Κυριακή 28.11.2021

Πάση θυσία τρίτη δόση λένε οι ειδικοί

Σήμερα, Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου, εφόσον πρώτα έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό κατά του κορoνοϊού.

Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, η θνητότητα, η πιθανότητα δηλαδή να χάσει κάποιος τη ζωή του από λοίμωξη από κορονοϊό, είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

“Τα πρόσφατα επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση είναι απαραίτητη, προκειμένου να θωρακίσουμε το όφελος του αρχικού εμβολιασμού, να θωρακίσουμε αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα”, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Καλούμε όλους να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για τρίτη φορά στο εμβολιαστικό τους κέντρο. Αναγνωρίζοντας το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα αλλά και τη γνωστή σε όλους μας πια ιδιαίτερα μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, είναι κρίσιμο όλοι μας εμβολιασμένοι και μη, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που αισθανόμαστε ότι εκτιθέμεθα δυνητικά στον ιό, έτσι ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και όλους τους αγαπημένους μας” συμπλήρωσε η κ. Παπαευγγέλου.

Τρίτη δόση και για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson

Για την αναμνηστική δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα θα ανοίξει επίσης την Παρασκευή. Η δεύτερη δόση θα γίνεται δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με το εμβόλιο Pfizer, ενώ σύντομα θα μπορεί να γίνεται και με το Moderna.

Να σημειωθεί ότι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή του διμήνου -στην περίπτωση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να κλείνουν το ραντεβού τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο.

Από την προηγούμενη Παρασκευή οπότε και άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού για την τρίτη δόση, σημειώθηκε τετραπλασιασμός των ραντεβού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, λόγω της αποστολής μηνυμάτων για την τρίτη δόση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ