Παρασκευή 29.03.2024

Πανδημία: Πόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε την πίστη μας σε καιρούς κρίσης

Η λέξη «προσευχή» κυριαρχούσε στις αναζήτησεις στο Google εν μέσω πανδημίας σε τουλάχιστον ενενήντα χώρες. Τους τρόπους με τους οποίους η κρίση και οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν την πίστη μας εξηγούν οι ειδικοί

Με την πανδημία να έχει αλλάξει τη ζωή μας εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, παρατηρήθηκε παγκοσμίως μια στροφή προς τη θρησκεία. Αυτό άλλωστε δείχνει μελέτη ερευνητών οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λέξη «προσευχή» βρισκόταν σε υψηλή θέση ανάμεσα στις αναζητήσεις στο Google σε σχεδόν 90 χώρες. Η Danielle Tumminio Hansen, θεολόγος και συγγραφέας που μελετά την επίδραση των συναισθηματικών τραυμάτων, με άρθρο της στο The Conversation εξηγεί πώς ένα παγκόσμιο γεγονός όπως η πανδημία μπορεί να αποβεί τραυματικό για αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο λόγω της απομόνωσης, της ασθένειας και τον φόβο του θανάτου που αυτή δημιούργησε.

Αμφισβητώντας την πίστη

Όσοι άνθρωποι βιώνουν κάποιο βαθύ ψυχολογικό τραύμα, τείνουν να αμφισβητούν την πίστη τους, το νόημα της ζωής αλλά και να αναρωτιούνται γιατί άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους. Άλλωστε στην χριστιανική παράδοση ο Θεός δεν τιμωρεί κάποιον χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Επομένως, οι χριστιανοί που έχουν μεγαλώσειμε αυτή την πεποίθηση, ίσως αναρωτηθούν τι έκαναν λάθος και ο Θεός τους τιμώρησε με τον κορωνοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, η πεποίθηση ενός Θεού- τιμωρού μπορεί να αποβεί σε μια στρατηγική που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ