Παρασκευή 29.09.2023

Παν μέτρον άριστον

Για όσους δεν με γνωρίζουν, δραστηριοποιούμε και στο χώρο του τουρισμού πάνω από 15 χρόνια με μια μικρή παραδοσιακή μονάδα σε μεσαιωνικό χωριό, το Αυγώνυμα. Τώρα λοιπόν που πέρασε η …μόδα του κινήματος της πετσέτας, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις.

Ως άνθρωπος που ασχολείται και με τον κλάδο του τουρισμού δεν μου αρέσει να έχω «πελάτες», θέλω να έχω φιλοξενούμενους. Οι επισκέπτες δεν θέλω να είναι ικανοποιημένοι μόνο με το κατάλυμά μου αλλά με το σύνολο των διακοπών τους στη μυροβόλο Χίο μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επαναλαμβανόμενων διακοπών αλλά και της διαφήμισης του νησιού μας σε φίλους και γνωστούς.

Η εικόνα λοιπόν που έχω είναι ότι κάποιοι θέλουν οργανωμένες παραλίες και κάποιοι παρθένες. Η Χίος μας έχει από όλες και σε μεγάλο αριθμό. Στις οργανωμένες όμως σε μερικές περιπτώσεις, χάνετε το μέτρο. Παίρνει κάποιος 50 μέτρα για 10 ομπρέλες και τις κάνεις 100 σε 100 μέτρα και αν μπορούσε θα τις έκανε και περισσότερες. Το ίδιο θα κάνει και ο επιχειρηματίας με τα τραπεζάκι στην Απλωταριά.

Το ίδιο θα κάνει και ο απλός πολίτης που θα παρκάρει παράνομα. Αυτά δυστυχώς είναι φαινόμενα που το συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Και φυσικά δεν λέω να μην υπάρχουν ξαπλώστρες ή τραπεζάκια αλλά εσύ με τις ξαπλώστρες έχε την ευαισθησία να αφήσεις χώρο και για αυτούς που δεν επιθυμούν να καθίσουν.

Εσύ με τα τραπεζάκια έχε την ευαισθησία να αφήσεις χώρο να περνάει ένα παιδικό καρότσι, να μην είναι πάνω στη διάβαση τυφλών. Και εσύ που παρκάρεις παράνομα κάνε μισό λεπτό και άσε χώρο για τον πεζό και για το λεωφορείο. Είμαστε λαός, που δυστυχώς, εύκολα χάνει το μέτρο. Στο σημείο αυτό να επισημάνω και άλλη μια έλλειψη της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Δεν θέλησε να επανασυσταθεί δημοτική αστυνομία, η οποία και έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Πολλοί δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα αυτή και το ζήτησαν. Εμείς όχι, είμαστε Ευρωπαίοι !!! Θέλω να κλείσω με μια παράκληση σε όλους : τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την μόνιμη θέση της μυροβόλου μας στον κλάδο του τουρισμού.

Ας βοηθήσουμε όλοι από την πλευρά μας τον κόσμο που έρχεται και σπαταλάει το χρόνο του για να δημιουργήσει το μύθο των διακοπών του, παράλληλα με το τεράστιο κόστος μετάβασης στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Επαγγελματίες του τουρισμού, ιδιώτες, δήμος και πολίτες να κατανοήσουμε ότι μέσα από την αυθεντικότητα, την ποιότητα και το σεβασμό προς τον επισκέπτη αλλά και προς τους συμπολίτες μας θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε μέσα στη τουριστική βιομηχανία αλλά και ως κοινωνία.

Το νησί μας έχει την δική του ταυτότητα και οφείλουμε και εμείς ως πολίτες και ως επιχειρηματίες να την σεβαστούμε και να την αναδείξουμε. Από την άλλη ο επισκέπτης πρέπει να σεβαστεί τον ντόπιο και τις ιδιομορφίες του τόπου. Όλα με μέτρο και όχι … με το μέτρο.

Γιαμάς Αργύρης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος “Χίος για όλους”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ