Παρασκευή 14.06.2024

Παναγιώτης Δουδωνής: «Αντιλαμβανόμαστε και την ευθύνη και την προοπτική»

Στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.

Σχολιάζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Δουδωνής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να δούμε πιο αναλυτικά τι σημαίνει η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μεγαλύτερη πτώση κόμματος στην αντιπολίτευση στη μεταπολιτευτική ιστορία του ελληνικού κράτους. Για να καταλάβετε, η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, που κατέρρευσε το 1977 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, είχε χάσει 8,5 μονάδες ως ΕΔΗΚ που κατέβηκε με τον Γιώργο Μαύρο. Εδώ έχουμε 12 μονάδες. Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία της μεταπολίτευσης, στην Ελλάδα, πτώση κόμματος της αντιπολίτευσης – γιατί της κυβέρνησης είναι λογικό – μεγαλύτερη από αυτήν».

Παράλληλα, επέκρινε τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ξεκίνησε μια συζήτηση πολύ καθυστερημένα, γιατί η Φώφη Γεννηματά το έλεγε από το 2020, για να μην κατέβει στις εκλογές μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από ένα πολιτικό κόμμα. Εμείς τι είπαμε ως ΠΑΣΟΚ; Θα ακολουθήσουμε τη συνταγματική οδό, θα προτείνουμε αλλαγές – κάποιες πέρασαν, κάποιες δεν πέρασαν και αν μας άκουγαν δεν θα πηγαίναμε και στον τραγέλαφο με τη δεύτερη τροπολογία – εν πάσει περιπτώσει είπαμε ”πάμε όλο το συνταγματικό τόξο μαζί”. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με θεωρίες συνωμοσίας, δεν προχωρούσε. Αναρωτιόμασταν γιατί. Βγαίνουν μετά ο Μπαρμπαρούσης με τον Κασιδιάρη και έδωσαν γραμμή, οπότε καταλαβαίναμε τι εννοούσαν. Και μετά απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους τους και ο κ.Τσίπρας. Του έκανε καλό αυτό; Του έκανε πάρα πολύ κακό. Διότι δεν καταλάβαινε τι σημαίνει να είσαι ένα κόμμα της αριστεράς, είτε είναι κανείς αριστερός είτε όχι».

Κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, είπε: «Για εμάς το ποσοστό μας, αυτό το ποσοστό που είδατε που είναι για πρώτη φορά διψήφιο μετά από 11 χρόνια, είναι μια τεράστια ευθύνη. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες ότι εδώ υπάρχει ένα προοδευτικό σπίτι για αυτούς, μια σοβαρή εναλλακτική και ότι δεν γίνεται να μένει ανεξέλεγκτος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν δεν είχε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του θα ήταν δεύτερο κόμμα. Άρα, λοιπόν, με βάσει αυτό που λένε και οι δημοσκόποι σας, θα υπάρχει κίνηση μεταξύ των κομμάτων στις δεύτερες εκλογές. Νομίζω ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα θα γίνονται όλο και θετικότερα, πάντα όμως με σοβαρότητα, χωρίς αλαζονείες».

Ερωτηθείς για το αν στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να έρθει δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ο κ. Δουδωνής απάντησε: «Κύριος στόχος μας είναι να γίνουμε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Αν αυτό θα γίνει τώρα, αν θα γίνει σε ένα χρόνο – γιατί έχουμε πυκνές εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε ευρωεκλογές σε έναν χρόνο από τώρα – ή λίγο μετά, το τέλος της διαδρομής για εμάς, ο στόχος μας είναι αυτός. Δεν θέλω να πω κάτι το οποίο θα φανεί υπερφίαλο. Αλλά λέω ξανά πως αντιλαμβανόμαστε και την ευθύνη και την προοπτική».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ