Σάββατο 21.05.2022

Ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι βρήκε τον αμύθητο χαμένο θησαυρό των ναζί

Τον χρυσό των ναζί αναζητούν εδώ και δεκαετίες οι κυνηγοί θησαυρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πλέον έχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι οι κόποι τους δικαιώνονται. Στο εγκαταλελειμμένο παλάτι του 18ου αιώνα στην πόλη Μινκόβσκι στη Νότια Πολωνία, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναζί ως οίκο ανοχής, επικρατεί συνωστισμός τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μια ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει σε βάθος τριών μέτρων ένα βαρέλι (1,50×50 εκατοστά), το οποίο πιστεύεται ότι περιέχει τέσσερις τόνους χρυσού και κοσμημάτων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής «Daily Mail», o θησαυρός κλάπηκε με εντολή του επικεφαλής των SS, Χάινριχ Χίμλερ, προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να χρηματοδοτήσει ένα Τέταρτο Ράιχ. Θεωρείται ότι περιλαμβάνει τον λεγόμενο «Χρυσό του Μπρεσλάου» που χάθηκε από το αρχηγείο της αστυνομίας σε αυτό που είναι τώρα η κοντινή πολωνική πόλη Βρότσλαβ. Το βαρέλι εκτιμάται ότι περιέχει κοσμήματα και τιμαλφή από τις ιδιωτικές συλλογές των πλούσιων Γερμανών που ζούσαν στην περιοχή και οι οποίοι παρέδωσαν τα υπάρχοντά τους στα SS για να τα προστατεύσουν από τη λεηλασία του Κόκκινου Στρατού.

Η ανακάλυψη του βαρελιού έγινε από το Ιδρυμα «Silecian Bridge» -μια ομάδα κυνηγών θησαυρού-, που υπό την ηγεσία του Ρόμαν Φουρμάνιακ εντόπισε πριν από μερικά χρόνια ένα μυστικό έγγραφο των ναζί που περιείχε ένα ημερολόγιο αξιωματικού των SS και ένα χάρτη. Ο αξιωματικός Μιχάλελις αποκαλύπτει την τοποθεσία όπου κρύφτηκε ο χρυσός σε επιστολή που έγραψε σε μια ιερόδουλη που εργαζόταν στον οίκο ανοχής, η οποία αργότερα έγινε ερωμένη του. Ο Μιχαέλις πιστεύεται ότι ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ ανώτατων αξιωματικών των ναζί και τοπικών αριστοκρατών που ήθελαν βοήθεια για να προστατέψουν την περιουσία τους από τους Σοβιετικούς.

Οι πρώτες γεωλογικές έρευνες με ραντάρ ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, οι οποίες εντόπισαν «ανωμαλίες» στο έδαφος όπου το έγγραφο υποδεικνύει ότι βρίσκεται θαμμένο το βαρέλι. Ο Φουρμάνιακ σημειώνει ότι η παρουσία των πετρωμάτων στο σημείο δεν συνάδουν με την ποιότητα του εδάφους στην περιοχή. Επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο τι υπάρχει μέσα στο βαρέλι, ωστόσο ένα άλλο έγγραφο του ημερολογίου επιβεβαιώνει πως υπάρχουν θαμμένα κι άλλοι παρόμοιοι αποθηκευτικοί χώροι όπου είναι κρυμμένα έργα τέχνης, χρυσές λίρες, κοσμήματα και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Στα έγγραφα αναφέρονται ακόμη δέκα τοποθεσίες όπου θάφτηκαν οι «θησαυροί των ναζί» τους τελευταίους μήνες του πολέμου.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ