Πέμπτη 09.02.2023

“Πανωλεθρία” στην αγορά κινητών τηλεφώνων, με τη μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας

Να “ξεχάσουν” το 2022 επιθυμούν οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, καθώς το περσινό έτος συνοδεύτηκε από πτώση 11% στις πωλήσεις, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση της 10ετίας.

Όπως επισημαίνει η Canalys, το ασφυκτικό για την αγορά περιβάλλον θα επηρεάσει δυσμενώς τις ώριμες και κορεσμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, ενώ και η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η κινεζική αναμένεται “προβληματική”.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εύρυθμη προμήθεια νέων μοντέλων στα καταστήματα παραμένει “με σκαμπανεβάσματα”, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται επιμήκυνση της περιόδου μη ανανέωσης των συσκευών από τους καταναλωτές, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα μερίδια αγοράς στην παγκόσμια αγορά smartphones

Την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς της Samsung και της Apple διαπιστώνει για το 2022 η Canalys, καθώς και οι δυο “κολοσσοί” της τεχνολογίας και των κινητών τηλεφώνων (Samsung, Apple) κέρδισαν 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, διολίσθησαν τα μερίδια αγοράς των υπολοίπων (Xiaomi, OPPO, Vivo) κατά 1 – 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Εταιρεία 2021 2022
Samsung 20% 22%
Apple 17% 19%
Xiaomi 14% 13%
OPPO 11% 9%
Vivo 10% 9%
Άλλοι 28% 28%

Πηγή: Canalis

“Οι εταιρείες θα προσεγγίσουν προσεκτικά το 2023, δίνοντας προτεραιότητα στην κερδοφορία και προστατεύοντας τα μερίδια  αγοράς τους.

Η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών με τα κανάλια διανομής θα είναι σημαντική για την προστασία των μεριδίων αγοράς, καθώς οι δύσκολες συνθήκες, τόσο για τους συνεργάτες τους, όσο και για τους κατασκευαστές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε επίπονες διαπραγματεύσεις”, αναφέρει η Canalys.

Σχετικά με το 4ο τρίμηνο του 2022, η κατάταξη στα μερίδια αγοράς ήταν διαφορετική. Η Apple κατέκτησε την πρώτη θέση και πέτυχε το υψηλότερο τριμηνιαίο μερίδιο αγοράς που είχε ποτέ, στο 25%.  Αντίστοιχα, η Samsung τερμάτισε δεύτερη στο 4ο τρίμηνο, με μερίδιο αγοράς 20%.

Πηγή: Capital.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ