ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ - 18/11/2024 - 6:37 πμ
Οι πέντε του Μαξίμου που συναποφάσισαν με τον Μητσοτάκη τη διαγραφή Σαμαρά, οι δύο Σαμαρικοί που ψυχράθηκαν με τον Μεσσήνιο και το γκάλοπ-σοκ για τον πρώην πρωθυπουργό
Τζόκερ
Η παραπολιτική στήλη “Τζόκερ” με πολλά και αποκλειστικά παρασκήνια κάθε πρωί στο parapolitika.gr
Ποιοι πήραν την απόφαση για τη διαγραφή Σαμαρά
Σήμερα σας έχω αρκετό και… σπαρταριστό παρασκήνιο από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ. Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου μία μίνι σύσκεψη. Είχε ήδη πληροφορηθεί για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής», όπου πρότεινε -όπως έλεγε και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας- τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γνώριζε, όμως, ακόμα το ακριβές περιεχόμενο όλης της συνέντευξης. Παρών ήταν ο πυρήνας του πρωθυπουργικού επιτελείου: Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Στέλιος Κουτνατζής. Στην πορεία της συζήτησης έγιναν γνωστά όλα όσα είχε πει ο Σαμαράς για τον Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη, τον Χριστοδουλίδη, την πολιτική της κυβέρνησης… Η απόφαση για τη διαγραφή ελήφθη ύστερα από συζήτηση, αλλά σχετικά σύντομα. Μετά εκλήθη το κεντρικό επικοινωνιακό επιτελείο, δηλαδή Χρήστος Ζωγράφος, Πάνος Αμυράς, Κύρα Κάπη και Γιώργος Ευθυμίου, και συμφωνήθηκε τι θα λέει η ανακοίνωση, πώς θα απαντάει το Μαξίμου στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και όλες οι λεπτομέρειες του επικοινωνιακού χειρισμού. Στις 16:48 βγήκε το δελτίο Τύπου, στις 17:09 η πρώτη διαρροή και τα υπόλοιπα είναι μέρος πλέον της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας…
Οι δύο Σαμαρικοί βουλευτές που “ψυχράθηκαν” με τον Σαμαρά
Επειδή πολλά ακούγονται για τον αριθμό των Σαμαρικών στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ήταν καλό να ξεχωρίσουμε μερικά πράγματα, καθώς κανείς εξ αυτών δεν δείχνει διάθεση δυναμικού αντάρτικου. Κατ’ αρχήν ακραιφνής σαμαρικός θεωρείται ο υφυπουργός Υγειας και βουλευτης στη Β´ Θεσσαλονικης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Κύκλοι του ίδιου τοποθετούν χρονικά το πάγωμα τον σχέσεών του με τον πρώην πρωθυπουργό από την ώρα που υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε ψυχική απόσταση με τον Μεσσήνιο βρίσκεται και ο Αρκάς Κώστας Βλάσσης, ο οποίος ψυχράθηκε μαζί του τη στιγμή που ο Σαμαράς πρόκρινε τον Δημήτρη Πτωχό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφήνοντας τον γιατρό στα κρύα του λουτρού.
Μετριοπάθεια από τους Καραμανλικούς
Και να ήθελαν καποιοι Καραμανλικοί που είχαν επαφή και με το σύστημα Σαμαρά (βλέπε Στυλιανίδης) να τοποθετηθούν για τη διαγραφή του Μεσσήνιου, το ξεκαθάρισμα του πρώην πρωθυπουργού για την απουσία οποιασδήποτε προσυνεννόησης με τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την πρόταση του τελευταίου να δοθεί στον Καραμανλή το χρίσμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναχαίτισε τις οποίες σχετικές σκέψεις εν τη γενέσει τους. Ως εκ του τούτου και με φόντο ορισμένες συνεννοήσεις που έπεσαν στην αντίληψή μου, μην περιμένετε… ταρζανιές από το καραμανλικό μπλοκ, παρά μόνο μετριοπάθεια μέχρι νεωτέρας…
Οι ψηφοφόροι της ΝΔ απορρίπτουν τον Σαμαρά
Επειδή θα ακούσετε από ορισμένους ότι ο Σαμαράς έχει… έρεισμα στην κοινωνία ή ότι εκφράζει την κοινωνία με αυτά που λέει ή ότι έχει μεγάλει απήχηση στο εσωτερικό της ΝΔ και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, θα αφήσω εδώ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO που δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, δηλαδή πριν από τη διαγραφή. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εκλαμβάνουν οι πολίτες την εδώ και καιρό στάση των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πλειοψηφία των πολιτών και των ψηφοφόρων της ΝΔ, λοιπόν, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση της GPO, που δημοσιεύουν σήμερα τα «Παραπολιτικά», βλέπουν αρνητικά αυτές τις παρεμβάσεις, θεωρώντας ότι γίνονται για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα στο ερώτημα πώς κρίνετε τη στάση των Καραμανλή και Σαμαρά το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
– Κώστας Καραμανλής (στο σύνολο των ερωτηθέντων) 31,6% θετικά και μάλλον θετικά, 51,3% αρνητικά και άλλον αρνητικά, 17,1% δεν ξέρω / δεν απαντών
* (στους ψηφοφόρους της ΝΔ) 29,5% θετικά και μάλλον θετικά, 58,2% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, 12,3% δεν ξέρω / δεν απαντώ
– Αντώνης Σαμαράς (στο σύνολο των ερωτηθέντων) 26,1% θετικά και μάλλον θετικά, 56,3% αρνητικά και άλλον αρνητικά, 17,6% δεν ξέρω / δεν απαντών
* (στους ψηφοφόρους της ΝΔ) 24,2% θετικά και μάλλον θετικά, 61,8% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, 14% δεν ξέρω / δεν απαντώ
Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι οι παρεμβάσεις των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την κυβέρνηση στο έργο της ή να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
– (στο σύνολο των ερωτηθέντων) 24,4% Να βοηθήσουν την κυβέρνηση, 58,3% Να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 17,3% δεν ξέρω / δεν απαντών
– (στους ψηφοφόρους της ΝΔ) 24,6% Να βοηθήσουν την κυβέρνηση, 61,5% Να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 13,9% δεν ξέρω / δεν απαντώ
Οργή βουλευτών της ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά
Να σας πω επίσης ότι οι απόψεις του Σαμαρά, όπως τις διατύπωσε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προκάλεσαν όχι μόνο την ενόχληση, αλλά και την οργή αρκετών βουλευτών της ΝΔ. «Κανείς δεν έχει ξεχάσει, ούτε εμείς, ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ένας μνημονιακός πρωθυπουργός, επιβάλλοντας στους πολίτες σκληρά μέτρα, συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ», ανέφεραν ορισμένοι από αυτούς. Κι αυτό γιατί, αν και ο Μεσσήνιος ήταν πρωθυπουργός μνημονιακής κυβέρνησης που καθιέρωσε σκληρά οικονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη συνέντευξή του, μιλώντας για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «το καράβι χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία, πού είμαστε, πού πάμε και πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις». «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί έστω και τώρα το πού πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», τόνισε. Επίσης, ενώ στη συνέντευξή του δήλωσε ότι «όλες οι κοινωνίες της Δύσης κινούνται δεξιότερα, κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε άνοιγμα σε κάποιο… “Κέντρο”», ο ίδιος συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έχοντας στο υπουργικό του συμβούλιο πάνω από 10 Πασόκους υπουργούς.
Το “βαρύ πυροβολικό” στα κανάλια για Σαμαρά
Ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν να μεριμνήσει για τα πρόσωπα από την πλευρά της κυβέρνησης τα οποία θα έβγαιναν χθες το πρωί στα Μέσα Ενημέρωσης και ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις για να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία υπέρ της απόφασης. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει μπροστά το «βαρύ πυροβολικό» και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο MEGA, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιαδης στην ΕΡΤ. Στο OPEN ήταν ήδη κλεισμένος σε παράθυρα με άλλους καλεσμένους και επωμίστηκε το βάρος αυτό ο Στέλιος Πέτσας.
Στο επίκεντρο τώρα η παρέμβαση Καραμανλή
Μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έκανε κοινές εμφανίσεις με τον Μεσσήνιο πρώην πρόεδρο της ΝΔ και σε αρκετά φαίνεται να συμφωνεί μαζί του. Η στάση του κ. Καραμανλή και το πώς θα σχολιάσει τη διαγραφή Σαμαρά αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ», που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 22 Νοεμβρίου.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα έχουν περάσει λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, δεδομένου ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν κοινή γραμμή πλεύσης σε αρκετά σοβαρά ζητήματα. Πάντως, ο κ. Καραμανλής, μέσω κύκλων του, φρόντισε χθες πριν ακόμα διαγραφεί ο κ. Σαμαράς από τη ΝΔ, να κρατήσει αποστάσεις από τον ίδιο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, αλλά από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθαριζόταν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Κλίμα για τη στάση του κ. Καραμανλή έδωσε σήμερα με δηλώσεις του ο Νικήτας Κακλαμάνης, που αποτελεί διαχρονικό και σταθερό συνομιλητή του.
Ο κ. Κακλαμάνης ουσιαστικά ανέφερε ότι κακώς ενοχλήθηκε ο κ. Σαμαράς από την πρόσφατη κοινή φωτογραφία Μητσοτάκη, Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη «που αν τη δει κάποιος επιπολαίως μπορεί να ενοχληθεί. Αν τη δει κάποιος ψυχρά, είναι η πρώτη φορά που ο παντοδύναμος επί 20 χρόνια Ερντογάν κάθεται έστω και για κοινωνική συναναστροφή στο ίδιο τραπέζι με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Κακλαμάνης, επίσης αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά και στην αιχμή του για τον κ. Γεραπετρίτη, είπε ότι «χτυπώντας τον κ. Γεραπετρίτη ήταν να σαν να χτυπούσε τον κ. Μητσοτάκη». Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα περί «μυστικής διπλωματίας» που επικαλείται ο κ. Σαμαράς. «Υποχρεωτικά εκ του Συντάγματος αν υποτεθεί ότι υπογράφεται το Συναποσχετικό για τη Χάγη δεν ξέρω στην Τουρκία τι ισχύει, στην Ελλάδα πρέπει να περάσει αυτό πριν σταλεί στη Χάγη από τη Βουλή. Επομένως για ποια μυστική διπλωματία μιλάμε; Εκτιμώ ότι ήταν κάτι που μας έχει στενοχωρήσει όλους στη ΝΔ, φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση». Ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το πρόσωπο του κ. Καραμανλή ανέφερε με νόημα: «Νομίζω, λοιπον, ότι τέοιου είδους επιλογές προϋποθέτουν τον προτείνοντα και τον προτεινόμενο. Ο προτείνων δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του. Ο προτεινόμενος με τον οποίο μιλώ τακτικά, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, όταν του έβαζα εγώ τέτοιο θέμα, εμένα μου έλεγε “δεν με ενδιαφέρει”. Αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν», κατέληξε.
Το όλον ΠΑΣΟΚ στο Πολυτεχνείο
Δυναμικό «παρών» έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή πορεία για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Χαριλάου Τρικούπη συμμετείχε με δικό της μπλοκ, στην κεφαλή του οποίου βρισκόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Πήγε, είδε και… απήλθε ο Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε για λίγα λεπτά στην πορεία για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια αποχώρησε. Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο μπλοκ των υποστηρικτών του στο ύψος του Συντάγματος και αποχώρησε όταν η πορεία έφτανε στην Ηρώδου Αττικού.
Στο επίκεντρο η εγκληματικότητα ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία
Αντιπροσωπεία Γερμανών δικαστών, υπό τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας και του Εφετείου του Μονάχου, Χανς Γιοχάιμ Χέσλερ, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα, και την αντιπρόεδρο, Ασημίνα Υφαντή. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής Νομικών και Προξενικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που απασχολούν τις νομικές κοινότητες των δύο χωρών, με ιδιαίτερη αναφορά στην εγκληματικότητα ανηλίκων, στην ενδοοικογενειακή βία και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δικαστικών συστημάτων.