Παρασκευή 19.08.2022

Οι καταληψίες του Βιολογικού θα είχαν… τίτλους χρησικτησίας

Ως γνωστόν με την απραξία αποφεύγονται οι συγκρούσεις, οι εντάσεις, οι ρήξεις, αλλά χωρίς όλα αυτά δεν παράγεται έργο, παρά μόνον η διαχείριση «εισερχομένων – εξερχομένων», και ο μισθός να πέφτει ανέφελα και ανέμελα κάθε μήνα.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί όλοι αυτοί να μη σκέφτηκαν πώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους χώρους ευθύς ως περνούσαν και πάλι στην κυριότητα των διοικήσεων των πανεπιστημίων. Φυσικά και το σκέφτηκαν, αλλά πρυτάνευσε το δόγμα «πού πας να μπλέξεις τώρα!»

Σήμερα, το ΑΠΘ έχει εντάξει τον ανακαταληφθέντα χώρο του Βιολογικού σε ένα πρόγραμμα ύψους 1.320.600 ευρώ για την ενοποίηση των βιβλιοθηκών. Δηλαδή αυτός ο χώρος, θα μετατραπεί σε μια βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές που θέλουν να μορφωθούν.

Γενικώς, όπου ακούτε τη λέξη «στέκι» να είστε κουμπωμένοι. Ως επί το πλείστον -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι ένας χώρος βρωμερός και τρισάθλιος, έτσι τον κατάντησαν, που εξυπηρετεί τις ανάγκες χαβαλετζήδων, μπαχαλάκηδων και λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων, με ελάχιστη αναφορά στις ανάγκες των φοιτητών. Επί πλέον, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί αποθηκευτικό χώρο «οπλισμού» των κάθε λογής αναρχοαυτόνομων και αριστεριστών. Καταστάσεις που μαρτυρούν τις τεταρτοκοσμικές πτυχές των ελληνικών πανεπιστημίων, που εξακολουθούν να μην είναι λίγες.

Τι χρειάζεται για να αποδοθούν όλοι αυτοί οι κατειλημμένοι χώροι στους φυσικούς ιδιοκτήτες τους, δηλαδή στους φοιτητές; Τι απαιτείται για να αλλάξει ριζικά η όψη των πανεπιστημίων μας; αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μόνον η πολιτική βούληση που, όπως φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση τη διαθέτει. Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου έκανε πολλά βήματα προς αυτήν τη θετική κατεύθυνση. Βήματα άλλες φορές διστακτικά, άλλες φορές πιο τολμηρά.

Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την πολιτική -που είναι αυτονόητη σε φυσιολογικές χώρες- έγκειται στο γεγονός πως δε βρίσκουν τη στήριξη, αν όχι σύμπασας, τουλάχιστον της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάτι το προβληματικό.

Με δεδομένο πως η εκκένωση της αίθουσας του Βιολογικού του ΑΠΘ έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς, δηλαδή οι «ενδιαφερόμενοι» πιάστηκαν στον ύπνο, περιμένω τις αντιδράσεις τους από Δευτέρα, όπως και τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και των γνωστών «προσωπικοτήτων του χώρου». Ίδωμεν.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ