Παρασκευή 29.03.2024

Oι 11 startup που θέλουν να αλλάξουν τη βιομηχανία

Ανάμεσα στους δεκάδες διαγωνισμούς καινοτομίας, τα venture capital funds, τις επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και τους επιταχυντές πολλές φορές παραβλέπεται πως για την ανάπτυξη ενός αξιόλογου startup οικοσυστήματος είναι απαραίτητη η ύπαρξη και το ενδιαφέρον των μεγάλων εγκατεστημένων επιχειρήσεων, οι οποίες πολλές φορές είναι και οι βασικοί πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των νεοφυών επιχειρήσεων.

Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΕΒ προχώρησε στην πρωτοβουλία Innovation Ready που έχει στόχο την την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας, μικρομεσαίων, startups και ερευνητικής κοινότητας, ώστε να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

“Στον ΣΕΒ μελετήσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις για να κάνουν scaleup, και είδαμε ότι αυτές συνοψίζονται σε δύο βασικά σημεία. Πρώτον, χρειάζονται συνεργασίες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις για συν-ανάπτυξη, για πιλοτική εφαρμογή αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις τους, για διανομή του προϊόντος τους ή ακόμη και για αρχική χρηματοδότηση. Δεύτερον χρειάζονται συνεργασίες που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την μεγέθυνση των startups”, σημειώνει στο Capital.gr, η Μάγκυ Αθανασιάδη, Senior Advisor του ΣΕΒ σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών.

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία απαιτούν καινούργιες καινοτόμες ιδέες που δεν μπορούν να γεννηθούν μέσα στην ίδια την εταιρεία. “Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο διανοητικό κεφάλαιο που μόνο με τη συνεργασία με νέες καινοτόμες εταιρείες και την ερευνητική κοινότητα μπορεί να διασφαλιστεί”, τονίζει ακόμη η κυρία Αθανασιάδη προσθέτοντας ότι “μέσω των συνεργασιών αυτών οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα αλλά και η βιομηχανία ενσωματώνει καινοτομία που δεν θα μπορούσε με άλλο τρόπο να αναπτύξει”.

Βιομηχανία 4.0

Στην δεύτερη κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Innovation Ready την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον χώρο των Λύσεων Industry 4.0 που αλλάζουν τα δεδομένα στη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, 11 εταιρείες startups που έχουν λάβει χρηματοδότηση από funds παρουσίασαν σε 80 διαφορετικές επιχειρήσεις καινοτόμα προϊόντα που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής, και λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας, Πρόκειται για τις:

Bespot (https://bespot.me/)

Αξιοποιώντας τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένες location intelligence λύσεις της bespot, υποστηρίζουν την κατανόηση της κίνησης των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα, αναλύοντας δεδομένα αγορών, κίνησης και αισθητήρων. Ο Λέων Γαβαλάς και η Αναστασία Γρίβα ξεκίνησαν τη συνεργασία τους από όταν ήταν φοιτητές στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του ΟΠΑ. Ο Λέων Γαβαλάς για τη δραστηριότητα του κέρδισε μια θέση στη λίστα του Forbes 30 under 30.

Bota Systems (https://www.botasys.com/)

H BotBota Systems ιδρύθηκε επισήμως το 2020 ως αποτέλεσμα πολυετών ερευνών στις αισθητήρες για ρομπότ από μηχανικούς των εργαστηρίων ρομποτικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ Zurich) και της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Data Viva (https://www.dataviva.com/)

Η Data Viva τη λειτουργία της στη Θεσσαλονίκη το 2020. Αναπτύσσει μια πλατφόρμα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγγελιών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Από τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί τους πελάτες της σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ανατολική Ευρώπη.

Ebneusys (http://embneusys.com/)

Η εταιρεία αυτή δημιουργεί συστήματα που αξιοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Οι λύσεις της Ebneusys παρακολουθούν την τοποθεσία, τη χρήση και την κατάσταση ενός κατασκευαστικού έργου, προσφέροντας στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και την απαραίτητη ανάλυση για τη συντήρησή τους.

Irida Labs (https://iridalabs.com/)

Η Irida Labs έχει υιοθετήσει ένα VaaS (Vision as a Service) επιχειρηματικό μοντέλο και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η ενσωματωμένη όραση και η τεχνητή νοημοσύνη, Οι εφαρμογές της έχουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών σε πολλές αγορές, όπως οι συσκευές IoT, ο χώρος του Industry 4.0, η έξυπνη παρακολούθηση βιομηχανικών χώρων κλπ.

Loctio (https://www.loctio.com/)

H Loctio προσφέρει υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης για συσκευές και αισθητήρες IoT, εισάγοντας καινοτομίες που εξασφαλίζουν καλύτερη ακρίβεια θέσης και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Το τελευταίο, αποτελεί το πλέον βασικό ζητούμενο για τις συσκευές IoT που τροφοδοτούνται από μπαταρία.

Netronix – airthinx (https://netronix.io/)

Η Airthinx Inc, διαθέτει ένα σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα εντός κτηρίων, αξιοποιώντας την πλατφόρμα Netronix. Με αυτό τον τρόπο η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε οποιαδήποτε εγκατάσταση γίνεται για πρώτη φορά οικονομικά εφικτή σε επίπεδο δωματίου, με την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια που απαιτείται σε βιομηχανικό επίπεδο.

Phenometry ( https://www.phi3d.com/)

Η εταιρεία ένα αναπτύξει το Phi, ένα πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στο χωρο του 3D Design. Οι χρήστες του μπορούν να σχεδιάσουν εύκολα, γρήγορα 3D αντικείμενα, έτοιμα για την παραγωγή.

Pragma-IOT (https://www.iti.gr/iti/index.html)

Η pragma.IoT είναι εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που στοχεύει να δραστηριοποιηθεί στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και ειδικά στην υπολογιστική χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Tekmon (https://tekmon.com/)

Η Tekmon παρέχει μία ψηφιακή εργαλειοθήκη με όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται ένας σύγχρονος εργαζόμενος πεδίου για να εκτελέσει τα καθημερινά του καθήκοντα. Από ευέλικτες ψηφιακές φόρμες και προγραμματισμό εργασιών, μέχρι μαζικές ειδοποιήσεις για διαχείριση έκτακτων περιστατικών, και παραγωγή αναφορών με το πάτημα ενός κουμπιού.

Yodiwo (https://www.yodiwo.com/)

Η Yodiwo παρέχει λύσεις ΙοΤ και Τεχνητής Νοημοσύνης για την διαχείριση υποδομών. Ήδη η εταιρεία διαθέτει διεθνείς πελάτες και συνεργάτες όπως η Nokia, η Dixons, η Microsoft, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Έχουμε, ήδη, φέρει σε επαφή 22 startups που δραστηριοποιούνται στην βιοτεχνολογία και το Industry 4.0 με τη βιομηχανία και θα συνεχίσουμε με αντίστοιχες εκδηλώσεις δικτύωσης για τα νέα υλικά την κυκλική οικονομία και την ενέργεια, σημειώνει ακόμη η κυρία Αθανασιάδη, αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδια για το πρόγραμμα Innovation Ready.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ