Παρασκευή 29.03.2024

Ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ ενδυναμώνει τις γέφυρες με την Ελλάδα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εντείνει τη δράση του και τις «γέφυρες» με την Ελλάδα ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Hellenic Bioscientific Association of the USA/ HBA-USA), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εθελοντική δράση που ιδρύθηκε στη Βοστώνη πριν περίπου 15 χρόνια με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Δροσάτου και άλλων εκλεκτών συναδέλφων.

Ο Σύλλογος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από επιστήμονες στην Ελλάδα και σε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ. Πρόσφατα εκλέχτηκε και ανέλαβε δράση το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου που απαρτίζεται από εξαίρετους επιστήμονες. Νέα πρόεδρος είναι γυναίκα η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Διευθύντρια του Προγράμματος Νευροαπεικόνισης στην Κλινική ‘Ανοιας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης.

Όπως δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το 2016 επιλέχθηκα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Fulbright και το International Institute of Education στο Πρόγραμμα Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) για να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ως επικεφαλής του προγράμματος που ένωνε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνώρισα από πρώτο χέρι τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να παραχθούν από τέτοιου είδους συνεργασίες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα είναι να προσφέρω πίσω στη χώρα μου, με οδήγησαν να δεχτώ την πρόταση να ηγηθώ του συλλόγου HBA-USA. Βασική προτεραιότητα του συλλόγου μας είναι να ενδυναμώσουμε τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ βιοεπιστημόνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, και να βοηθήσουμε επιστήμονες και ιατρούς στην Ελλάδα να μάθουν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για έρευνα και ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος μέσω των προγραμμάτων του δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά (www.hbausa.org) , κυρίως αυτή την εποχή λόγω Covid-19. Πιο αναλυτικά:

• Πρόγραμμα Υποτροφιών, με συντονιστή τον ερευνητή Δρ. Χρήστο Λισγάρα (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης): Δίνει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να επισκεφτούν την Αμερική για να συμμετάσχουν σε κάποιο συνέδριο, παρακολούθηση κλινικών ή να αποκτήσουν κάποια ερευνητική ή κλινική εμπειρία.

• Πρόγραμμα Συνάντησης με διακεκριμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες, με συντονίστρια την λέκτορα Δρα Κρινιώ Γιαννίκου (Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ): Μια σειρά εκδηλώσεων δικτύωσης που στοχεύουν να φέρουν κοντά μέλη του Συλλόγου με καταξιωμένους βιοεπιστήμονες από τον επιχειρηματικό κόσμο ή τα Πανεπιστήμια. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με τον καταξιωμένο επιστήμονα ή επιχειρηματία, να μάθουν για την επιτυχημένη πορεία του, να λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με την εξέλιξη της δικής τους σταδιοδρομίας, και να συζητήσουν θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος.

• Πρόγραμμα Επιστημονικής και Εκπαιδευτικής Συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με συντονιστή τον γιατρό και αναπληρωτή καθηγητή Δρα Κωνσταντίνο Λινό (Ιατρική Σχολή Ντάρτμουθ). Διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές και ερευνητές από αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα επισκέπτονται ελληνικά πανεπιστήμια, δίνουν μια διάλεξη σχετική με το επιστημονικό τους έργο, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έρευνά τους, αλληλοεπιδρούν με φοιτητές και νέους επιστήμονες και τους δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν εργαστήρια στις ΗΠΑ για την πραγματοποίηση έρευνας.

§ Πρόγραμμα «Μέντορες», με συντονιστή τον λέκτορα Δρα Χαρίλαο Φιλλιπάκη (Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ): Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς διδακτορικούς φοιτητές ή μεταδιδακτορικούς ερευνητές στον τομέα των βιοεπιστημών. Οι μέντορες του προγράμματος είναι καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες των βιοεπιστημών ή ιατροί που εργάζονται στον ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό τομέα και μπορούν με βάση την εμπειρία τους να καθοδηγήσουν και να βοηθήσουν τους υποψηφίους σε σημαντικές επαγγελματικές αποφάσεις τους.

• Συμπόσια με καταξιωμένους ιατρούς που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, με συντονίστρια την γιατρό και ερευνήτρια Δρα Μαρία Στάμου (Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ): Παρουσιάζουν το επιστημονικό έργο τους, μιλούν για την καριέρα και την επαγγελματική πορεία τους και δίνουν συμβουλές και κατευθύνσεις σε νέους επιστήμονες και ιατρούς.

§ Σύλλογος Αποφοίτων του Προγράμματος Ανταλλαγής Φοιτητών, με συντονιστή τον ερευνητή Δρα Ανδρέα Κατειφίδη (φαρμακευτική εταιρία Vertex Pharmaceuticals Inc): Παρέχει ευκαιρίες σε ταλαντούχους Έλληνες γιατρούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές να έρθουν σε επαφή με το αμερικανικό σύστημα ιατρικής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζει μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

«Επόμενος σημαντικός στόχος του Συλλόγου», λέει η κα Τουρούτογλου, «είναι η οργάνωση πανελλήνιας και παναμερικανικής διαδικτυακής ημερίδας, όπου θα αναδείξουμε ευκαιρίες σχετικά με την έρευνα και την ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ και θα συζητήσουμε νέες διόδους συνεργασίας. Οι προεργασίες για την οργάνωση έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στις 13 Μαρτίου 2021».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.ekirikas.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ