Σάββατο 02.05.2026

Όποιος αγαπά τη σημαία, δεν την «βεβηλώνει»…

Κοιτάζοντας την γαλανόλευκη να κυματίσει , θαρρείς και ζωντανεύουν στα μάτια μου οι πρόγονοί μου. Εθνικό σύμβολο που έγραψε έπος στα χέρια ηρώων και συνεχίζει να καταγραφεί σε κάθε της σπιθαμή, την πορεία αυτού του έθνους. Αυτός είναι και ο λόγος που την προστατεύει το σύνταγμα. Η σημαία δεν είναι ένα ρούχο που ανεβοκατεβάζει κάποιος με τα εποχιακά, είναι σύμβολο ιερό που ακόμη κι αν δεν το σέβεσαι στο θυμίζει ο νόμος και τα άρθρα του.

Την 25η Μαρτίου στη Χίο η σημαία δεν ανέβηκε (αν και ήταν ακριβώς τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης) προκαλώντας τις αντιδράσεις ολοκλήρου του νησιού. Οι ίδιοι άνθρωποι ξεχνώντας κάθε νόμο αλλά και καθορισμένο πρωτόκολλο που ακολουθεί τη σημαία μας σήμερα την ύψωσαν, έτσι απλά. Αν ήταν απλοί πολίτες που δεν υπηρέτησαν καν την στρατιωτική τους θητεία, θα μπορούσα να υποθέσω ότι δεν γνώριζαν.

Άνθρωποι που καμαρώνουν όμως σε παρελάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές γιορτές δεν είδαν ποτέ τις ιδιαίτερες τιμή που αποδίδουν στη σημαία του κράτους που πολιτεύονται ; Όποιος αγαπά τη σημαία δεν την βεβηλώνει ούτε τη χρησιμοποιεί ως φόντο για σέλφι. Την τιμά και της αποδίδει τον σεβασμό αλλά και την θέση που της αξίζει. Ακόμα και στα πιο απόμακρα φυλάκια του τόπου μας, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, αυτοί που την αγαπούν, την σέβονται και την υπηρετούν, δεν παράβλεψαν την έπαρση και την υποστολή της.

Μπορεί να ζούμε την εποχή που ο άλλος σχεδίαζε δολοφονικές επιθέσεις στον εαυτό του αλλά Δεν μπορεί κάποιος να αποδώσει στον εαυτό του τον τίτλο του ήρωα τη στιγμή αυτό που πολεμά είναι ο ίδιος και ο θεσμό που εκπροσωπεί . Δεν γίνεσαι αντάρτης επειδή αντιδράς σε αυτά τα όρια που ο ίδιος έχεις βάλει. Όποιος αγαπά την πατρίδα τους ας το αποδείξει προσφέροντάς της …. Τον καλύτερο του εαυτό.

Υ.Γ.: Κατά την έπαρση, υποστολή ή διέλευση της Εθνικής ή πολεμικής σημαίας με τη «συνοδεία τιμητικής φρουράς», όλοι οφείλουν να στραφούν προς το μέρος της, να λάβουν τη στάση προσοχής και να αποδώσουν τον απαιτούμενο χαιρετισμό μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ειδικά, για το στρατιωτικό προσωπικό, οφείλει να αποδώσει τον δέοντα σεβασμό και χαιρετισμό, σύμφωνα με τα άρθρα 16 (§11-16, σ. 20) και 18 (§2α, σ. 23) του Στρατιωτικού Κανονισμού (ΣΚ 20-1), ενώ λαμβάνεται ως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα (άρθρο 63, §2γ(6), ΣΚ 20-1, σ. 61) η μη απονομή του οφειλόμενου χαιρετισμού στη σημαία και στα θρησκευτικά σύμβολα.

“Ο Πόπωτας”

#πισω_απο_τις_πορτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ