Τετάρτη 24.04.2024

ΠΑΣΟΚ: Γιατί χάνει πόντους και τη δεύτερη θέση στα γκάλοπ

Η πτώση 3% σε μόλις δύο μήνες που οδηγούν στην τρίτη θέση, οι ρωγμές στην Κ.Ο. και το σχέδιο «εξωστρέφειας» για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες εν όψει ευρωεκλογών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ολο και πιο δύσκολο γίνεται το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και απομακρύνονται οι βεβαιότητες στα γκάλοπ ότι το ΠΑΣΟΚ κλειδώνει τη δεύτερη θέση.

Μπορεί ο νέος χρόνος να ξεκίνησε δημιουργώντας στη Χαριλάου Τρικούπη υψηλές προσδοκίες για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ωστόσο προτού ακόμη κλείσει το πρώτο τρίμηνο ο απολογισμός αποκαλύπτει σημαντικές ρωγμές στη δυναμική του κόμματος. Μέσα σε δύο μήνες οι αριθμητικές απώλειες φτάνουν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (όπως φαίνεται και στο γκάλοπ της Marc που δημοσίευσε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα), ενώ το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δίνει πολιτικές μάχες χωρίς ορατά κέρδη.

Η ισότητα στον γάμο, που ήταν προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ, όταν έφτασε η ώρα να ψηφιστεί στη Βουλή οδήγησε 11 από τους 32 βουλευτές στην αποχή. Παρότι η ηγεσία προσπάθησε να μεταπείσει τους διαφωνούντες, η ενιαία εικόνα κατά την ψήφιση του νόμου αποδείχτηκε ανέφικτος στόχος. Κατά τη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος- διαφώνησαν ανοιχτά με τη γραμμή του «όχι», ενώ το «σκανδιναβικό μοντέλο» που πρότεινε η Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά συνέβαλε στην ανάδειξη μιας καθαρής θέσης για το μείζον θέμα.

androulakis

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με διάθεση ήπιας κριτικής προς τη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για λάθη και αστοχίες των διοργανωτών σε μια στιγμή που έπρεπε να αποκλειστεί και η παραμικρή αφορμή για την πρόκληση εσωκομματικής αναταραχής ή περιδίνησης. Αλλα στελέχη που ασκούν σκληρή κριτική και θέλουν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές προς τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης και του πάνελ δεν την είχε μόνο ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημόπουλος, αλλά, ως είθισται, το κεντρικό επιτελείο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε διά στελεχών του να υποβαθμίσει το θέμα – ο ίδιος ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα δεν βοηθά την παράταξή μας». Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση που καίει τα τελευταία 24ωρα αφορά στη γενικότερη κάμψη της δυναμικής του κόμματος και της επιστροφής του στην τρίτη θέση, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μικρή διαφορά. «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και ο στόχος είναι αυτό να συμβεί με αυξημένα τα ποσοστά του», υποστηρίζει πάντως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια εμφανή προσπάθεια να εμψυχώσει κατ’ αρχάς το κομματικό του κοινό.

Το αφήγημα της κάλπης

kasselakis_st

Αυτό θα είναι και το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές, με βασική επιδίωξη να ρυμουλκήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τον κεντροαριστερό χώρο: ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ για να δώσει σκληρή μάχη εναντίον της αλαζονείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη και τα στελέχη που αναλαμβάνουν ρόλο στην πρώτη γραμμή της μάχης πιστεύουν ότι η υποχώρηση στα γκάλοπ είναι προσωρινό φαινόμενο και ότι το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει μέρα-μέρα με το εξωστρεφές πρόγραμμα δράσεων που σχεδιάζουν. Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι σε διαρκείς περιοδείες ανά την Ελλάδα. Την Παρασκευή επισκέφτηκε την ακριτική περιοχή του Εβρου – απ’ όπου πρόσφατα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την ίδρυση των Δημοκρατών και την πρόθεσή του να κερδίσει αρχικά τη μάχη της Ευρωβουλής. Εντός της εβδομάδας ο κ. Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φθιώτιδα, απ’ όπου θα μιλήσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για την έλλειψη βούλησης και σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel».

Με την ομάδα των υποψηφίων ευρωβουλευτών ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι θα καταφέρει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κόμματος σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Επιμένει να επενδύει πράγματι σε νέα πρόσωπα και ταυτόχρονα να δένει τους στόχους με την πολιτική ικανότητα των έμπειρων στελεχών. Επέλεξε -και όχι τυχαία- η πρώτη τριάδα υποψηφίων που ανακοίνωσε, ο Κώστας Τσουκαλάς και οι κυρίες Ολγα Μαρκογιαννάκη και Μαρία Δαφέρμου, να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Ωστόσο, κατά την τμηματική παρουσίαση της λίστας θα φανεί ότι αξιοποιεί στελέχη που απευθύνονται σε όλες τις επαγγελματικές, κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες.

androulakis_mk_2

Εκτός από τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιος ο παπανδρεϊκός πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης, ο νεαρός λέκτορας στο Λάιντεν της Ολλανδίας Λευτέρης Καρχιμάκης, ο οικονομολόγος και γραμματέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κικίλιας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος – πιο κοντά στην απόφαση να κατέβει φαίνεται ότι είναι και ο Γιάννης Μανιάτης.

Διαφορετικές απόψεις έχουν καταγραφεί για το σενάριο καθόδου με το ΠΑΣΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη, του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή που αποτελεί πάντως κόκκινο πανί για πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει κρούση, όμως δεν διαψεύδουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις βολιδοσκόπησης.

Το σίγουρο είναι ότι το πράσινο φως έχουν ήδη λάβει αρκετές κυρίες, όπως οι Ρόζα Βρεττού, Εφη Κουτεντάκη, Αννα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Αλίρη. Είναι πιθανή η κάθοδος της πολιτικής αναλύτριας Μαρίας Καρακλιούμη, ενώ ακούγεται επίσης ότι θα κατέβουν οι Σάκης Αρναούτογλου, Βασίλης Σκουντής, Γιώργος Τσούμας, Παναγιώτης Κουνάκης, Πάνος Γκανιάτσος, Νίκος Τσιλιμίγκας, Γιάννης Κουράκης κ.ά.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ