Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε».
«Υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος περνά από τη βόρεια μεριά της θάλασσας του Μαρμαρά, εφαπτομενικά πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα το οποίο δεν έχει σπάσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή θα σπάσει.
Κώστας Παπαζάχος για τον σεισμό στην Τουρκία: Το πρόβλημα με το κομμάτι του ρήγματος είναι σαν μια ρωγμή σε τοίχο
Φανταστείτε ότι είναι σαν να έχετε μία ρωγμή στον τοίχο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι πολύ κοντά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό και βλέπετε ότι μιλούν συνεχώς οι σεισμολόγοι και διάφοροι άλλοι μηχανικοί κ.ά. για τον περίφημο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, αν και όποτε θα γίνει», τόνισε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ Παπαζάχος, πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε τώρα και είναι στον νότιο κλάδο, περίπου 72 χιλιόμετρα από την Τουρκία, άρα, όχι και τόσο κοντά. Αποτελεί ένα τμήμα του ρήγματος που περνάει από τα παράλια.
«Ένας σεισμός μικρός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανησυχούμε για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο, ούτε μπορεί να προκαλέσει κάτι. Ένας τυπικός σεισμός που γίνεται σε ένα ρήγμα μεγάλο και γνωστό, που δίνει μεγάλο σεισμό», ενώ, σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε:
«Η Ελλάδα έχει μία σταθερή σεισμικότητα τα τελευταία αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Η σεισμικότητα αυτή κόντρα στον ελληνικό χώρο λέει ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό περίπου 6,3 ή μεγαλύτερο. Υπάρχουν χρονιές πιο δύσκολες και χρονιές πιο εύκολες…Έτσι είναι και η Ελλάδα.
Για παράδειγμα, στη Σάμο είχαμε τα παιδάκια που ήταν ένα τραγικό, ατυχές γεγονός από τον τοίχο ο οποίος κατέρρευσε, ενώ αντίθετα, στην Τουρκία είχαμε πάρα πολλά θύματα».
Κώστας Παπαζάχος: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα παλιά κτίρια
«Πάντα στην Ελλάδα υπάρχουν τα συν και τα πλην. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα σύγχρονα κτίρια τα οποία χτίζονται με τους νέους κανονισμούς, οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν φροντίσει ώστε να χτίζονται με τον καταλληλότερο τρόπο. Το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι η Ελλάδα έχει και δύο άλλες κατηγορίες κτιρίων.
Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία. Το βλέπετε σε νομοσχέδια που βγαίνουν π.χ. να ενισχυθούν τα αυθαίρετα ή να επιδοτηθούν τέτοιες δράσεις. Για αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά βήματα έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον μέσο πολίτη και να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για τα ακίνητα τα οποία έχει και φυσικά το δημόσιο.
Για τα δημόσια κτίρια ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι κάνουμε εμείς για να προφυλαχθούμε από το σεισμό εάν και όποτε γίνει. Αυτό είναι το βασικό για την Ελλάδα και όχι το ανάποδο», είπε τέλος ο κ. Παπαζάχος.
Σεισμός στην Τουρκία: «Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη»
Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του Κόλπου της Κίου (Γκέμλικ) στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία, δεν είναι το ίδιο με εκείνο από το οποίο οι σεισμολόγοι περιμένουν ότι θα δώσει μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, γνωστός στην Τουρκία για τις συνεχείς προειδοποιήσεις του για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον Κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».
Διαφορετικό ρήγμα στην Τουρκία προκάλεσε τον σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά
Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι του ρήγματος στον Μαρμαρά. Αυτή η περιοχή είναι ένα ενεργό ρήγμα στον Μαρμαρά στα νότια. Σύμφωνα με τα αρχεία, μεγάλοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν. «Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάθε σεισμός στον Μαρμαρά είναι αυτός ο σεισμός. Περίπου εννέα σεισμοί συμβαίνουν στον Μαρμαρά κάθε χρόνο», ανέφερε.
Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.
Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος – Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η εν λόγω σεισμική δόνηση δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά «σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.
«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η εν λόγω σεισμική δόνηση δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά «σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.
«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», συμπλήρωσε.
Πηγή: E.T.gr