Δευτέρα 20.09.2021

Ο Τζεφ Μπέζος και η… διαστημική μήνυση – Πάει στα δικαστήρια τη NASA λόγω του Έλον Μασκ

Ο… πόλεμος των άστρων κλιμακώνεται μεταξύ των δύο διεκδικητών του Διαστήματος, των δισεκατομμυριούχων Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Ενα νέο κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στην κόντρα τους, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η «Blue Origin» του Μπέζος αμφισβητεί μια σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης με τη «SpaceX» του Ελον Μασκ, που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας για την προσσελήνωση.

Σε μηνυτήρια αναφορά, η οποία υποβλήθηκε την Παρασκευή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η «Blue Origin» θέτει σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, την οποία ακολούθησε η NASA, υποστηρίζοντας ότι ήταν «αθέμιτη και ακατάλληλη». Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η «Blue Origin» και η «SpaceX» ανταγωνίστηκαν για ένα συμβόλαιο με τη NASA σχετικά με μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Η απόφαση της NASA να συνεργαστεί τελικά με τη «SpaceX» εξόργισε τον Μπέζος, ο οποίος επέλεξε τη νομική οδό για να αμφισβητήσει την κρίση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Στην αρχή του μήνα, η εταιρία του Μπέζος, ιδρυτή της amazon, είχε καταγγείλει, μέσω της ιστοσελίδας της, τη «SpaceX» για τη χρήση του «Starship» για να μεταφέρει αστροναύτες της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης, μια προσέγγιση «εξαιρετικά σύνθετη και υψηλού κινδύνου», που απαιτεί δύο παρόχους. H «Blue Origin», μεταξύ άλλων, καταδίκασε την απόφαση της NASA -να κλείσει συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη «SpaceX»- ως λανθασμένη για την ηγεσία της Αμερικής στο Διάστημα και επανέλαβε την προηγούμενη κριτική της, ότι η διαστημική υπηρεσία «διεξήγαγε έναν ασυνεπή και αθέμιτο διαγωνισμό».

Ο Μπέζος φαίνεται πως δεν έμεινε στις καταγγελίες, και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα «η Blue Origin κατέθεσε μήνυση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς κείμενα στις διαδικασίες της NASA». «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που εντοπίζονται σε αυτήν την προμήθεια και τα αποτελέσματά της πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η NASA δεν σχολίασε τη νομική κίνηση του Μπέζος, καθώς έχει τη στήριξη του ελεγκτικού οργάνου του Κογκρέσου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA παραδέχθηκε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας αναγκαστικά απέκλεισε την επιλογή δύο εταιριών. Αυτό έγινε αφού το Κογκρέσο χορήγησε μόνο 850 εκατομμύρια δολάρια από τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε για το έργο της προσελήνωσης η NASA. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Artemis», η NASA ελπίζει να επιστρέψει με ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

Τα διαστημικά ταξίδια των Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Τζεφ Μπέζος -άμεσα αναμένεται και του Ελον Μασκ- κάνουν το γύρο του κόσμου, ωστόσο ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι η μόνη επιδίωξη των δισεκατομμυριούχων. Η αγορά του Διαστήματος έχει αυξηθεί στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με τη UBS) και θα ξεπεράσει το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αναφέρει η Morgan Stanley.

Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Διάστημα εφικτή για μια σχετικά διευρυμένη βάση εταιριών. Το κόστος της εξωατμοσφαιρικής πτήσης έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της Ιστορίας, καθώς οι εταιρίες αναπτύσσουν νέες μεθόδους για την εκτόξευση και επαναχρησιμοποίηση πυραυλικών φορέων.

Μία αγορά που ακόμα και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε αποκλειστικό πεδίο κρατικών υπηρεσιών, έχει «διαταραχθεί» για τα καλά από ιδιωτικές εταιρίες που είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στα… αστέρια. Πρόκειται για ριζική αλλαγή, που με τη σειρά της οδηγεί σε νέα διαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες για πολλούς πελάτες.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

8:46 πμ

Οραμα