Τρίτη 06.06.2023

Οίκος Moody’s: «Πιστωτικά θετικό» το ενδεχόμενο για μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

«Ανοίγει ο δρόμος προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το Ba2 από το Ba3», τονίζεται, μεταξύ άλλων

Μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας

φαίνεται «σημαντικά πιο πιθανή μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου» είναι μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, που σημειώνει παράλληλα ότι αυτό «υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», γεγονός που χαρακτηρίζει credit positive (πιστωτικά θετικό).

Όπως εξηγεί ο οίκος, ανοίγει ο δρόμος προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», ενώ σε βάθος χρόνου θα έχουμε μια πιο βραδεία μεταβολή των βαθμολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου.

Στήριξη στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον οίκο, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στήριξη στην ανάπτυξη.

Επίσης, η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Το σχόλιο

Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζει ο Στέφεν Ντουκ, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της ανάλυσης χρέους για την Ελλάδα του οίκου αξιολόγησης, «η Νέα Δημοκρατία του σημερινού πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έφτασε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού, πιθανότατα θα διεξαχθεί ένας δεύτερος εκλογικός γύρος στα τέλη Ιουνίου, στη βάση του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το “μπόνους” της πλειοψηφίας, με αφετηρία τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, στις 50 έδρες κατ’ ανώτατο όριο».

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ