Παρασκευή 29.03.2024

Πανικός για τις αποκαλύψεις από τον… ταμία του Μαδούρο – Σε αναμμένα κάρβουνα κόμματα της Ευρώπης για όσα ενδέχεται να καταθέσει περί υπόγειων χρηματοδοτήσεων ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Βενεζουέλας

Οι Αρχές στο Πράσινο Ακρωτήριο γνωρίζουν ότι κρατούν μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια τους. Η σύλληψη του Κολομβιανού επιχειρηματία Alex Nain Saab Morán πέρυσι τον Ιούνιο έκανε πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Οχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο επιχειρηματίας με τις λιβανέζικες ρίζες επί τουλάχιστον μία δεκαετία ταξίδευε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και φέρεται να έκλεινε συμφωνίες για λογαριασμό του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, κάποιες από αυτές τις συμφωνίες έχουν να κάνουν με τον προσωπικό πλουτισμό του Μαδούρο, αλλά και του Saab. Αυτές που έχουν πανικοβάλει, όμως, πολιτικούς στη «Γηραιά Ηπειρο» σχετίζονται με την οικονομική βοήθεια που φέρεται να προσέφερε η δικτατορία Μαδούρο σε διάφορα κόμματα χωρών της Ευρώπης. Η υπόθεση αποκτά ελληνικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Saab και διάφοροι συνεργάτες του δρούσαν και επί ελληνικού εδάφους. Η αγωνία σε αυτό το κατασκοπικό θρίλερ θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς την προσεχή Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, δικαστήριο στο Μαϊάμι θα εξετάσει τους νομικούς ισχυρισμούς του Saab, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπως αποφάσισαν οι Αρχές της αφρικανικής χώρας στις 4 Ιανουαρίου. Μοιάζει απίθανο οι δικηγόροι του να κερδίσουν την υπόθεση, αλλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει «σχέδιο Β», που αφορά τη συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές.

Μετά την απόφαση για την έκδοσή του, αποκαλύφθηκαν ελβετικοί λογαριασμοί με κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα το δικαστήριο στο Πράσινο Ακρωτήρι αποφάσισε να τον μεταφέρει από τη φυλακή όπου κρατούνταν σε μια καλά φυλασσόμενη κατοικία. Με αντάλλαγμα τη βοήθειά του ώστε να ξετυλίξουν το κουβάρι των γεωπολιτικών σχέσεων που δημιούργησε η δράση του, ο Saab φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να έχει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Αυτό ακριβώς -το να ανοίξει το στόμα του- είναι που τρομοκρατεί πολιτικούς (και επιχειρηματίες) από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία και από τη Ρωσία μέχρι την Ελλάδα. Ο οικονομικός παράγων αυτός φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα για τις διαδρομές του χρήματος από το Καράκας σε ολόκληρο τον κόσμο, με επίκεντρο τη Μεσόγειο.

Οι ακραία σπασμωδικές κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο ενισχύουν περαιτέρω τις φήμες σχετικά με την πιθανή συνεργασία του «τραπεζίτη» Saab με τις αμερικανικές Αρχές. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το Καράκας όρισε τον Saab αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο στην Αφρικανική Ενωση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Μαδούρο να προστατέψει εαυτόν, τον συνεργάτη του, αλλά και διάφορους πολιτικούς φίλους του ανά την υφήλιο, προσφέροντάς του διπλωματική κάλυψη.

Ο ίδιος ο Saab, από τη σύλληψή του και μετά, επικαλείται διπλωματική ασυλία, καθώς υποστηρίζει ότι ήταν απεσταλμένος του Μαδούρο στο Ιράν. Οι αμερικανικές Αρχές δεν δείχνουν να πείθονται. Κατ’ αρχήν διότι ο Saab είναι ήδη εμπλεκόμενος σε υποθέσεις που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ. Οπως αυτή που αφορά έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που εμπλέκεται σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Νότια Φλόριντα.

Τα ποσά κατατέθηκαν σε λογαριασμούς συμφερόντων του Saab στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Οι Αρχές των ΗΠΑ θεωρούν τον Saab βασικό κρίκο σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε όλο τον κόσμο με «κύκλο εργασιών» περί τα 350 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Αλλωστε, υπάρχουν και διάφορες μηνύσεις κατά αξιωματούχων της Βενεζουέλας σε αμερικανικά δικαστήρια που αφορούν την εκτεταμένη διαφθορά που παρατηρείται στη λατινοαμερικανική χώρα. Αρχικά το FBI και η IRS (το αμερικανικό ΣΔΟΕ) ερευνούσαν την υπόθεση. Πλέον, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έρευνα εμπλέκονται και μυστικές υπηρεσίες, οπότε η υπόθεση ξεπερνά τα όρια του οικονομικού εγκλήματος και εξετάζονται οι διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία, αλλά και οι πιθανές παρεμβάσεις πολιτικού περιεχομένου σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής.

Οι Podemos

Εδώ και χρόνια έχει γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρηματοδοτούσε το κόμμα των Podemos μέσω ενός ινστιτούτου. Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο σημάδι μπολιβαριανών παρεμβάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική, και μάλιστα σε μια πρωτοφανώς δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υπόθεση ήταν ήδη γνωστή όταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αγκάλιαζε τον Αλ. Τσίπρα στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, στην Αθήνα. Η εφημερίδα «El Pais» είχε δημοσιεύσει έγγραφο χρονολογίας 2008 σύμφωνα με το οποίο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο συνιδρυτής των Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, είχαν λάβει από το καθεστώς της Βενεζουέλας περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια μέσω του ινστιτούτου CEPS, το οποίο και παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στον Τσάβες.

Λίγες, μάλιστα, ημέρες μετά τη σύλληψη του Saab, πέρυσι το καλοκαίρι, δημοσίευμα του ισπανικού δικτύου ABC ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρηματοδότησε και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το αντισυστημικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, στην Ιταλία. Ο Γκρίλο είχε στηρίξει αρχικά τον ΣΥΡΙΖΑ και εξήρε το 2015 την επιλογή Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα μας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ένα ταξίδι του ίδιου του Saab στη Μύκονο, το καλοκαίρι του 2018, προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής ιστοσελίδας «El Spectador», o Saab χρησιμοποίησε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με έδρα την Τουρκία, προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία για τους τελικούς του Μουντιάλ. Στις 16 Ιουλίου του 2018, μία ημέρα δηλαδή πριν από τον τελικό, το αεροσκάφος έφυγε από τη Ρωσία με προορισμό τη Μαδρίτη. Εμεινε εκεί δύο ημέρες και μετά κατευθύνθηκε στη Μύκονο. Στα αεροπλάνα, άλλωστε, μοιάζει να κρύβεται το μυστικό της οποιασδήποτε σχέσης μπορεί να είχε το καθεστώς Μαδούρο με την ελληνική πολιτική σκηνή.

Στις αρχές Μαρτίου του 2019, λίγο πριν από την προδιαγεγραμμένη έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, στο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκε ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας, αφού προηγουμένως διάφορα ευρωπαϊκά κράτη τού είχαν αρνηθεί την προσγείωση. Το αεροσκάφος μετέφερε έναν εξαιρετικά VIP επιβάτη, μιλώντας με επαναστατικά κριτήρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο, Χόρχε Αρεάσα, έφτασε στην Αθήνα έπειτα από μια δαιδαλώδη πτήση, που συμπεριλάμβανε και τη νήσο Μαργαρίτα στην Καραϊβική. Εκεί έχει την έδρα των επιχειρήσεών του ένας άλλος παλαιός γνώριμος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο επίσης λιβανέζικης καταγωγής Βενεζουελανός επιχειρηματίας Majed Khalil Majzoub. Ηταν ο άνθρωπος με το ιδιωτικό αεροσκάφος του οποίου μετέβησαν τον Αύγουστο του 2013 στη νήσο Μαργαρίτα, για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους, ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου.

Ο Majzoub, σύμφωνα με βενεζουελανικά μέσα ενημέρωσης, είχε στενές σχέσεις με τον Saab, και μάλιστα μαζί με τον αδελφό του φέρονται ως πιθανοί διάδοχοί του για τις «επιχειρήσεις» στη Μέση Ανατολή. Τι περιλαμβάνουν αυτές; Μια έρευνα από τον εμπειρογνώμονα της Παγκόσμιας Ασφάλειας Joseph Humire αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ του Ιράν, της «Χεζμπολάχ» και του καθεστώτος Μαδούρο.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δεν μοιάζει να θέλει να κρύψει τη σχέση της με τον Μαδούρο. Μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, ο ΥΠ.ΕΞ. της Βενεζουέλας υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο Μαδούρο και την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκεζ στο παλάτι Μιραφλόρες. Αν τελικά ο Saab καταλήξει στα χέρια των αμερικανικών Αρχών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι αποκαλύψεις για τις πολιτικές παρεμβάσεις του Μαδούρο στην ευρύτερη περιοχή θα κλιμακωθούν.

Αν τώρα δείχνει μια διάθεση συνεργασίας με τις Αρχές, μετά την έκδοση ή μια πιθανή συμφωνία μαζί του, ο Saab θα υποχρεωθεί να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει. Και γνωρίζει τα πάντα. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ερευνούν τέσσερις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο Saab.

Αυτές είναι η παράνομη διακίνηση πετρελαίου, η πώληση χρυσού της Βενεζουέλας έναντι μετρητών, η διακίνηση αρκετών τόνων κοκαΐνης, προερχόμενης από την Κολομβία και το λεγόμενο «Καρτέλ του Ηλιου», και το trafficking που εμφανίσθηκε την περίοδο της μεγάλης οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η πολιτική του Νικολάς Μαδούρο.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ