–Χαίρετε, λοιπόν πριν μπω στην τρέχουσα ειδησεογραφία θα σας διηγηθώ μία ωραία ιστορία, που μου την τηλεφώνησε χθες το πρωί ένας σοφός γέρων, γαλλοτραφής φίλος μου και ο ίδιος τη θυμήθηκε με αφορμή το τηλε-επεισόδιο Παπαδημητρίου – Κικίλια. Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια  της μεταπολίτευσης, εκεί το ‘76-‘77 στο Παρίσι, ωραίες εποχές, όλοι φοιτητές και πολιτικοποιημένοι, μέχρι εκεί που δεν πάει. Έλα όμως που οι νέοι είχαν (τότε) το μυαλό τους στα πολιτικά αλλά και οι ορμόνες δεν πάνε πίσω, τα ερωτικά πάθη είναι πάντα ζεστά στις νέες ηλικίες. Η όμορφη Κνίτισσα λοιπόν (πολλά χρόνια μετά έφτασε μέχρι το αξίωμα της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ επαρχίας), τα έχει με πρώην τροτσκιστή συμφοιτητή της που από τότε πια είχε περάσει κι αυτός στην ΚΝΕ. Έλα όμως που στα κλεφτά… αγάπησε (ή απάτησε) τον φιλαράκο της με τον Πασόκο πρόεδρο του συλλόγου, ομολογουμένως ευειδή νέο που έμελλε πολλά χρόνια μετά να γίνει ο βασιλιάς του lifestyle στην Ελλάδα. Το τι έγινε όταν ο απατημένος πρώην τροτσκιστής, μετά Κνίτης και μέχρι πρότινος δεξιός βουλευτής σύντροφός της το έμαθε, δεν περιγράφεται. Έφτασε να συγκαλέσει, λέει ο σοφός γέρων, γενική συνέλευση του συλλόγου των φοιτητών στο Παρίσι με θέμα τη διαγραφή της όμορφης συντρόφισσας γιατί αυτό που έκανε, δηλαδή το… κέρατο, δεν αρμόζει στην ηθική της Αριστεράς κλπ. κλπ. Και εκεί που γινόταν η κουβέντα στο σύλλογο πετάγεται ένας αναρχικός (situationist) της εποχής και σήμερα γνωστός δημοσιογράφος (παλαιότερα και πολεμικός ανταποκριτής) και τους αρχίζει στο βρίσιμο, «δεν ντρεπόσαστε, φασίστες, που θα κατηγορήσετε την κοπέλα για το τι θα κάνει στη ζωή της, και με ποιον θα κοιμηθεί» κ.λπ. κ.λπ. Ο σοφός γέρων, αν θυμάται καλά, γιατί έχει αρχίσει να ρετάρει λίγο, μου είπε ότι η γενική συνέλευση έληξε με καρεκλιέςΥ.Γ.: Περιττό να τονίσω ότι οιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα που σχετίζονται με το πρόσφατο τηλεοπτικό επεισόδιο Παπαδημητρίου – Κικίλια είναι τελείως συμπτωματική.

Εισαγγελική παραγγελία για την Πεν

-Αυτές τις ημέρες πραγματικά είναι τόσο πυκνά τα νέα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν προλαβαίνω να τα γράφω. Έμαθα όμως ότι από την επίσκεψη Σκουρλέτη στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα (πήγε με μία φίλη του δικηγόρο) προέκυψε μία εισαγγελική παραγγελία προς την εταιρεία του twitter (νυν X) για την κυρία Πεν Νταλαούρα, η οποία όμως θα ερευνήσει και όλα τα υπόλοιπα τρολ. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον.

ΣΥΡΙΖΑ Σ.Κ.

-Ες αύριον τα σπουδαία που λένε, αφού το Σ.Κ. που ξεκινάει θα είναι γεμάτο εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις Ομπρελίνες να προαναγγέλλουν ουσιαστικά από χθες την έξοδό τους με αυτή τη «χοντρή» επιστολή-καταγγελία για τον Stefanos and friends. Από την επιστολή αυτή, που υπογράφουν 1.300 μέλη της Ομπρέλας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τραμπουκισμοί», η οποία αναφέρεται κυρίως στο μπούλινγκ που έχουν φάει τους τελευταίους δύο μήνες οι ίδιοι από τους κασσελακικούς, με πρώτο τον Πολάκη, από τα τρολ τους κ.λπ. Βέβαια, δεν είδα την ίδια ευαισθησία… «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τραμπουκισμοί» όταν οι συγκεκριμένοι χυδαιολογούσαν κατά πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων κ.λπ., αλλά οκ όπως είναι πασίγνωστο, όλα εδώ πληρώνονται.

Ενας φίλος από τα παλιά

-Έναν καλό φίλο από την προηγούμενη θητεία του στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνάντησε στο Παρίσι ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο λόγος για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, με τον οποίο ο Υπουργός Παιδείας απέκτησε την περασμένη τετραετία και διατηρεί εξαιρετική προσωπική σχέση. Εξάλλου, το 2021 ο Πιερρακάκης επελέγη για την προεδρία του Global Strategy Group, μιας σημαντικής επιτροπής του ΟΟΣΑ. Στη συνάντηση οι δύο άνδρες δεν αρκέστηκαν να θυμηθούν τα παλιά, αλλά και με τη συμβολή του Διευθυντή Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων Αντρέας Σλάιχερ συζήτησαν διεξοδικά για σύγχρονες προκλήσεις πάνω στον τομέα της Παιδείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πιερρακάκης επέστρεψε από τη γαλλική πρωτεύουσα έχοντας στις αποσκευές του μια συμφωνία για στενή συνεργασία Ελλάδας – ΟΟΣΑ σε ζητήματα εκπαίδευσης, με αιχμή του δόρατος μια μελέτη για την αναβάθμιση των επιδόσεων της χώρας στον δείκτη PISA.

Περιμένοντας τα νέα για την Alpha Bank

-Όσον αφορά τα νέα από την αγορά, όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην Αlpha Bank και το επικείμενο deal για το 9% του ΤΧΣ, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για τυχόν ανταγωνιστική προσφορά ως προς αυτήν της Unicredit. Τα στοιχήματα κλίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις κι όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς ένα γεμάτο Σ.Κ. και τη Δευτέρα η Αlpha Bank θα είναι η δεύτερη στη σειρά τράπεζα που βγαίνει από την ομπρέλα του ΤΧΣ.

Το ΔΝΤ στην Αθήνα – Ανάσα του SRB στις τράπεζες για τα ομόλογα MREL

-Σε άλλες εποχές, η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα θα ήταν πρωτοσέλιδη είδηση, ενδεχομένως και με κινητοποιήσεις. Τώρα οι… ασιατικής καταγωγής εκπρόσωποι του ΔΝΤ ήρθαν, είδαν και απήλθαν με διακριτικότητα, χωρίς αυστηρές επισημάνσεις και μ’ ένα ευχολόγιο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο συνέβη και με τον Ισπανό κ. Saryna, επικεφαλής του Single Resolution Board (SRB), δηλαδή του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης o oποίος ήρθε από τη Φρανκφούρτη με την τριμελή ομάδα του, συναντήθηκε με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και φεύγοντας αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο δώρο: Δόθηκε 1 χρόνος παράτασης για την κάλυψη των στόχων για MREL (Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), δηλαδή μέχρι το τέλος του 2026, αντί για το τέλος 2025. Θα μου πείτε, «τεχνικά θέματα», αλλά δεν είναι έτσι, γιατί αποτυπώνουν την αλλαγή κλίματος. Για την έκδοση των ομολόγων MREL επανειλημμένα οι τράπεζες είχαν ζητήσει να τους δοθεί ευχέρεια στην κατανομή τους μέσα στις χρονικές προθεσμίες που έπρεπε να εκδοθούν τα ομόλογα. Οι Έλληνες τραπεζίτες σκέπτονταν (και σωστά) ότι με την επενδυτική βαθμίδα θα προχωρούσαν στις εκδόσεις με μικρότερο κόστος, αλλά όλα τα διαβήματά τους απορρίφθηκαν σχεδόν με αυστηρότητα, σχεδόν χωρίς συζήτηση. Οπότε η παράταση δείχνει ότι στο SRB αντιμετωπίζουν πλέον τις ελληνικές τράπεζες χωρίς τη συνήθη – έως τώρα – καχυποψία.

Επιστροφή στην ομαλότητα με καλά νέα για την Attica Bank

-Στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, η Attica Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει μια νέα ευχάριστη έκπληξη για τους ταλαιπωρημένους μετόχους της. Τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο στα πάνω της και με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη. Η κερδοφορία θα κινηθεί σε διψήφιο νούμερο, αυτό σημαίνει ότι πλέον εδραιώνεται, αφήνοντας πίσω τις βαριά ζημιογόνες χρήσεις. Τα λειτουργικά έσοδα έχουν διπλασιαστεί και καταγράφεται πιστωτική επέκταση και πάλι. Μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου, η τράπεζα διαθέτει πλέον ρευστότητα και τη ρίχνει στην αγορά.

Ο ανήφορος του Σωκράτη Κόκκαλη από τα 13 εκατ. στα 500 εκατ.

-Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες του Οκτωβρίου 2021, ο Όμιλος Intracom ανακοίνωνε την πώληση της «κόρης» τoυ, Intrasoft, στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany Group, έναντι 235 εκατ. ευρώ. Είχε συμπληρώσει 25 χρόνια κερδοφορίας και τεχνολογικής πρωτοπορίας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τον Μάιο του 2023, η Ιntracom Holdings ανακοίνωσε την πώληση της Intracom Defense (IDE) -όχι όπου κι όπου, αλλά -στην Israel Aerospace Industries έναντι 60 εκατ. ευρώ. «Παρά την τεχνολογική μας πρωτοπορία, τον τελευταίο καιρό δεν παίρναμε συμβόλαια στην Ελλάδα, γι’ αυτό προτιμήσαμε να πουλήσουμε στο Ισραήλ» είχε σχολιάσει τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Αυτές τις μέρες, η αγορά μας βιώνει την ανάσταση της Intralot. Μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που διεκδικεί συμβόλαια σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αλλά και στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική και δύσκολη αμερικανική αγορά. Χρειάστηκαν 3 χρόνια σκληρής δουλειάς, επίμονων διαπραγματεύσεων και περίπλοκων συμμαχιών για να ολοκληρωθεί ένα μικρό θαύμα. Η εταιρεία που το καλοκαίρι του 2021 άξιζε δεν άξιζε 13 εκατ. ευρώ, σήμερα πλησιάζει τα 500 εκατ. και στοχεύει ακόμη ψηλότερα.

Το καμπανάκι της Trade Estates και οι καμπάνες για Orilina

-Σήμερα η διοίκηση της Trade Estates θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, ένεκα της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΕΑΠ. Αντίθετα, το καμπανάκι για μια άλλη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, τη Noval του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα… αργήσει, αφού η εταιρεία -μάλλον σοφά ποιώντας- πήρε παράταση στην υποχρέωση εισαγωγής της έως τις 15 Οκτωβρίου 2024. Το θέμα είναι τι θα πράξει η Orilina ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων Τρύφωνα Νάτση και Alan Howard, για την οποία πέρυσι τον Οκτώβριο δόθηκε παράταση για την εισαγωγή της στο Χ.Α. έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών εν όψει ΙΡΟ, τροποποίησε το καταστατικό της, έγιναν προσαρμογές στο μετοχικό της κεφάλαιο και εκδόθηκαν και νέες μετοχές οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και σε επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας. Το σενάριο νέας παράτασης μάλλον δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Vivartia Λουξεμβούργου

-Τον περασμένο Αύγουστο, σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η συγχώνευση της Vivartia Συμμετοχών με τη μητρική της εταιρεία, τη Venetiko Holdings M.A.E. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, η συγχώνευση των δύο εταιρειών εξυπηρετούσε την απλοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου. Την περασμένη Τετάρτη στο ΓΕΜΗ καταχωρήθηκε πρακτικό του ΔΣ της VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ από το οποίο προκύπτει ότι το Δ.Σ. βεβαιώνει τη συγκέντρωση όλων των μετοχών της εταιρείας στο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «VENETIKO HOLDINGS S.à.r.l.» που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, ήτοι 190.547.617 κοινές ονομαστικές μετοχές, και εκπροσωπεί το 100% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Η πολύχρονη και περίπλοκη ιστορία πίσω από τα ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια

-Το σύμπλεγμα μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου που εγκαινίασε προχθές ο Πρωθυπουργός, είναι απλώς η κορυφή μιας μεγάλης οροσειράς έργων ΣΔΙΤ με πολύ -πυκνό και μεγάλο σε διάρκεια- παρασκήνιο. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Νίκου Μαντζούφα Γ.Γ. ΣΔΙΤ. Είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ χωρίς Δημόσια Γη. Δεν είχε χωροθετηθεί. Ο Ανάδοχος θα αναλάμβανε να επιλέξει τον χώρο αλλά και την -όλοι ξέρουμε πόσο περίπλοκη και χρονοβόρος είναι στην Ελλάδα- διαδικασία αδειοδότησης. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για να παραδώσει το έργο -3 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και 2 σταθμοί μεταμόρφωσης- έπρεπε να ξεπεράσει τις οξύτατες τοπικές και πολιτικές αντιδράσεις, τον «οικολόγο» Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσιρώνη, τη βάσανο των διαδοχικών περιβαλλοντικών μελετών, προσφυγές, ενστάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, το έργο κινδύνευσε πολλές φορές από τις γνωστές εμμονικές αντιδράσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Το δίδυμο Χατζηδάκη-Μαντζούφα κατάφερε να παραδώσει τελικά μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτ. Μακεδονία (με λεφτά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσα στο δύσκολο πρώτο 6μηνο του 2015), μία στις Σέρρες, μία στην Ήπειρο, μία στην Ηλεία και μία προχθές στην Πελοπόννησο. Επίσης, δημιουργήθηκε μία ακόμη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι της Κρήτης. Έτσι, δόθηκε ένα τέλος στην αλυσίδα των προστίμων από την ΕΕ και τις χωματερές.

Βαρίδι παραμένει η Ρουμανία για τον ΟΤΕ

-Ένα μίνι update στην πρόβλεψη για την προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του 2023 έδωσε η διοίκηση του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έτους αναμένει αύξηση στα επίπεδα του εννεαμήνου, ήτοι στα επίπεδα του 1% – 1,5%. Γενικά τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώθηκαν ήταν στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές, με τις επιδόσεις στην Ελλάδα να είναι καλές (αύξηση της κερδοφορίας EBITDA, ισχυρό περιθώριο), αλλά τη Ρουμανία να θέλει ακόμη δουλειά. Οι επιδόσεις της Telekom Romania Mobile δεν ήταν ξανά καλές (-66% το προσαρμοσμένο EBITDA AL), συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μείωση στα τέλη τερματισμού, σε συνδυασμό με τις προωθητικές ενέργειες συγκράτησης της πελατειακής βάσης κυρίως μέσω επιδότησης συσκευών, ενώ σε αντίθεση με τους συνδρομητές συμβολαίου, οι πελάτες καρτοκινητής μειώνονται. Συνολικά, ο ΟΤΕ προχώρησε όμως για ένα ακόμη τρίμηνο σε μείωση δανεισμού και εξόδων, ενίσχυση κερδών, ενώ η αύξηση στις απαιτήσεις από πελάτες που καταγράφηκε μπορεί να είναι συγκυριακή. Χθες η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις (-5,22%) που την οδήγησαν ξανά κάτω από τα 13 ευρώ (12,90 ευρώ). Κρατήστε επίσης πως στο τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνέλευση για την ακύρωση 8,2 εκατ. ιδίων μετοχών, κάτι που σημαίνει πως αυτόματα θα αυξηθεί το ποσοστό της DT στο μετοχικό κεφάλαιο. Οι ίδιες μετοχές αποκτήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2023, με μέση τιμή αγοράς 13,99 ευρώ ανά μετοχή. Περισσότερα σήμερα το πρωί, όταν η διοίκηση Τσαμάζ θα λύσει τις όποιες απορίες των αναλυτών και ενδεχομένως τοποθετηθεί σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων.

Ο πονοκέφαλος των τραπεζιτών στην Ελλάδα

-Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες είναι καλά. Οι τραπεζίτες όμως έχουν πολλές δύσκολες εξισώσεις να λύσουν στο άμεσο μέλλον. Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που οι τράπεζες θα σβήσουν από τον ισολογισμό τους τις επιπτώσεις (κόστος) από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων IFRS 9. Εξακολουθούν να έχουν το βάρος της Αναβαλλόμενης Φορολογίας (DTC) στο μετοχικό τους κεφάλαιο το οποίο φορολογείται με συντελεστή «Τσίπρα» 29% και όχι με τον πολύ χαμηλότερο (22%) που ισχύει σήμερα για τις υπόλοιπες Α.Ε. Ταυτόχρονα πρέπει να σβήνουν σταδιακά τις ζημιές από το PSI («κούρεμα ομολόγων») αλλά και τις πιστωτικές ζημιές από τα δάνεια του αξέχαστου 2015, με τις επιπλέον προβλέψεις που πήραν λόγω capital control. Τέλος, κάθε τρίμηνο πρέπει να βάζουν στην άκρη ένα ποσό για την ενδεχόμενη διανομή μερίσματος, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Η ΤΒΙ αποφάσισε να μπει και στις καταθέσεις

-H tbi είναι μια challenger bank που λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 18 μήνες περίπου, έχοντας καταγράψει ήδη μια πετυχημένη πορεία στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας και Λιθουανίας. Πουλάει τα προϊόντα της (μικροδάνεια καταναλωτικής πίστης και buy now pay later) μέσω ψηφιακών καναλιών και κινητών τηλεφώνων. Διαχειρίζεται 3.500 έως 4.000 αιτήσεις μικροδανείων ή μικροχρηματοδότησης κάθε μέρα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχει αποκτήσει μερίδιο 1% στην καταναλωτική πίστη (150.000 χρηματοδοτήσεις), φιλοδοξεί να το τριπλασιάσει μέσα στο 2024 και να το δεκαπλασιάσει μέχρι το 2027. Από του χρόνου, η tbi bank, η mobile-first challenger bank αποφάσισε να μπει δυναμικά και στη διεκδίκηση καταθέσεων. Θα προσφέρει ανταγωνιστικά καταθετικά προϊόντα με στόχο να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με το πελατολόγιό της και να καθιερωθεί στην Ελλάδα στις εναλλακτικές λύσεις πληρωμών. Τα επιτόκια που θα προσφέρει η tbi bank στην Ελλάδα θα είναι εφάμιλλα των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, με μηνιαία καταβολή τόκων και με περισσότερες δυνατότητες ανάληψης των χρημάτων.