Παρασκευή 22.10.2021

Πίνεις φυσικό χυμό φρούτων; Κινδυνεύεις από πρόωρο θάνατο!

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη δεν είναι υγιεινά, νέα μελέτη διαπίστωσε όμως ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους φυσικούς φρουτοχυμούς.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωσή τους, μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Οι ηλικιωμένοι που πίνουν περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, δηλαδή χυμούς φρούτων, αναψυκτικά κ.α. μπορεί να κινδυνεύουν να πεθάνουν νωρίτερα» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jean Welsh, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

«Οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων με ζάχαρη πρέπει να περιλαμβάνουν και τους χυμούς φρούτων και αφορούν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά», ανέφερε η Welsh

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Welsh και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για 13.440 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 64 έτη, που συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για τα εγκεφαλικά επεισόδια από το 2003 έως το 2007. Το 71% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα ποτά με ζάχαρη κατανάλωναν. Σε μια περίοδο έξι χρόνων, 1.168 συμμετέχοντες πέθαναν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν τα περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των 100% φυσικών χυμών φρούτων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν τα λιγότερα.

 

Πίνεις φυσικό χυμό φρούτων; Κινδυνεύεις από πρόωρο θάνατο!

 

Η συστηματική κατανάλωση φρουτοχυμών συνδέθηκε με 24% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Κάθε επιπλέον κατανάλωση 350ml φρουτοχυμού, αύξανε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των ενεργειακών ποτών, σχετίζονται με πρόσληψη βάρους και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Οι φρουτοχυμοί θεωρούνται ακόμη από τους περισσότερους πιο υγιεινή επιλογή.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τους φυσικούς χυμούς

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ροφήματα με ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Τα στοιχεία για τους φρουτοχυμούς είναι λιγότερο σαφή.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά και σχετικά υψηλά ποσοστά σακχάρων.

Σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων έχει μόνο οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις δεν πρέπει να καταναλώνετε πάνω από 120-180 ml φυσικού χυμού φρούτων καθημερινά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: athensmagazine.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ