Σάββατο 02.03.2024

Open AI: Λαμβάνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης εν όψει των εκλογών

Η OpenAI δημοσίευσε τη Δευτέρα μια ανάρτηση με την οποία απαντά στους φόβους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκλογές, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του πλανήτη ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες φέτος.

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την κατάχρηση, να παρέχουμε διαφάνεια στο περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για την ψηφοφορία», αναφέρει στην ανάρτησή της με τίτλο «Πώς η OpenAI προσεγγίζει τις παγκόσμιες εκλογές του 2024».

Η επιρροή της ΤΝ στην παραπληροφόρηση εν όψει των εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχία, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να την κατατάσσει στην κορυφή των κινδύνων για τα επόμενα δυο έτη. Οι φόβοι αυξήθηκαν για την Open AI από τότε που η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft κυκλοφόρησε δύο προϊόντα: Το ChatGPT, το οποίο μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γραφή, και το DALL-E, η τεχνολογία του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «deepfakes», δηλαδή εικόνων που μοιάζουν ρεαλιστικές αλλά είναι κατασκευασμένες.

Μεταξύ αυτών που ανησυχούν είναι και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Κογκρέσο τον Μάιο ότι ήταν «νευρικός» σχετικά με την ικανότητα της Gen AI να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μέσω μιας «διαδραστικής παραπληροφόρησης».

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές εκλογές, συνεργάζεται με την Εθνική Ένωση Γραμματέων Εξωτερικών, έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην προώθηση αποτελεσματικών δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι εκλογές.

To ChatGPT θα κατευθύνει τους χρήστες στο CanIVote.org όταν τους τίθενται ορισμένες ερωτήσεις σχετικές με τις εκλογές, πρόσθεσε.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για να καταστήσει πιο εμφανές το πότε οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιώντας το DALL-E, και σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα εικονίδιο «cr» στις εικόνες για να υποδεικνύει ότι είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε από τον Συνασπισμό για την προέλευση και την αυθεντικότητα του περιεχομένου.

Επεξεργάζεται επίσης τρόπους αναγνώρισης του περιεχομένου που δημιουργήθηκε με το DALL-E ακόμη και μετά την τροποποίηση των εικόνων.

Στην ανάρτησή της, η OpenAI τόνισε ότι οι πολιτικές της απαγορεύουν τη χρήση της τεχνολογίας της με τρόπους που έχει προσδιορίσει ως δυνητικά καταχρηστικούς, όπως η δημιουργία chatbots που προσποιούνται ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι ή η αποθάρρυνση της συμμετοχής στις εκλογές.

Απαγορεύει επίσης στο DALL-E να δημιουργεί εικόνες πραγματικών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υποψηφίων, όπως αναφέρεται.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ