Σάββατο 28.05.2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια, οι δημοσκοπήσεις και η αλλαγή στάσης του Ν. Ανδρουλάκη για εκλογές

Της Νίκης Ζορμπά 

Τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την κυβέρνηση όπως αποτυπώνεται πλέον στις δημοσκοπήσεις, αυτόν της ακρίβειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κυκλωτικές και κλιμακούμενες κινήσεις σαφέστατης στόχευσης: Να στριμώξει την κυβέρνηση γενικώς, τον πρωθυπουργό ειδικώς και να απομονώσει πολιτικά τη Ν.Δ , δια των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετρά αντίστροφα για τις εσωκομματικές διαδικασίες στις 15 Μαίου, οι οποίες αποτελούν και προσωπικό του στοίχημα, οξύνει σε καθημερινή βάση τον πολιτικό του λόγο συνοδεύοντας την όξυνση και από αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Χθες, περιόδευσε στην Ηλεία ( και στο πλαίσιο για συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών της ενόψει των εκλογών για ανάδειξη προέδρου –  νέας κεντρικής επιτροπής), κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό σχετικά με τα “golden boys” της ΔΕΗ , ενώ θέμα ωρών ( ή λίγων ημερών) είναι η κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή με την οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Στο ίδιο τέμπο κινείται ο όλος ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν παραμερίσει προς ώρας – δημόσια τουλάχιστον- τις εσωτερικές αντιπαλότητες και όλα τα “σφυριά” χτυπούν στην κατεύθυνση του πλαγιοκοπήματος της κυβέρνησης.

Πυκνώνουν εξάλλου οι εκτιμήσεις συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ότι όχι μόνο βρίσκεται σε “καθοδικό σπιράλ” αλλά και πως με την “εργαλειοθήκη” των επιλογών που έχει η ίδια φτιάξει, δεν υπάρχει περίπτωση να προσφέρει χειροπιαστές λύσεις που θα “μαλακώσουν” την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Από κει και πέρα βέβαια, παρά την φθορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προιόντος του χρόνου, “εδραιώνουν” την εικόνα και την εκτίμηση ότι το πρώην κυβερνών κόμμα, ουδόλως “γοητεύει” τους Πολίτες ως εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Στα ποσοστά του εντοπίζεται αξιοσημείωτη στασιμότητα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι εκλογές

Με ευαρέσκεια ωστόσο υποδέχθηκαν στην Κουμουνδούρου την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τον Δεκέμβριο οπότε και εξελέγη έως …προχθές, διαχώριζε απολύτως τη θέση του κόμματός του από το εκλογικό αίτημα που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ , την ίδια περίοδο ( στα τέλη Δεκεμβρίου).

Σε συνέντευξή του όμως ( Star Κεντρικής Ελλάδας) το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές – με διαφορετικούς τόνους και ρητορική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς:

“Με ρωτούν γιατί δεν ζητάω εκλογές. Δεν έχει νόημα στο σύνταγμά μας. Αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει μ’ αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να γίνουν εκλογές. Θεωρώ αδιανόητο να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση τα 72 δισ. του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ναι μεν δεν προσέγγισε τη λογική του ” να φύγουν αυτοί” αλλά αναφέρθηκε απερίφραστα στη χρησιμότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Πιθανολογούν τινές στην Κουμουνδούρου πως συν τω χρόνω ( και τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας), ο κ. Ανδρουλάκης, θα αποτυπώσει ακόμη πιο “ζωηρά” εκλογικό αίτημα.

Για την ώρα πάντως, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο όμορό του κόμμα απηχεί την τακτική “μαστίγιο- καρότο”: Εντείνει την πίεση στην ηγεσία να “ανοίξει τα χαρτιά της” για την επόμενη μέρα της κάλπης αλλά αποφεύγει προσωπικές συγκρούσεις και αύξηση των ντεσιμπέλ, παραμένοντας στη γραμμή: απευθύνουμε προσκλητήριο συμπόρευσης.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ