Τετάρτη 24.04.2024

Οφειλόμενες διευκρινίσεις-επισημάνσεις, με αφορμή ανακοίνωση του Δημοτικού Συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας»

Εμείς, οι διευθυντές και διευθύντριες της Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου, διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση του κ. Κάρμαντζη, πρώην δημάρχου Χίου, κατά του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, με τίτλο «Υπερεξουσίες στη διαχείριση των χρημάτων που οδηγούν στο ανεξέλεγκτο».
Η ανακοίνωση του πρώην δημάρχου, υποβοηθούμενη στη σύνταξή της ασφαλώς από τους πρώην προέδρους της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Καρατζά Κ. και κ Χατζησταμάτη Β., έχει ως ολοφάνερη πολιτική στόχευση την παραπλάνηση του χιώτικου κοινού με τον τίτλο της και τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση σε βάρος του χώρου της παιδείας και των αναγκών των σχολείων της Χίου. Σε έναν τομέα ,δηλαδή, όπου θα έπρεπε να πρυτανεύει η ομόφωνη και ολόψυχη κατανόηση των ελλείψεων και η συνεργασία για την επαρκή κάλυψή τους.
Όλοι και όλες οι διευθυντές /διευθύντριες γνωρίζουμε και θυμόμαστε πως στην εποχή που πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής ήταν ο κ. Αλέκος Αντωνίου, το όριο δαπανών κάθε διευθυντή για τη σχολική μονάδα που υπηρετούσε χωρίς έλεγχο-«ανεξέλεγκτα» όπως θα έλεγε ο κ. Κάρμαντζης- είχε οριστεί στα 1000 ευρώ. Αυτό σήμαινε πως ο κάθε διευθυντής, είχε τη δυνατότητα κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων και τη δική του να προχωρήσει σε αγορές εξοπλισμού κάθε είδους του σχολείου του, παρακάμπτοντας ανούσιες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που επιβαρύνουν περαιτέρω τον τόσο πολύτιμο εργασιακό μας χρόνο και το συχνά εξοντωτικό πρόγραμμά μας. Υπήρξε ,αλήθεια, κάποια ατασθαλία από διευθυντή/ντρια την περίοδο εκείνη; Αν υπήρξε να δηλωθεί.
Η πρόσφατη απόφαση, με αρ.9/2024 της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον κ. Σταυρινούδη Σταύρο και θέμα ημερήσιας διάταξης «Ορισμός ορίου δαπάνης : α) χωρίς καμία έγκριση, β) με έγκριση του Προέδρου της Εν. Σχ. Επ. Βθμιας Εκπ/σης Δήμου Χίου και γ) με έγκριση Διοικητικού Συμβουλίου της Εν. Σχ. Επ. Βθμιας Εκπ/σης Δήμου Χίου» να υπενθυμίσουμε ότι αφού συζητήθηκε από τον πρόεδρο με τους διευθυντές και διευθύντριες και συμφωνήθηκε, κατόπιν υπερψηφίστηκε με 12 ψήφους υπέρ και 1 κατά ,σε σύνολο 13 μελών, και ορίζει:
α) Οι δαπάνες έως του ποσού των 400,00 € να πραγματοποιούνται, χωρίς καμία έγκριση, και από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων
β) Οι δαπάνες άνω του ποσού των 400,00 € και έως του ποσού των 1.000,00 € να υπάγεται στην κρίση του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου, εάν θα δώσει εκείνος έγκριση ή θα το παραπέμψει στο Συμβούλιο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου και
γ) Οι δαπάνες άνω των 1.000,00 € να πραγματοποιούνται κατόπιν έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω όροι «λύνουν» τα χέρια των διευθυντών και διευθυντριών για τους παρακάτω λόγους:
α) όχι μόνο συμβάλλουν στον τομέα των παραγγελιών -όπου πολλές φορές χάθηκαν προσφορές από προμηθευτές λόγω αναμονής σύγκλησης της Επιτροπής για έγκριση- αλλά και γιατί αν κάποιο τιμολόγιο , π.χ. για απορρυπαντικά του σχολείου, ξεπερνούσε το αυθαίρετο (προφορικό και χωρίς απόφαση) όριο των 200 ευρώ που είχαν θέσει οι κ. Καρατζάς και Χατζησταμάτης, γεγονός που συνέβαινε συχνά, έπρεπε να το «σπάσουμε» σε δυο και τρία τιμολόγια και να σπαταλάμε το χρόνο μας στη μηχανογράφηση.
β) η πρόταση είναι σχεδόν ίδια με το καθεστώς Α. Αντωνίου και σίγουρα καλύτερη από το καθεστώς Καρατζά-Χατζησταμάτη, διότι αφενός παρακάμπτονται οι καθυστερήσεις αναμονής μέχρι την σύγκληση της Επιτροπής για έγκριση των αγορών και αφετέρου οι κινήσεις μας καθίστανται πιο ευέλικτες από πριν
γ) θεωρούμε ότι είναι σωστό για τόσο μεγάλα ποσά να συνεδριάζει το ΔΣ και να εισηγούνται και οι διευθυντές/ντριες.
Όσον αφορά στο αποθεματικό του ποσού του 1.280.000 Ευρώ που επαίρονται οι πρώην πρόεδροι ότι άφησαν αποχωρώντας, το ερώτημα είναι σε τι εξυπηρετούν τα χρήματα κλεισμένα στο ταμείο, όταν οι ελλείψεις σε εξοπλισμό στα Γυμνάσια και Λύκεια της Χίου είναι τραγικές, αφού όπως φαίνεται, άλλοι από εμάς δεν τολμούσαμε να αγοράσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη λειτουργία των σχολείων μας φοβούμενοι/ες την αντίδραση του κ. Χατζησταμάτη , ενώ ταυτόχρονα άλλες αιτήσεις για έγκριση αγορών απορρίπτονταν; Έχουν, αλήθεια, εγκύψει οι πρώην πρόεδροι του πρώην δημάρχου με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα ελλείψεων των σχολείων ή το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επιβράβευσή τους αν φαίνονταν «καλοί» στη διαχείριση κι ας στέναζαν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί;
Τέλος, αφού ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι η απόφαση 9/2024 εξυπηρετεί σχολεία και διευθυντές/ντριες και γίνεται απόλυτα δεκτή από εμάς, δηλώνουμε επίσης ότι προσβλητικές εκφράσεις εκ μέρους της Σύμπραξης Δημιουργίας του κ. Κάρμαντζη όπως «ανεξέλεγκτο», που θέτουν εν αμφιβόλω την ηθική, την εντιμότητα και την διαφανή διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου είτε από εμάς είτε από τον πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου , εκλεγμένο Πρόεδρο της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ και αιρετό μέλος ΑΠΥΣΔΕ Β. Αιγαίου, κ Σταυρινούδη Σταύρο, όχι μόνο δεν τις ανεχόμαστε, αλλά μας βάζουν στον πειρασμό να σκεφτούμε πως ίσως οι εμπνευστές των προσβολών κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
Οι διευθυντές και διευθύντριες
Βούκουνας Κωνσταντίνος, Διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Χίου
Βούλγαρη Ευγενία, Διευθύντρια ΕΕΕΕΚ Χίου
Βρούζος Δημήτριος, Διευθυντής 4ου Γυμνασίου Χίου
Γεωργούλη Μαθιούδη Ελένη, Διευθύντρια Γυμνασίου Καρδαμύλων
Θεοδοσίου Κωνσταντίνος, Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Χίου
Θεοδωράκης Βασίλειος, Διευθυντής ΕΚ Χίου
Κουτσοδόντης Αναστάσιος, Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Χίου
Κουφοπαντελής Κωνσταντίνος, Διευθυντής Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου
Κουφούδης Νικόλαος, Διευθυντής ΓΕΛ Καλλιμασιάς
Λευκαδίτης Δημήτριος, Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Χίου
Μηλιανός Νικόλαος, Διευθυντής ΓΕΛ Καλαμωτής
Μιχαλιός Μάριος, Διευθυντής ΕΠΑΛ Καρδαμύλων
Μονιούκας Φώτιος, Διευθυντής 3ου ΓΕΛ Χίου
Μούνδουλα Ροδόκλεια, Διευθύντρια ΓΕΛ Καρδαμύλων
Μπαχά Αγγελική, Διευθύντρια ΕΝΕΕΓΥΛ Χίου
Νεοχωρούση Αργυρώ, Διευθύντρια Γυμνασίου Καλαμωτής
Παπαδοπούλου Ελένη, Διευθύντρια Γυμνασίου Καλλιμασιάς
Παραδείσης Σωτήριος, Διευθυντής Γυμνασίου-ΛΤ Βολισσού
Σαλιάρης Δημήτριος, Διευθυντής Εσπερινού Γυμνασίου-ΛΤ Χίου
Σκόκου Αικατερίνη, Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Χίου
Σταυρινούδης Σταύρος, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Χίου
Τομάζος Ευστάθιος, Διευθυντής Γυμνασίου Βροντάδου
Τσατσαρώνης Μιχαήλ, Διευθυντής ΕΠΑΛ Βροντάδου
Χαβιάρας Νικόλαος, Διευθυντής ΓΕΛ Βροντάδου
Χαλιορή Νύκτα Καλλιρρόη, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Χίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ