Κυριακή 24.09.2023

ΟΑΕΔ: Πιο απλή η διαδικασία επιχορήγησης

ΣτΠ: Χωρίς φορολογική ενημερότητα η συμμετοχή σε δράσεις

Χωρίς την υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική ενημερότητα θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ όσοι επιλέγουν να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη διοίκηση του Οργανισμού, αφού πρώτα απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη άνεργος ο οποίος δεν μπορούσε να λάβει την επιχορήγησή του.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι εφεξής οι δικαιούχοι των προγραμμάτων ΝΘΕ (Νέων Θέσεων Εργασίας) και ΝΕΕ (Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών) που υλοποιεί ο Οργανισμός από εθνικούς πόρους «δεν υποχρεούνται σε προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για την καταβολή της ενίσχυσης».

Απευθύνθηκε στο αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ και οι υπάλληλοι εκεί του ζητούσαν να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να του καταβληθεί η επιχορήγηση. Αποτέλεσμα ήταν ο συγκεκριμένος άνεργος να ζητήσει το καλοκαίρι του 2021 τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για να ξεπεραστεί το πρόβλημά του.

Την ίδια στιγμή, ο υπάλληλος της ΔΟΥ στην οποία υπαγόταν ο πολίτης επέμενε ότι δεν απαιτείται προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, επειδή συνέτρεχε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαίρεση από τη γενική υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας μιας και επρόκειτο για είσπραξη ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ