Ωστόσο, υπάρχει ένας αµετακίνητος πυρήνας βουλευτών (περίπου 20 µε 22), που τάσσονται σταθερά κατά του νοµοσχεδίου, ενώ περίπου 15 φαίνεται πως επιλέγουν την αποχή, ενώ οι υπόλοιποι διατηρούν στάση αναµονής. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει πως θα επιλέξει την αποχή, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα κάνει και ο υφυπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας. Παραµένει ανοιχτό το τι θα πράξουν τέσσερις µε πέντε υφυπουργοί που φηµολογείται ότι διαφοροποιούνται, όπως η υφυπουργός Οικογένειας, Μ. Κεφάλα, και ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Γ. Κεφαλογιάννης. Την αντίθεσή του µε τις προωθούµενες ρυθµίσεις έχει ήδη εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαµαράς, που αναµένεται να πάρει τον λόγο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διήµερης συζήτησης. Κατά του νοµοσχεδίου τάσσονται ακόµα 21 βουλευτές της Ν.∆., οι: Κ. Καραγκούνης, Μ. Χρυσοµάλλης, Ε. Στυλιανίδης, Θ. ∆αβάκης, Θ. Καράογλου, Π. Μαντάς, Γ. Λαµπρόπουλος, Γ. Ανδριανός, Κ. Βλάσης, Α. Κατσανιώτης, Μ. Σαλµάς, Μ. Χαρακόπουλος, Β. Γιόγιακας, ∆. Κούβελας, Γ. Πασχαλίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Θ. Λεονταρίδης, Α. Καραµανλή, Φ. Αραµπατζή, Κ. Γκιουλέκας και Θ. Πλεύρης, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Οι υπέρ της αποχής και οι αναποφάσιστοι

Υπέρ της λύσης της αποχής τάσσονται οι: Α. Συρίγος, ∆. Καλογερόπουλος, Γ. Γεωργαντάς, ∆. Κούβελας, Χ. Κέλλας, Μ. Καφούρος, Γ. Καλλιάνος, Γ. Ανδριανός, Κ. Κατσαφάδος, ∆. Μαρκόπουλος, Ν. Βλαχάκος, Κ. Κεφαλογιάννης, Σ. Πέτσας, Ν. Μηταράκης, Γ. Οικονόµου και Γ. Καρασµάνης. Υπάρχουν και κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές που παλινδροµούν µεταξύ «όχι» και «αποχής». Είναι οι: Χ. Μπουκώρος, Λ. Βασιλειάδης, ∆. Κυριαζίδης, Θ. Καββαδάς, Σ. Κουλκουδίνας, Χ. Στεφανάδης, Γ. Στύλιος, Γ. Βλάχος, Μ. Κόνσολας και Γ. Καρασµάνης.

Ισχυρές ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ

∆ιχασµένοι είναι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, 10 βουλευτές διατηρούν ισχυρές ενστάσεις και δύσκολα θα αλλάξουν άποψη. Αυτό, όµως, που φαίνεται είναι ότι, ενδεχοµένως πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότεροι βουλευτές θα επιλέξουν την αποχή, διευκολύνοντας έτσι τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού δεν πρόκειται να τεθεί ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση, µε βάση τις τοποθετήσεις των βουλευτών, πλην των Π. Παρασκευαΐδη και Σ. Μιχαηλίδη, που έχουν τοποθετηθεί δηµόσια, προβληµατισµένοι είναι οι: Κ. Καζάνη, Μ. Μπουρχάν, Α. Ιλχάν, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Φ. Παρασύρης, Μ. Χνάρης, Τ. Νικολαΐδης, Χ. Σταρακά και η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Ε. Λιακούλη.

Από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έχουν εκφράσει τον προβληµατισµό τους για τις αντιδράσεις της κοινωνίας στις περιοχές τους. Οπως ο Γ. Σαρακιώτης, που εκλέγεται στη Φθιώτιδα, ο βουλευτής Χανίων Π. Πολάκης, ο βουλευτής Μαγνησίας Α. Μεϊκόπουλος και ο βουλευτής Λάρισας Β. Κόκκαλης. Στον αντίποδα, η Κοινοβουλευτική Οµάδα της «Νέας Αριστεράς» και η Πλεύση Ελευθερίας σκοπεύουν να υπερψηφίσουν το νοµοσχέδιο. Ωστόσο, σε ορισµένα από τα κόµµατα έχει ενδιαφέρον και το αν θα καταγραφούν διαφοροποιήσεις βουλευτών ad hoc την ώρα της ψηφοφορίας. Το νοµοσχέδιο θα καταψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ εναντίον των προωθούµενων διατάξεων έχουν ταχθεί εξαρχής η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες».

Πηγή: δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»