Κυριακή 04.12.2022

Όπως το δημοψήφισμα, αλλά από την ανάποδη

Και μέσα στον πανικό, ανάμεσα σε θεωρίες περί Predator και πληροφορίες περί του παπά-Αντώνη της Κιβωτού, ήρθε η ALCO. Που έδωσε 7,3 μονάδες προβάδισμα στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Που δείχνει ότι ένα 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ. Που στην πραγματικότητα δείχνει ένα πολιτικό σκηνικό ακίνητο, παγιωμένο, μην σας πω και αδιάφορο σε εξωτερικά ερεθίσματα και επικοινωνιακές αντιπολιτευτικές φωτοβολίδες.

Θα πείτε, «αμάν πια μ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις». Αμάν, ξαμάν… αυτές πάντως είναι το μοναδικό συνθετικό εργαλείο που διαθέτουμε για να καταλάβουμε τι γίνεται εν συνόλω στην ελληνική κοινωνία. Διότι από καθημερινές τρακατρούκες έχουμε πήξει. Από καταγγελίες έχουμε μπουκώσει. Από εικασίες έχουμε πάθει τυμπανισμό. Κι από περιπτωσιολογία έχουμε πάθει ίλιγγο. Αλλά πάσχουμε από συνολική εικόνα, έχουμε βαθιά έλλειψη ενατένισης όλου του κοινωνικού παζλ, όχι ενός-ενός κομματιού του.

Υπάρχει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει «μόνο οι δημοσκοπήσεις απόμειναν στην κυβέρνηση». Συμφωνώ απολύτως μαζί του. Όλα τα υπόλοιπα φαίνεται να τα ‘χει χάσει ο Μητσοτάκης. Από την διαμόρφωση της καθημερινής πολιτικής ατζέντας, μέχρι την ισότιμη αντιμετώπιση των δράσεων της κυβέρνησης του έναντι των κατηγοριών της αντιπολίτευσης. Ας μην γελιόμαστε, τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο χορεύουν πλέον στον ρυθμό του νταουλιού που παίζει ο Αλέξης.

Πλην -ω του θαύματος- όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα υπέρ της κυβέρνησης κάτω από την φουρτουνιασμένη επικοινωνιακή και καταγγελτική επιφάνεια. Διότι μην μου πείτε ότι πτώση 0,9% μέσα σ’ έναν τέτοιο ορυμαγδό, είναι σοβαρή απώλεια για την κυβέρνηση. Και παρακαλώ να προσπαθήσετε να θυμηθείτε πότε άλλοτε μια κυβέρνηση πήγαινε προς τις κάλπες με τέτοια διαφορά υπέρ της και τελικά έχασε. Μην το ψάχνετε, δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα.

Προσωπικά, όπως βλέπω να πορεύονται τα πράγματα και έχοντας μια κάποια πείρα από τηλεόραση, πιστεύω ότι έτσι θα πάμε ως τις εκλογές. Με την επικαιρότητα να ασχολείται με υποκλοπές, ακρίβειες και εγκληματικά περιστατικά, που κι αυτά σε κριτική προς την κυβέρνηση θα καταλήγουν. Και να μου το θυμηθείτε ότι τελικά, θα έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου τουτ δημοψηφίσματος του 2015, αλλά από την ανάποδη. Όπως τότε όλα τα μέσα ήταν υπέρ του ΝΑΙ και το ΟΧΙ κέρδισε με 60%, αντιστοίχως τώρα όλη η πληροφόρηση θα στρέφεται κατά του Κυριάκου κι αυτός θα κερδίσει τελικά, ίσως και πιο άνετα απ’ όσο φανταζόμαστε. Κοντός ψαλμός…

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ