Τετάρτη 29.06.2022

O Independent εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει τη βασίλισσα Ελισάβετ τόσο δημοφιλή, παρά τα 70 χρόνια στον θρόνο

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παρακολουθεί με χαμόγελο από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ μετά την τελετή Trooping the Color, κατά την πρώτη από τις τέσσερις ημέρες εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο / Φωτογραφία: Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο.

Είναι η μοναδική μονάρχης που έχει παραμείνει στο βρετανικό θρόνο για 70 χρόνια, επομένως οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο υπήρξαν μεγαλειώδεις. Η ίδια συγκινήθηκε με την ανταπόκριση του κόσμου.

Η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία φορούσε ένα θαλασσί φόρεμα και κρατούσε το μπαστούνι της, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αναφώνησε «απίστευτο» δεχόμενη τις επευφημίες του πλήθους μόλις την είδε να ξεπροβάλει στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Με τα ποσοστά αποδοχής της βασίλισσας να βρίσκονται σταθερά σε επίπεδα που οι πολιτικοί θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, η Emma Mackenzie από τον Independent, περιγράφει λεπτομερώς πώς η μονάρχης παραμένει τόσο αγαπητή εδώ και 70 χρόνια.

Η Βρετανία και η Κοινοπολιτεία μοιάζουν πολύ διαφορετικές σήμερα από ό,τι όταν ήταν μια νεαρή γυναίκα που μόλις είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί το νέο της ρόλο ως μονάρχης. Παρά τις μεγάλης κλίμακας αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, ένα πράγμα έχει παραμείνει το ίδιο: η βασίλισσα είναι σε γενικές γραμμές, μια εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα.

Βασίλισα Ελισάβετ: Προσωπικά αγαπητή, διεθνώς σεβαστή
Είναι προσωπικά αγαπητή και διεθνώς σεβαστή, ακόμη και όταν τα ρεπουμπλικανικά αισθήματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και τον Καναδά δείχνουν ότι μεγαλύτερα ποσοστά επιθυμούν την απομάκρυνση τη Βρετανίδα μονάρχη από αρχηγό κράτους από ποτέ άλλοτε. Στον Καναδά, η υποστήριξη για την παραμονή συνταγματικής μοναρχίας έχει πέσει σε μόλις 26% μεταξύ των ερωτηθέντων. Η προσωπική δημοτικότητα της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερη με ποσοστό 63% υπέρ της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ σκουπίζει τα δάκρυά της καθώς παρακολουθεί από το μπαλκόνι του Buckingham Place την τελετή Trooping the Color στο Λονδίνο, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 / Φωτογραφία: Aaron Chown/Pool Photo via AP
Φαίνεται δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν υπήρξε οτιδήποτε άλλο παρά αφοσιωμένη στα καθήκοντά της κατά τη διάρκεια της βασιλείας της επί επτά δεκαετίες. Ακόμη και τον τελευταίο χρόνο, το κοινό την είδε να αναλαμβάνει υποχρεώσεις όποτε μπορούσε – τόσο εικονικά όσο και αυτοπροσώπως. Έχει αναγκαστεί να παραδώσει περισσότερες από τις ευθύνες της στα μέλη της οικογένειάς της, καθώς υποφέρει πλέον από κινητικά προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα παραιτηθεί επισήμως, αλλά αυτή η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να υπηρετεί με τους τρόπους που είναι ακόμη σε θέση να υπηρετεί, φαίνεται ότι αυξάνει τη δημοτικότητά της.

Πώς η πανδημία αύξησε τη δημοτικότητα της βασίλισσας Ελισάβετ
Μια μεγαλύτερη μερίδα του κοινού από ποτέ άλλοτε πιστεύει ότι της αξίζει να αποσυρθεί. Η σοβαρότητα με την οποία τήρησε τους περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν άλλη μια πρόσφατη ένδειξη της δέσμευσής της στο καθήκον της. Αναφέρθηκε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ προσφέρθηκε να χαλαρώσει αυτούς τους περιορισμούς, αλλά η βασίλισσα αρνήθηκε αυτή την ειδική μεταχείριση – μια έντονη αντίθεση με το σκάνδαλο Partygate που αποκαλύφθηκε στην έκθεση της Sue Gray που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ με το πρίγκιπα Γουίλιαμ, την Κέιτ και τα παιδιά τους κατά τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου / Φωτογραφία: Alastair Grant/Pool Photo via AP

Ίσως δεν είναι μόνο η αφοσίωση στην υπηρεσία που επιδεικνύει σταθερά η βασίλισσα που έχει προκαλέσει τόσο διαδεδομένο σεβασμό, αλλά και η ίδια η μακροζωία της. Ανεβαίνοντας στο θρόνο σε ηλικία μόλις 25 ετών, είχε μια ολόκληρη ζωή για να αποδείξει τον εαυτό της. Χαρισματική και ελκυστική, αυτή η νεαρή νέα μονάρχης ήταν μια νέα μονάρχης για την οποία ήταν ίσως εύκολο να νιώσει κανείς στοργή.

Ως κόρη του Δούκα του Γιορκ, δεν είχε καμία ένδειξη από παιδί ότι το στέμμα -και οι ευθύνες του- θα ήταν δικό της. Όταν ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε, η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 10 ετών. Το γεγονός ότι ο πατέρας της, Γεώργιος ΣΤ’, έγινε βασιλιάς της επιφύλασσε να βαδίσει σε μια εντελώς απρόβλεπτη πορεία. Αν και από τα γεγονότα της παραίτησης είχαν περάσει μια ολόκληρη ζωή, έστειλαν ένα ωστικό κύμα στη Βρετανία που είναι αισθητό ακόμη και σήμερα.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, αποχωρούν από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, κατά τη δεύτερη από τις τέσσερις ημέρες εορτασμών για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου / Φωτογραφία: AP /Matt Dunham, Pool
Όχι μόνο τα περιστατικά γύρω από την παραίτηση του Εδουάρδου Η’ εξακολουθούν να μυθοποιούνται τακτικά, αλλά η απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, έδειξε ότι τα γεγονότα εξακολουθούν να ζουν σταθερά στη φαντασία του κοινού. Έγιναν δυσμενείς και εντυπωσιακές συγκρίσεις, με τη Μέγκαν Μαρκλ να μπαίνει στο ρόλο της Γουάλις Σίμπσον. Ήταν άλλη μια Αμερικανίδα διαζευγμένη που κατηγορήθηκε ότι αποπλάνησε ένα αρσενικό μέλος της βασιλικής οικογένειας μακριά από τα καθήκοντα που του δόθηκαν κατά τη γέννησή του. Όσο βολικό κι αν είναι να αποδίδεται στη Μέγκαν -και στη Γουάλις- η ευθύνη για τις επιλογές των ανδρών με τους οποίους είναι ερωτευμένες, αποκαλύπτει κάτι που μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά της ακλόνητης δημοτικότητας της βασίλισσας.

Όπως και ο πατέρας της πριν από αυτήν, ανέλαβε το βάρος του στέμματος αδιαμαρτύρητα και δεν φάνηκε ποτέ να αποφεύγει τις ευθύνες της. Δεν ήταν αναμενόμενο να αναλάβει το ρόλο του ηγεμόνα σε τόσο νεαρή ηλικία, όπως δεν ήταν αναμενόμενο ότι ο Δούκας του Γιορκ θα έπρεπε να αναλάβει τα καθήκοντα που είχε παραμερίσει ο αδελφός του. Υπήρξε μια αίσθηση προδοσίας κατά τη διάρκεια της παραίτησης μεταξύ του βρετανικού λαού, την οποία η βασίλισσα πέρασε μια ζωή σταθερότητας και συνέπειας προσπαθώντας να διορθώσει.

Παρά τις προσπάθειές του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας εξακολουθεί να μην έχει τη δημοτικότητα που απολάμβανε η μητέρα του. Η τελευταία του περιοδεία στο εξωτερικό, στον Καναδά, θεωρήθηκε πολύ πιο επιτυχημένη από εκείνες που πραγματοποίησαν ο αδελφός του Εδουάρδος και ο γιος του, Γουίλιαμ στην Καραϊβική. Ο Κάρολος φαίνεται επίσης να χειρίζεται επιδέξια τα καθήκοντα που αναλαμβάνει για τη βασίλισσα. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του YouGov δείχνουν ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για ποσοστό αποδοχής μόλις 50%. Υπάρχει κάτι πάνω του που το βρετανικό κοινό δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται στη βασίλισσα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, αποχωρούν μετά την ευχαριστήρια λειτουργία για τη βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κατά τη δεύτερη από τις τέσσερις ημέρες εορτασμών για τον εορτασμό του πλατινένιου Ιωβηλαίου / Φωτογραφία: AP /Matt Dunham, Pool
Κατά κάποιον τρόπο, τα τελευταία χρόνια τον έχουν δικαιώσει: εκεί που κάποτε ο ένθερμος περιβαλλοντισμός του θεωρούνταν μια παράξενη ιδιορρυθμία, η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης απέδειξε ότι οι πρώιμες προειδοποιήσεις του ήταν διορατικές. Αυτό τον προβάλλει υπό ένα νέο πρίσμα, στο οποίο φαίνεται αφοσιωμένος, μελετημένος και σίγουρα παίρνει σοβαρά το βήμα που έχει ως δημόσιο πρόσωπο.

Ίσως, λοιπόν, να είναι ακόμα στιγματισμένος από τα πικάντικα σκάνδαλα της δεκαετίας του 1990 και το λεγόμενο annus horribilis. Το κοινό μπορεί να μην τον έχει ακόμη συγχωρέσει πλήρως για όλα αυτά. Η ίδια η βασίλισσα έχει καταφέρει, ως επί το πλείστον, να μείνει με κάποιο τρόπο υπεράνω της δημοσιότητας, παρά τα πολλά σκάνδαλα που έχει υποστεί η οικογένειά της. Είναι ένα παράδειγμα που ο εγγονός της Γουίλιαμ φαίνεται να έχει παρακολουθήσει έντονα και είναι πρόθυμος να μιμηθεί. Για να το επεκτείνει σε μια ολόκληρη ζωή, όπως έκανε εκείνη, πρέπει να θυμάται ότι το κατάφερε μόνο μέσω της ιεράρχησης του καθήκοντος πάνω απ’ όλα.

 

Πηγή:  iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ