Δευτέρα 20.09.2021

Οι πόροι να διατεθούν εκεί που χρειάζονται

Η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής από τις διεθνείς αποστολές συνέβαλε αποφασιστικά στο να τεθούν υπό έλεγχο τα μεγάλα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Ειδικές ομάδες πυροσβεστών με σύγχρονο εξοπλισμό από Κύπρο, Ρωσία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Σερβία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες κατέφθασαν στα σημεία πυρός ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων, που πέταξαν πάνω από τις φλεγόμενες περιοχές προκειμένου να βάλουν τέλος στον πύρινο εφιάλτη.

Βλέποντας τον εξοπλισμό των ξένων πυροσβεστών και τα σύγχρονα οχήματα, η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι θλιβερή. Στη Βόρεια Εύβοια, Ρουμάνοι και Πολωνοί πυροσβέστες διέθεταν εξοπλισμό τελευταίας γενιάς ενώ χάρη στα συστήματα πυρόσβεσης των οχημάτων τους μπορούσαν να επιχειρούν σε δύσβατα εδάφη. Από την άλλη πλευρά, τα πεπαλαιωμένα οχήματα της Πυροσβεστικής αγκομαχούσαν στα πεδία ενώ τα εφόδια που είχαν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις μας ήταν περιορισμένα σε σχέση με τις απαιτήσεις του αντιπυρικού σχεδιασμού.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι από την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες πέρασαν κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων, στο ζήτημα της πυρόσβεσης είμαστε πίσω ακόμη και από τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Κονδύλια που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων δεν αξιοποιήθηκαν σωστά ή χάθηκαν μεταξύ γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Για το λόγο αυτό τώρα δεν πρέπει να πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να διατεθούν με απόλυτη διαφάνεια και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Τα δημόσια οικονομικά, που επιβαρύνθηκαν από τον κορονοϊό, δεν αντέχουν σπατάλες, καθυστερήσεις ή κακοδιαχείριση. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάσει τόπο στην πυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την αναδάσωση, ώστε οι υπηρεσίες να είναι αντίστοιχες των πόρων και να μη βλέπουμε με θλίψη το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Πηγή Άρθρου και Φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ