Πέμπτη 27.01.2022

Οι ταλαντούχοι κύριοι… Τζόκοβιτς και οι κανόνες

Τάσος Ευαγγελίουβη

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 ο Νόβακ Τζόκοβιτς νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, διοργάνωνε ένα τουρνουά στην Κροατία όπου τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία ήταν ανύπαρκτα. Ο ίδιος, πολλοί αθλητές που μετείχαν αλλά και πολίτες κόλλησαν τον ιό προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με τον Τζόκοβιτς να αδιαφορεί και να αναχωρεί για τη Σερβία. Τώρα εξακολουθώντας να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί βρίσκεται στην Αυστραλία για μια από τις πιο γνωστές διοργανώσεις, μόνο που αντιμετωπίστηκε με βάση μια αρχή. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Και για τους ταλαντούχους κύριους… Τζόκοβιτς.

Δεν είναι ο μόνος. Πολλοί αθλητές, καλλιτέχνες και άλλοι, παγκοσμίου ή τοπικού ενδιαφέροντος «διάσημοι» έχουν εμφανιστεί να δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν. Άλλοι υποστηρίζοντας πως δεν θα το πράξουν ακόμη και αν καταστεί για όλους υποχρεωτικό, άλλοι πως θα ζυγίσουν τις καταστάσεις και θα αποφασίσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να γίνει θέμα όχι για τις επιδόσεις του αλλά με τις δηλώσεις του τον περασμένος Αύγουστο όταν εμφανίσθηκε να τοποθετείται αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν και τις επιστημονικές εξελίξεις, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ελλάδα με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να παρεμβαίνουν και να του ζητούν να ασχολείται με το άθλημα στο οποίο, πράγματι, διαπρέπει και να αφήσει τις… γνωματεύσεις.

Η περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι μοναδική. Διάσημοι παίκτες του NBA και του ποδοσφαίρου έχουν ταχθεί κατά του εμβολιασμού με ορισμένους εξ αυτών να δηλώνουν πως είναι διατεθειμένη ακόμη και να χάσουν μέρος των παχυλών αμοιβών του εξ αιτίας των κανόνων που θεσπίστηκαν αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε αγώνες.

Υπάρχουν όμως και… καλλιτέχνες, κυρίως από τη μουσική σκηνή αλλά και ηθοποιοί που δηλώνουν ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστοί αλλά και σε εγχώριο. Πρόσφατη είναι άλλωστε η περίπτωση του Έλληνα ηθοποιού που αποχώρησε από την θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε. Ο Άκης Σερβετάλης, ανεμβολίαστος, υποστήριξε πως δεν συμμετέχει σε μια παράσταση όπου οι θεατές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να την παρακολουθήσουν στηρίζοντας έτσι τους ανεμβολίαστους και ρίχνοντας νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών.

Οι περιπτώσεις αρκετές. Και όσο πιο γνωστοί, πιο… επώνυμοι είναι οι φορείς του μηνύματος, τόσο πιο αρνητικό καθίσταται αυτό. Ειδικά σε μια περίοδο που η παγκόσμια υγεία αντιμετωπίζει ίσως την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων εκατό και πλέον ετών με εκατομμύρια νεκρών να καταγράφονται εξ αιτίας της υιοθέτησης διαφόρων θεωριών συνωμοσίας και έκφρασης φόβους έναντι του βασικού όπλου που διαθέτει σήμερα ο πλανήτης.

Ο ταλαντούχος… κύριος Τζόκοβιτς έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει στην ενέργεια των δέντρων, στην ολιστική γυμναστική στη φύση και στη δύναμη του σώματός του. Ακόμη και όταν ζητά συγνώμη που δεν κατάφερε μέσω αυτών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είχε στο χέρι του και αναγκάστηκε να φτάσει στο… χειρουργείο των… απλών επιστημόνων για να το διορθώσει.

Όπως έχει δικαίωμα να αρνείται, όπως και άλλοι τον εμβολιασμό. Τυγχάνει όμως να αποτελεί ένα παράδειγμα που με τη στάση του επηρεάζει πολλούς. Ειδικά νέους ανθρώπους και ανάλογα οφείλει να φέρεται. Η περίπτωση του έτερου θρύλου του ίδιου αθλήματος, του τένις, αποτελεί ίσως το καλύτερο, ενδεχομένως φωτεινότερο παράδειγμα. Ο λόγος για τον Ναδάλ. Η δήλωσή του αναφορικά με την περίπτωση Τζόκοβιτς δείχνει τη θέση του απέναντι στην επιστήμη και την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες για να προστατεύσουν την υγεία τους και την υγεία των άλλων.

Τέτοιες φωνές από όλους τους χώρους είναι απαραίτητες ενώ αυτές όπως του Νόβακ Τζόκοβιτς καλό θα είναι να μη βρίσκουν θιασώτες ειδικά στους νέους ανθρώπους. Το ζήτημα δεν είναι αν… εξευτελίστηκε ο Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιο φτάνοντας στην Αυστραλία ή αν ταλαιπωρείται μένοντας σε ένα ξενοδοχείο που δεν του… αρμόζει. Το ζήτημα είναι οι κανόνες και η τήρησή τους. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση έδειξε αυτό το δρόμο. Έκλεισε τα αυτιά στις σειρήνες αναφορικά με την περίπτωση του νούμερο 1 του παγκόσμιου τένις, στους χορηγούς και φυσικά στο τι σημαίνει η συμμετοχή του σε αυτό το γκραντ σλαμ.

Επέλεξε την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν για όλους εν αντιθέσει με την κατάσταση στη Σερβία, όπου κυβέρνηση, συγγενείς και οπαδοί έφτασαν στο σημείο να θέτουν διπλωματικό θέμα ή να διοργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας.

Το μήνυμα των Αυστραλών δείχνει να είναι ισχυρό. Άλλωστε η χώρα και το σύνολο των πολιτών έχουν ταλαιπωρηθεί από τα απανωτά Lockdown τα περισσότερο και μακροβιότερα από κάθε χώρα, όπως ταλαιπωρούνται πολίτες και ολόκληρες χώρες ανά τον κόσμο. Οι εξαιρέσεις στην περίπτωση της πανδημίας δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αντιθέτως ανοίγουν κερκόπορτες στον ιό που αναζητεί διεξόδους προκειμένου να επιβιώσεις.

Η επιστήμη έφερε το βασικό όπλο, το εμβόλιο, αρκετά νωρίς για να θωρακιστούν οι πολίτες και είναι η κύρια αιτία που τα εκατομμύρια των νεκρών παγκοσμίως δεν είναι υπερπολλαπλάσια. Αμφισβητώντας τα ο οποιοσδήποτε, όσο γνωστός και αν είναι συμβάλει στη διατήρηση μιας πορείας που οδηγεί σε ακραίες υγειονομικές καταστάσεις.

Οι ταλαντούχοι κύριοι… Τζόκοβιτς, επώνυμοι και διάσημοι, ανεξαρτήτως αθλήματος, και καλλιτεχνικού διαμετρήματος οφείλουν να συμβάλλουν στην προστασία των ίδιων τους των θιασωτών. Το ταλέντο του εξάρουν και όχι τις… επιστημονικές τους γνώσεις.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ