Τετάρτη 11.09.2024

Περισσότερο ΑΙ στο Δημόσιο: Έρχονται εφαρμογές για Υγεία και Δικαιοσύνη

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για την τεχνητή νοημοσύνη βάζει το ελληνικό Δημόσιο, φιλοδοξώντας να φέρει την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με αυτό. Με το κτηματολόγιο να έχει γίνει ήδη ο πρώτος κρατικός φορέας, που λαμβάνει διοικητικές αποφάσεις με την εμπλοκή ΑΙ, τα συναρμόδια Υπουργεία πλέον συζητούν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πιάσει δουλειά στους νευραλγικούς τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης.

Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκάλυψε ότι ήδη εξετάζεται η εισαγωγή εφαρμογών ΑΙ για τη Δικαιοσύνη και την Υγεία, ενώ εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης θα υπάρξει και για την παρακολούθηση της πορείας αποκατάστασης των καμένων περιοχών, με παράλληλο εντοπισμό φαινομένων αυθαίρετης δόμησης εντός αυτών.

Πρακτικά, στόχος του Υπουργείου – ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη «γραμμή» και τη στρατηγική, που έχει έμπρακτα χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου- είναι να υπάρξουν υλοποιήσεις εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων. «Πάμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και πού χωλαίνει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης και πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του ΑΙ.

ΑΙ στο πλευρό του δικαστή

Για την εισαγωγή εφαρμογών στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ήδη στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν τρεις συναντήσεις μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Δικαιοσύνης. Αντικείμενο των επαφών να καταγραφούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για τα πεδία της δημόσιας διοίκησης, στα οποία θα μπορούσε να δώσει λύση η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως δε ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, στο περιθώριο της παρουσίασης για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΙ Factories, για λύσεις σε Υγεία και Δικαιοσύνη καθώς «είναι και οι τομείς που πάσχουμε στη δημόσια διοίκηση».

Ειδικά στη δικαιοσύνη, όπου το αργό σύστημα απονομής της επηρεάζει δυσμενώς όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κοστίζει δυσανάλογα στον Έλληνα πολίτη, η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης δουλεύεται συστηματικά. «Δεν μπορούν να περιμένουν οι υποθέσεις 2 και 3 χρόνια. Είναι και ζήτημα ανάπτυξης η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Ήδη μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί κοινές ομάδες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που εξετάζουν που θα μπορούσε να εφαρμοστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Νομικού Ελέγχου του Κτηματολογίου. Όπως σημειώθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να εισηγείται αποφάσεις, αλλά με τη χρήση ενός μοντέλου φυσικής γλώσσας, θα μπορεί, για παράδειγμα, ο δικαστής να εντοπίζει γρήγορα μέσα από έναν τεράστιο όγκο των αρχείων μιας δικογραφίας εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για τη λήψη μιας απόφασης.

Τεχνητή νοημοσύνη στα καμένα

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να ενεργοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και στο θέμα της αποκατάστασης περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ο κ. Κυρανάκης αποκάλυψε ότι το ΑΙ θα πιάσει δουλειά και στην παρακολούθηση της αποκατάστασης των εκτάσεων που έχουν καεί: «στόχος για το 2025 είναι να τρέξει ένα μοντέλο ΑΙ, σε συνεργασία ΕΛΚΕΔ-Κτηματολογίου, για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων».

Με τη χρήση ΑΙ και μέσω της λήψης δορυφορικών φωτογραφιών, θα εντοπίζονται οι εκτάσεις, που είχαν καεί τα προηγούμενα χρόνια, και με αλγόριθμους θα εξετάζεται η ταχύτητα με την οποία γίνεται η αναδάσωση, καθώς και αν υπάρχει παράνομη δόμηση ή παρόμοιες παράνομες ενέργειες.

Τέλος τον τομέα της Υγείας ένα παράδειγμα εμπλοκής του ΑΙ δίνει το πρόγραμμα του ΜΙΤ, στο οποίο συμμετέχει το νοσοκομείο Άγιος Σάββας σε ένα σχήμα 60 νοσοκομείων παγκοσμίως, που δίνουν ανώνυμα δεδομένα ώστε να εκπαιδευτεί το μοντέλο πρόβλεψης καρκίνου του πνεύμονα, και μπορεί να εντοπίσει έναν καρκινικό όγκο έως και 5 χρόνια πριν τον γιατρό.

πηγή powergame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ