Δευτέρα 11.12.2023

Πάει για δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ;

Δημήτρης Καμπουράκης

Καλά λένε ότι η φύση και η πολιτική απεχθάνονται το κενό, οπότε μόλις εμφανιστεί βρίσκουν κάποιον να το καλύψει. Κι επειδή στα αριστερά της Μητσοτακικής κεντροδεξιάς υπάρχει όχι απλώς κενό αλλά διαστημικό χάος και σκότος και έρεβος, όλο και τακτικότερα βλέπω δημοσιεύματα με εκτιμήσεις για την κάλυψη του άδειου αυτού χώρου από το ΚΚΕ. Ούτε στα πιο τρελά όνειρα των μελών του Πολιτικού Γραφείου δεν υπήρχε η προοπτική να βρεθεί το ΚΚΕ δεύτερο κόμμα, αλλά όλα τα έχουμε δει σε τούτη τη ζωή, γιατί να μην δούμε κι αυτό;

Μιλάμε για κατάληψη της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές, ο Σύριζα θα συνεχίσει να έχει τυπικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2027 (αν δεν γίνουν νωρίτερα). Αλλά εξίσου σημαντική θα είναι η στιγμή για το ΚΚΕ, ακόμα κι αν τα τρία κόμματα (Σύριζα, Πασόκ και ΚΚΕ)  πέσουν στο νήμα, ανεξάρτητα ποιο θα είναι τυπικά μπροστά ανάμεσα τους. Και πάλι το ΚΚΕ θα πανηγυρίσει έξαλλα, λογικό θα είναι, μέχρι πριν έναν χρόνο κάπου ανάμεσα στο 5% και στο 7% ήταν παρκαρισμένο.

Γιατί ενδέχεται να γίνει αυτό; Διότι ο Σύριζα πάει κατά διαόλου, διασπάται, διαλύεται, σφάζεται, κονιορτοποιείται. Το Πασόκ δεν δείχνει να εισπράττει από τη φθορά του Σύριζα, κάτι ελάχιστα τσιμπάει όμως δείχνει ανίκανο να κάνει τη μεγάλη εφόρμηση προς τη δεύτερη θέση. Αντιθέτως, το ΚΚΕ ανεβαίνει πολύ περισσότερο από το Πασόκ εισπράττοντας τα τρίμματα που σκορπίζει ο Σύριζα στην απέλπιδα πορεία του. Φάνηκε και στις δύο εθνικές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι ανεβαίνει.

Εκμεταλλεύεται φυσικά και τη μυστηριώδη δημοφιλία που έχει κερδίσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε πολύ ευρύτερα στρώματα απ’ αυτά που ψηφίζουν ΚΚΕ. Την έχει κερδίσει μάλιστα δίχως κόλπα και επικοινωνιακά τρικ, απλώς και μόνο όντας ο εαυτός του. Οι δε ατάκες του που γίνονται viral είναι οι ατάκες κάποιου που μιλά προς την παρέα του δίχως την παραμικρή επιτήδευση. Αυτό πρέπει να διδαχθεί σε σχολές δημοσίων σχέσεων.

Θα με ρωτήσετε τώρα, αυτή η άνοδος του ΚΚΕ είναι καλή ή κακή; Προσωπικά μια χαρά προοπτική τη βλέπω. Το ΚΚΕ δεν είναι κανένα κόμμα της τρέλας και της εξαλλοσύνης, ξέρουμε τι λέει και τι θέλει, ξέρουμε τι επιδιώκει και με ποιους τρόπους το παλεύει. Κάνει δηλαδή ξεκάθαρο παιχνίδι. Σκληρό σε πολλά μέτωπα, αναχρονιστικό σε άλλα, όμως ποτέ δεν πορεύεται με εκπλήξεις. Κατά τούτο δε επαγγέλλεται κανένα χάος ή καμιά καταστροφή τύπου Σύριζα το 2015.

Κανονικά πράγματα πρεσβεύει και πράττει το ΚΚΕ, που σου επιτρέπουν να τα ξέρεις, να τα αξιολογείς, να συμφωνείς μαζί τους ή να τα απορρίπτεις. Κατά τούτα, το προτιμώ χίλιες φορές από κάτι αντισυστημικούς που ανάθεμα και ξέρουν τι πιστεύουν, που άλλα λένε το πρωί, άλλα κάνουν το βράδυ. Και μη μου πει κανείς ότι επαγγέλλεται τη δικτατορία του προλεταριάτου και την κατάργηση του αστικού καθεστώτος, διότι θα του απαντήσω πως και οι παπάδες τον παράδεισο και την κόλαση επαγγέλλονται για την άλλη ζωή, αλλά σε τούτη τους συναναστρεφόμαστε.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ