Τρίτη 31.01.2023

Παναγιώτης Δουδωνής: «Μια εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος δρα ανενόχλητη εδώ και τρία χρόνια, αλλά η Κυβέρνηση νομοθετεί τελευταία στιγμή»

Στην ΕΡΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Συνταγματολόγος, Παναγιώτης Δουδωνής.

«Μια εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος δρα ανενόχλητη εδώ και 3 χρόνια. Και η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει τελευταία στιγμή. Εμείς ως σοβαρό θεσμικό κόμμα θέλουμε το πολιτικό σύστημα να δώσει μια εικόνα συντεταγμένη. Όμως πρέπει να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς» υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για τον αποκλεισμό ναζιστικών μορφωμάτων και μελών εγκληματικών οργανώσεων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Δουδωνής συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε όλοι ή τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα ότι μια εγκληματική οργάνωση – η οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση για την ακρίβεια – που κρύβεται κάτω από τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος, δεν μπορεί να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο, στις εκλογές, στη Βουλή και να συνδιαμορφώνει έτσι το δημόσιο λόγο; Νομίζω ότι συμφωνούμε τουλάχιστον οι τρεις μεγάλοι. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι πρέπει να έχουμε μια στέρεα συνταγματικότητα της διάταξης, γιατί εδώ δεν είναι ένα θέμα με το οποίο μπορούμε να παίξουμε. Είναι ένα ύψιστο θέμα θεσμών».

Ο κ. Δουδωνής πρότεινε «να υπάρξει συνεννόηση. Το να προβαίνει ο καθένας σε μια εντυπωσιακή ενέργεια, προσπαθώντας να σηκώσει επάνω του το ζήτημα – και μιλάω για τα άλλα δύο κόμματα – δεν βοηθά την υπόθεση».

Αναφερόμενος στα προβληματικά σημεία της υπό κατάθεσης διάταξης, που εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Παναγιώτης Δουδωνής σχολίασε: «Ένα ζήτημα είναι το θέμα της πραγματικής ηγεσίας. Είναι μια έννοια την οποία γνωρίζει το νομικό μας σύστημα και στο ποινικό δίκαιο, -στη λεγόμενη θεωρία της κυριαρχίας πάνω στην πράξη – , στο ιδιωτικό δίκαιο και στο εταιρικό δίκαιο. Να δούμε, λοιπόν, αν η πραγματική ηγεσία κάθε εγκληματικού σχηματισμού είναι άλλη από αυτή που εμφανίζεται, κι αν είναι και καταδικασμένη. Το δεύτερο σοβαρότατο ζήτημα είναι ότι πρέπει δικονομικά η διαδικασία να είναι ακριβώς προβλεπόμενη από τη διάταξη και να ασκούνται όλα κατά το Σύνταγμα δικαιώματα και όλες κατά το Σύνταγμα διατυπώσεις. Και στο ουσιαστικό και στο διαδικαστικό πρέπει να καταλήξουμε σε μια διάταξη, στην οποία να συμφωνήσουμε όλοι – όσοι εν πάσει περιπτώσει συμφωνούμε στη στοχοθεσία – και η οποία να εκφράσει την ενότητα του πολιτικού συστήματος στην κατεύθυνση αυτή».

«Εμείς έχουμε μια πολύ σοβαρή στάση στο όλο ζήτημα. Έχουμε εκφράσει τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εμπλακεί σε μια πολύ έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν οδηγεί πουθενάκαθώς ο ένας καταγγέλλει τον άλλον για ασυνεννοησία» ανάφερε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας: «Αυτό δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να τίθεται στην κομματική αντιπαράθεση. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εκφράσουμε ως πολιτικό σύστημα μια συντεταγμένη πορεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ