Τρίτη 28.06.2022

Πηγές ΥΠΕΞ: Υποκριτική η κριτική της Τουρκίας για τον διορισμό των μουφτήδων

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν Προεδρικό Διάταγμα της τουρκικής πλευράς που αφορά στον διορισμό μουφτήδων – «Αποσιωπάται επιμελώς από την τουρκική πλευρά ότι η ίδια πρακτική (που ακολουθεί η Ελλάδα)  ακολουθείται στην Τουρκία»

Υποκριτική στάση καταλογίζουν στην τουρκική πλευρά διπλωματικές πηγές, όσον αφορά στην κριτική που ασκείται στη χώρα μας σε σχέση με τον διορισμό των μουφτήδων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως πριν από μερικές ημέρες (7 Ιουνίου 2022) διορίσθηκαν 3 Μουφτήδες, μετατέθηκαν άλλοι 7 και παύτηκε από τα καθήκοντα του 1.

«Το ενδιαφέρον μας συγκρατεί το γεγονός ότι στην Τουρκία, οι Μουφτήδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία είναι κρατική υπηρεσία», προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην χώρα μας περί δήθεν παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας την εκλογή των Μουφτήδων και όχι τον διορισμό τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αυτό που αποσιωπάται επιμελώς από την τουρκική πλευρά, καταλήγουν οι πηγές, είναι ότι η ίδια πρακτική (διορισμός Μουφτήδων) ακολουθείται στην Τουρκία, κάτι που αν μη τι άλλο υποδηλώνει τον υποκριτικό χαρακτήρα της κριτικής εναντίον της χώρας μας.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ