνε τον βουλευτή να διερευνήσει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Αμερική, «σε χώρες που έχουν πολύ πιο ακριβό φάρμακο από την Ελλάδα».

Σε κάποιες από αυτές τις χώρες, υπογράμμισε, υπάρχει πλαφόν, δεν μπορούν να πουλήσουν παρακεταμόλη από το Ίντερνετ και δίνουν άδεια στους γιατρούς να φτιάχνουν μέσα στο φαρμακείο τα φάρμακα». Στην Ελλάδα, τόνισε, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση, διότι έχουν ληφθεί μέτρα από το καλοκαίρι και διότι η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, μίλησε για την καθιέρωση πλαφόν στo clowback, στα φάρμακα έως 5 ευρώ -οι αντιβιώσεις, η παρακεταμόλη- με στόχο να παραμένουν στην ελληνική αγορά. «Κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς, για να πληρώνουν κυρίως οι πολυεθνικές με τα ακριβά φάρμακα, πολύ μεγαλύτερο clowback απ’ ό,τι οι άλλες εταιρείες που έχουν τα φθηνά ακριβά φάρμακα. Συνεπώς, από το καλοκαίρι πήραμε μέτρα, γιατί γνωρίζαμε την κατάσταση που θα υπάρξει, με την έλλειψη πρώτων υλών», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι 25 στις 27 χώρες στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαρμάκου.

Σε σχέση με τα φάρμακα για την έξαρση των ιώσεων, επισήμανε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με μια σειρά γενόσημα. Αναγνώρισε την ίδια στιγμή ότι υπάρχουν φάρμακα που είναι απευθείας εισαγωγών, όπως τα εισπνεόμενα, που είναι πιο δύσκολο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά «σήμερα η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση προ 10ημέρου», γιατί σε συνεννόηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής στα γενόσημα» και παράλληλα ο ΙΦΕΤ έχει προβεί σε εισαγωγές και τροφοδοτεί την αγορά.

Ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές σήμερα έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92% και δεν υπάρχει ομαλοποίηση όπου δεν υπάρχουν φάρμακα, διότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθείται η ζήτηση φαρμάκων, επιβλήθηκε στις αντιβιώσεις, πριν από την έλλειψη, και θα επεκταθεί και σε όλα τα φάρμακα.

Την εικόνα ομαλοποίησης που περιέγραψε ο υπουργός Υγείας δεν αποδέχθηκε ο Κρίτων Αρσένης, που επικαλέστηκε όσα καταγγέλλουν φαρμακεία, ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Για δε την προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, ο κ. Αρσένης είπε ότι πριν από την εφαρμογή της είχε δοθεί χρόνος να έχουν το περιθώριο να ολοκληρώσουν εξαγωγές.

«Όταν επιβάλλεται μια απαγόρευση, προφανώς δίνεται περιθώριο δύο ή τριών ημερών, διότι μπορεί να έχουν κοπεί τιμολόγια, να έχουν γίνει πληρωμές. Αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις», είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών, που έχει γίνει ποτέ, σε φάρμακα και με επ’ αόριστον διάρκεια απαγόρευσης. Επισήμανε, εξάλλου, ότι όλα τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν συμφωνήσει πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ