Τετάρτη 30.04.2025

Πάρκινσον: Η νέα μελέτη που δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

Πάρκινσον: Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους δίνει σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο Science, το γεγονός ότι οι ερευνητές ανέδειξαν για πρώτη φορά την πρωτεΐνη που συνδέεται με την ανάπτυξη της πάθησης, PTEN-induced putative kinase 1, ή PINK1.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το σχήμα της πρωτεΐνης, γεγονός που τους βοήθησε επίσης να κατανοήσουν πώς η PINK1 συνδέεται με τα μιτοχόνδρια. Συνήθως, η PINK1 κάνει ένα είδος σάρωσης και εκκαθάρισης στο σώμα. Μετακινείται αναζητώντας κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και όταν τα εντοπίζει, δημιουργεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ουβικουιτίνη, η οποία δίνει σήμα στο σώμα να τα ξεφορτωθεί.

Όταν αυτή η πρωτεΐνη PINK1 μεταλλάσσεται, τα χαλασμένα μιτοχόνδρια παραμένουν στο κύτταρο. Αυτή η μετάλλαξη, και η προκύπτουσα συσσώρευση κατεστραμμένων μιτοχονδρίων, έχει πλέον συνδεθεί με το Πάρκινσον. Ως εκ τούτου, η PINK1 έχει προταθεί εδώ και πολύ καιρό ως πιθανή θεραπεία για όσους πάσχουν από Πάρκινσον, αλλά αυτό ήταν δύσκολο να γίνει επειδή δεν καταλαβαίναμε πραγματικά πώς γινόταν η λειτουργία της.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, ωστόσο, εντόπισαν δύο κρίσιμα βήματα που κάνει η πρωτεΐνη κατά την εκτέλεση της εργασίας της και τα οποία δεν γνωρίζαμε προηγουμένως: Πώς αντιλαμβάνεται τη βλάβη και πώς συνδέεται με τα μιτοχόνδρια.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την ανθρώπινη PINK1 να ”προσκολλάται” στην επιφάνεια κατεστραμμένων μιτοχονδρίων, κάτι που αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη σειρά πρωτεϊνών που δρουν ως σημείο της προσκόλλησης αυτής», δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης δρ Σιλβί Καλλεγκάρι.

«Είδαμε επίσης, για πρώτη φορά, πώς οι μεταλλάξεις που υπάρχουν σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον επηρεάζουν την ανθρώπινη PINK1».

πηγή e.t.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ