Η μπίρα είναι ένα από τα πιο γνωστά αλκοολούχα προϊόντα σε όλο τον κόσμο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο, με τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Μεσοποτάμιους να είναι οι πρώτοι που παρασκεύασαν το ποτό με την ιδιαίτερη γεύση, χιλιάδες χρόνια πριν. Φυσικά κατά την αρχαιότητα, ήταν προϊόν οικιακής παραγωγής, όμως όσο οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονταν, η μπίρα βγήκε από τα στενά όρια της οικογένειας και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος με μαζική παραγωγή που είχε σαν αποτέλεσμα την εξέλιξη του είδους, μέσω τεχνικών και εργαλείων.
Με την πάροδο των χρόνων, οι Κέλτες και τα αρχαία γερμανικά φύλα αγάπησαν τη μπίρα τόσο, που σήμερα θεωρείται το εθνικό τους προϊόν, διαφημισμένο στα πέρατα του κόσμου για την ποιότητά του.
Αν και οι Έλληνες έχουν δείξει ότι αγαπούν πολύ τη μπίρα, δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα τη ντόπια παραγωγή και προτιμούσαν να παράγουν πιο παραδοσιακά ποτά τόσο για την προσωπική τους κατανάλωση, όσο και για να τα εμπορευτούν. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή μπίρας. Ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού τους, πειραματίζονται με πρώτες ύλες και διαδικασίες ζύμωσης απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής τους απόπειρας. Ορισμένοι από τους ερασιτέχνες ζυθοποιούς διαπιστώνουν ότι τελικά η παραγωγή μπίρας είναι γι’ αυτούς dream job και αποφασίζουν να στήσουν τη δική τους μικρή ζυθοποιία, με στόχο η μπίρα τους να αγαπηθεί από ένα μεγαλύτερο κοινό.
Σήμερα, με τις φρέσκες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες που προσφέρουν στο κοινό. Οι μπίρες αυτές είναι πολύ γνωστές στις περιοχές όπου παράγονται, με τους ντόπιους να τις προτιμούν έναντι των μεγάλων και επώνυμων και τις προωθούν στα ξενοδοχεία, τα καταστήματα λιανικής και εστίασης κάνοντάς τες ολοένα και πιο δημοφιλείς. Ο κλάδος αναπτύσσεται συνεχώς και ορισμένες από αυτές τις μικροζυθοποιίες είδαν τις μπίρες τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Photo: Ammousa Brewery
Ammousa Brewery / Πάτρα
Η μπύρα Ammousa έχει έδρα την Πάτρα και δημιουργήθηκε από έναν μηχανολόγο μηχανικό και έχει κερδίσει πολλά βραβεία ποιότητας. Έχει γίνει αγαπημένη μπύρα σε ορισμένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια. Θα την βρείτε σε διάφορες επιλεγμένες κάβες & εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και με στόχο να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. (www.ammousabeer.gr)
Photo: Facebook Chios Beer
Μπύρα Χίου / Χίος
Η μικροζυθοποιία δημιουργήθηκε το 2009 από δύο φίλους, αρχικά με μικρή παραγωγή για τοπική κατανάλωση. Σταδιακά, οι δύο ζυθοποιοί δημιούργησαν νέες μπύρες που η ποιότητά τους αύξανε την ζήτηση, κάνοντας την μπύρα Χίου γνωστή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Όσοι ενδιαφέρονται να δουν όλα τα στάδια της παραγωγής, μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να αγοράσουν μπύρα και αναμνηστικά. Αν δεν βρίσκεστε στη Χίο, μπορείτε να προμηθευτείτε τη μπύρα Χίου από τον ιστότοπο του ζυθοποιείου. (https://chiosbeer.gr)
Photo: Facebook Nissos
Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, Νήσος / Τήνος
Η μικροζυθοποιία Κυκλάδων ιδρύθηκε 2012 με σκοπό την παρασκευή ποιοτικής νησιώτικης μπύρας που θα συμπλήρωνε τη γαστρονομία των ελληνικών νησιών. Οι μπύρες έχουν αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις και μετά από μια επιτυχημένη πορεία, πωλούνται σε σουπερμάρκετ, κάβες, καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα, ενώ περιέχεται σε καταλόγους μεγάλων ξενοδοχείων και χώρων εστίασης. (https://nissos.beer)