Τρίτη 09.08.2022

Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών Ουσιών

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους. Επιπρόσθετα,

το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) πραγματοποίησε  «πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών λυκείου, ηλικίας 16-18. Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται ότι, η συντριπτική πλειονότητα των έφηβων μαθητών στην Ελλάδα (84%) δεν έχει κάνει ποτέ χρήση και άλλο ένα μεγάλο ποσοστό είναι χρήστες. Εξίσου σημαντικό είναι το ποσοστό των ενηλίκων που είτε μόνιμε είτε σταδιακά κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στα πολυάριθμα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών περιλαμβάνονται μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τα ναρκωτικά, ένα δίκτυο για την ενίσχυση της έρευνας σχετικά με το πρόβλημα των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, ένας ιστότοπος και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές που απευθύνονται σε νεαρούς χρήστες νέων ψυχοτρόπων ουσιών, με γενικές πληροφορίες, τεστ αυτοαξιολόγησης και πρόγραμμα παρέμβασης, καθώς και μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της κατάρτισης των οικογενειακών γιατρών στην ιατρική του εθισμού. Καταληκτικά, οι συνέργειες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αποτελούν ένα απαραίτητο μέτωπο απάντησης στη νέα μάχη κατά των διακινητών ναρκωτικών που όλο και περισσότερο εκμεταλλεύονται το νόμιμo εμπόριο και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για να διακινήσουν τα παράνομα προϊόντα του.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωμάτων Εμπορικού Ναυτικού

Χατζελένης Ανάργυρος

Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ