Κυριακή 24.09.2023

Ο χάρτης των deals που άλλαξαν τα δεδομένα το 2021

Με περισσότερες από 30 συμφωνίες, πρωταγωνιστές ιστορικές εταιρείες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής αλλά και αγοραστές από κάθε σημείο του παγκόσμιου χάρτη με έμφαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έκλεισε τυπικά το 2021 ως το έτος με τις περισσότερες εξαγορές την τελευταία δεκαετία.

Το 2021 χαρακτηρίστηκε από έντονη επενδυτική δραστηριότητα και deals και όχι μόνο σε επίπεδο εξαγορών, καθώς υπήρξαν εξελίξεις σε πολλαπλά επενδυτικά επίπεδα από την έναρξη της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, την κινητικότητα στο ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση Λιμένων και άλλων σημαντικών assets, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον Σκαραμαγκά.

Κινήσεις οι οποίες αλλάζουν επί της ουσίας τον επιχειρηματικό χάρτη, αλλά και τις ισορροπίες της ελληνικής αγοράς.

Με την κληρονομιά του 2021 να είναι πολύ μεγάλη, το 2022 προμηνύεται εξίσου, αν όχι ακόμη, πιο ενδιαφέρον, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλέον βρίσκονται στο τραπέζι, όπως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται νομοτελειακά να οδηγήσουν στην δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων σε πολλούς τομείς. Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη της, η δυναμική που επέδειξε η χώρα αναμένεται να συνεχιστεί το 2022 καθώς ήδη πολλές συμφωνίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή, ενώ η δραστηριοποίηση ισχυρών θεσμικών κεφαλαίων τόσο εγχώριων όσο και διεθνών που βλέπουν στην Ελλάδα σημαντικές προοπτικές επιβεβαιώνει αυτή την τάση.

Πληροφορική, κατασκευές, τουρισμός, φαρμακοβιομηχανία, real estate, logistics, εκτιμάται ότι θα τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας με μεγάλες συμφωνίες, ανάληψη σημαντικών έργων αλλά και ισχυρές συμμαχίες.

Γυρνώντας όμως πίσω στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή ευνοήθηκε από την απραξία που επέβαλε το 2020 η επέλαση της πανδημίας και είχε ως πρωταγωνιστές σε επίπεδο αγοραστών τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων όπως BC Partners, CVC Capital και HIG, αλλά και ελληνικές εταιρείες όπως την DECA, Ellikonos κ.α.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Από τις πρώτες εξαγορές που επί πολλά χρόνια απασχόλησε την δημοσιότητα και άλλαξε τα δεδομένα στην ασφαλιστικής αγορά αλλά συνδέθηκε και με τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί στο χώρο της υγείας ήταν η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital Partners. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 συμφωνήθηκε με την Εθνική Τράπεζα – μητρική της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund με ονομαστικό τίμημα τα 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120 εκατ., συνδέθηκε με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

Η CVC Capital Partners και οι αλλαγές στα γαλακτοκομικά

Σημαντικές εξελίξεις είχαμε και στο κλάδο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας όπου τον Απρίλιο του 2021 εξαγοράστηκε η πλειοψηφία των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, από την CVC Capital Partners, κίνηση η οποία ακολούθησε του deal του fund για την εξαγορά της Vivartia, λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και που στόχο είχε την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στην γαλακτοβιομηχανία, σκοπεύοντας σε ακόμα περισσότερες εξαγωγές και συνέργειες, ιδίως στο εξωτερικό.

Παραμένοντας στον κλάδο των γαλακτοκομικών η ΔΕΛΤΑ (που ανήκει στο CVC) εξαγόρασε την εταιρεία Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντωνΚΑΙ Εκτός από την εμπορία πρώτων υλών, εισάγει και τυροκομικά προϊόντα όπως είναι το ιρλανδικό Ρεγκάτο.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η από τη ΔΕΛΤΑ η μεταβίβαση του 43,2% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, που κατείχε ο όμιλος Vivartia προς μέλη της Οικογένειας Χατζάκου, δηλαδή της οικογένειας των μεγαλομετόχων που ασκεί και διοίκηση. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25,863 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό η οικογένεια Χατζάκου ελέγχει και το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων μετοχών και καθίσταται ο βασικότερος μέτοχος. Ενδιαφέρον για μετοχές της ΜΕΒΓΑΛ έχει εκφράσει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τον οποίο η οικογένεια Χατζάκου ήταν σε διαπραγματεύσεις και τελικά μεταβίβασε ένα μέρος των μετοχών αυτών. Οι συζητήσεις αφορούσαν το 21,6% των μετοχών με την οικογένεια Χατζάκου να διατηρεί το 64% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ.

Η Vivartia, υπό το CVC και στις ζύμες

Την ίδια στιγμή, σε εξαγορά ποσοστού γνωστών εταιριών ζύμης προχώρησε η Vivartia, εξακολουθώντας να αναζητά ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το χώρο της εστίασης, υλοποιώντας παράλληλα το σχέδιο των νέων μετόχων της για την δημιουργία εθνικών πρωταθλητών στους κλάδους δραστηριοποιήσης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και η θυγατρική της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Β.Ε.Ε. προχώρησαν στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου με τον Μιχαήλ Αραμπατζή για την απόκτηση μετοχών του, που οδήγησε στην αύξηση του συνολικού ποσοστού τους στις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Ε. και ΑΛΕΣΙΣ Α.Β.Ε.Ε., από 49% και 51% αντίστοιχα, σε 75%.

Το μεγάλο deal Mondelez – Chipita

Το Mega deal της εξαγοράς της Chipita από την πολυεθνική Mondelez, επήλθε σαν επισφράγιση διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά το 2018, επανήλθε στις αρχές της χρονιάς και επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2021. Δυο δισεκατομμύρια δολάρια ξόδεψε ο αμερικανικών συμφερόντων όμιλος Mondelēz International για να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία παραγωγής σνακ Chipita του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με στόχο να επεκτείνει την παρουσία του στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Επί της ουσίας, το εν λόγω deal ήρθε ως επιστέγασμα της πορείας της Chipita στην Ελλάδα, αλλά και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, γεγονός που την είχε βάλει τα τελευταία χρόνια στο… στόχαστρο της πολυεθνικής τροφίμων.

Η Chipita διαθέτει τεχνογνωσία, εξωστρέφεια, πολυετή εμπειρία – δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια – κατέχει ηγετικό ρόλο και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην κατηγορία προϊόντων ζύμης και πρωινού σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι πωλήσεις της το 2020 ξεπέρασαν τα 580 εκατ. δολάρια το 2020. Στο διευρυμένο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο εντάσσονται τα κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti. Μάλιστα, ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα σε πολλές χώρες, λόγω της ισχυρής καινοτομίας της και των δυνατοτήτων παραγωγής που διαθέτει.

Η εξαγορά είχε ως αποτέλεσμα και τη διάσπαση της Chipita σε δύο εταιρείες με διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, διαφορετικό μετοχικό κεφάλαιο και διαφορετική διοίκηση, της Chipita Global, στην οποία ανήκει ό,τι εξαγόρασε η Mondelez International και της Chipita Foods, εταιρεία η οποία διατηρεί όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία όπως η αλλαντοβιομηχανία «Π.Γ. Νίκας».

Στη ΜΙΝΕΡΒΑ η Mediterranean Foods

Το καλοκαίρι έκλεισε η συμφωνία για την απόκτηση της εταιρίας Mediterranean Foods ΑΕ από τη βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της τελευταίας για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περισσότερους κλάδους της αγοράς τροφίμων. Βάσει της συμφωνίας, η ΜΙΝΕΡΒΑ έγινε πλειοψηφικός μέτοχος της Mediterranean Foods AE.

Με την εξαγορά της Mediterranean Foods η Μινέρβα εισέρχεται σε έναν ακόμη κλάδο αυτόν των αρτυμάτων που περιλαμβάνει μουστάρδες, Ketchup,μαγιονέζες και δύο εμπορικές μάρκες, τα Brava και Delicia. Επιπλέον αποκτά τη μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

Πλέον σχηματοποιείται ένας όμιλος εταιρειών με διευρυμένη ομπρέλα προϊόντων διατροφής, κάτι που αποτελεί και βασική στόχευση για τους βασικούς μετόχους της, των οποίων ηγείται το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (φωτ.) και με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν το EOS, fund του Απόστολου Ταμβακάκη και το Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό.

Η Pharmaten στην Partners Group

Τον Ιούλιο την τιμητική είχε ο φαρμακευτικός κλάδος αφού 6 χρόνια μετά την εξαγορά της από την BC Partners, της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen αυτή άλλαξε χέρια και πωλήθηκε πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο και συγκεκριμένα έναντι του ποσού των 1,6 δις. ευρώ.

Η SingularLogic σε EPSILON NET και SPACE HELLAS

Η SingularLogic, πέρασε από το άρμα της MIG στην κοινοπραξία των εταιρειών Epsilon Net και Space Hellas. Το συνολικό αντάλλαγμα για την εξαγορά του 99,61% της SINGULAR LOGIC ανήλθε στο ποσό των 18,05 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως η Epsilon Net με αυτή την εξαγορά έκανε άλμα ανάπτυξης αφού προηγουμένως είχε εδραιώσει τη θέση της στον τομέα του λογιστικού λογισμικού με την εξαγορά της Data Comminication.

Στη Netcompany η Intrasoft International

Μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής – τεχνολογίας ήταν της Intrasoft International του ομίλου INTRACOM HOLDINGS, η οποία μεταβιβάστηκε στην δανέζικη εταιρεία Netcompany Group.

Με βάση τη συμφωνία η NETCOMPANY απέκτησε το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, εκ των οποίων ποσοστό 91,74% ανήκει στην INTRACOM TECHNOLOGIES, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της INTRASOFT INTERNATIONAL.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €235 εκατ. για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, και η καταβολή του τιμήματος που ανέρχεται σε €184,8 εκατ., περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως άνω αγοράστριας.

Ειδικότερα, για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους €166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας €18 εκατ.

Η SwitzGroup στους Κουλουράδες

Ο Όμιλος SwitzGroup του Ινδού επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει προχωρήσει στην εξαγορά των Κρητών Apros, Olympic Food, και CSM Hellas, απέκτησε το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ. Η αναπτυξιακή στρατηγική υπό την νέα ιδιοκτησία προβλέπει τη δημιουργία καταστήματος σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία και η επέκταση στο εξωτερικό, με το πρώτο κατάστημα εκτός συνόρων να ανοίγει σύντομα στην Βαλένθια της Ισπανίας. Θα ακολουθήσει κατάστημα στο Σίδνει της Αυστραλίας, σε συνεργασία με ομογενή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ζαχαροπλαστείων και επόμενος στόχος είναι η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Το 42,34% της Δίρφυς στη Λουξ

Το 42,34% των μετοχών της εταιρίας εμφιάλωσης Νερού Δίρφυς ΑΕ απέκτησε η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ με μια κίνηση που διευρύνει ακόμη περισσότερο το πεδίο των δραστηριοτήτων της με την είσοδό της στην αγορά του νερού έναντι ποσού 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο παρατηρείται έντονη επενδυτική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα μιας και αφορά ένα βασικό αγαθό με σταθερή καταναλωτική ζήτηση.

Η Δίρφυς, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια, εμφάνισε το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 6,36 εκατ. ευρώ από 5,609 εκατ. ευρώ και αποτέλεσμα προ φό́ρων 106.678 ευρώ έναντι ζημιών 59.618 ευρώ.

H Ζήρεια στη Χήτος ABEE

Ένα ακόμη deal στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού έκλεισε τον περασμένο Μάιο, όταν η η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού, ΖΗΡΕΙΑ ΕΠΕ, η οποία εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό «ΖΗΡΕΙΑ». Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το περασμένο έτος και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Η Μέλλισσα Κίκκιζας αποκτά την Terra Creta

Στον κλάδο των τροφίμων και η επόμενη εξαγορά. Η κρητική εταιρεία TERRA CRETA εξαγοράστηκε από τη ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ. H Terra Creta, με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου. Ενα από τα προϊόντα της, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε το 2020 μεταξύ των δέκα καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως και ως το Νο 1 πολυβραβευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο.

Το 17,22% της Premia στην Fastighets AB Balder

Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του real estate από τη Σουηδία, η εταιρεία FASTIGHETS AB BALDER απέκτησε το 17,22% των μετοχών της εταιρείας Premia Properties. Η είσοδος έγινε μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Πρόκειται για σουηδικό κολοσσό του real estate, που κάνει δυναμική είσοδο για πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties. Η FASTIGHETS AB BALDER εδρεύει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην εξαγορά, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιό της είναι αξίας περί των 16,3 δισ. ευρώ.

Στον Γιώργο Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου πλειοδότησε στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και την εξαγορά των ακινήτων της ΕΤΑΔ, προσφέροντας συνολικό τίμημα άνω των 62,2 εκατ. ευρώ. Ο εφοπλιστής για προσέφερε για τα «Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ» ποσό 25 εκατ. ευρώ ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37,2 εκατ. ευρώ έναντι των 30 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Η United Group απέκτησε και την Wind μετά τη Forthnet

Στις τηλεπικοινωνίες μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε η United Group, καθώς μετά την εξαγορά της Forthnet το 2020, συμφώνησε να εξαγοράσει τη Wind από τη μητρική της εταιρεία Crystal Almond Holdings Limited, έναντι 960 εκατ. ευρώ. Η United Group ελέγχεται από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners και αποτελεί κορυφαίο φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η τρέχουσα χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, άνευ προϋποθέσεων, την εν λόγω εξαγορά δίνοντας το πολυπόθητο «πράσινο φως». Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αποτελώντας την μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου.

BC Partners – Pet City

Η Bc Partners, ανακοίνωσε ακόμη την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Pet City και των θυγατρικών της σε για ένα deal, που οριστικοποιήθηκε μετά από συζητήσεις αρκετών μηνών, ενώ το ποσοστό με το οποίο μπήκε το fund στην ελληνική εταιρεία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και δεν θα γίνει, προτού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το τελικό κλείσιμο της συνεργασίας τους επόμενους μήνες. Ο χώρος των προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τα κατοικίδια ζώα, συνιστά έναν κλάδο με ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων η μεγαλύτερη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ στην εταιρεία διαχειρισης κεφαλαίων Macquarie. Στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλα μεγάλα funds όπως η CVC Capital, η KKR και η First Sentier.

Το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

To CVC αποκτά το 9% της ΔΕΗ

Αμέσως μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, ακολούθησε η αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της ΔΕΗ μέσω της οποίας μειώθηκε η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου από το 51% στο 34,12%. Μέσω αυτής της απόλυτα επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου από την οποία η εταιρεία έβαλε στο ταμείο της 1,35 δισ. ευρώ, η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων CVC έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά το ελληνικό Δημόσιο με συμμετοχή 10%. Από πλευράς σημασίας η μετοχοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήταν οι δύο πιο σημαντικές συναλλαγές του 2021.

ΔΕΠΑ Υποδομών – Italgas

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Inform – Cloudfin

H INFORM στο πλαίσιο της μετάβασης στην νέα εποχή ψηφιοποίησης,προχώρησε στην εξαγορά το 56,5% περίπου της CloudFin. Το πάντρεμα αυτό σηματοδοτεί την μετάβαση στην νέα εποχή ψηφιοποίησης, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματοποίησης διαδικασιών, μέσα από ένα όχημα με πολυετή παρουσία και τεράστιο credibility στις αγορές τις οποίες δραστηριοποιείται. H συμμετοχή της INFORM στη μετοχική σύνθεση της CloudFin, προέκυψε ως φυσική συνέχεια της αγαστής συνεργασίας που είχαν οι δυο εταιρίες τα τελευταία χρόνια και οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε σύντομο διάστημα.

Η εξαγορά της Cosmos Sport

Η είσοδος στην ελληνική αγορά ενός εκ των κορυφαίων Sportwear & Outdoor Retail Groups στον κόσμο, της JD Sports Fashion μέσω της εξαγοράς της γνωστής αλυσίδας Cosmos Sport τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρξε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση.

Η JD Sports Fashion εξαγόρασε το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειάς Τσικνάκη, παρέμειναν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Η Cosmos Sport, ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και έχει φτάσει σήμερα να λειτουργεί 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Στην efood πέρασε η Kioskys του ομίλου Μούχαλη

Στην εξαγορά του δικτύου μικρής λιανικής με την επωνυμία Kioskys, του ομίλου Μούχαλη προχώρησε η γερμανική Delivery Hero, μητρική εταιρείας της πλατφόρμας διανομής φαγητού αλλά και εσχάτως ειδών σούπερ μάρκετ, e-food.gr. Συγκεκριμένα, η Delivery Hero απέκτησε τις εταιρείες Άλφα διανομές, ΙΝΚΑΤ, delivery.gr ΙΚΕ και την e-table.gr

Η efood είχε νωρίτερα προχωρήσει επίσης σε εξαγορές πλατφορμών εξυπηρέτησης διανομής φαγητού, όπως η deliveras.gr και η clickdelivery.gr, προχωρώντας σε άμεση μεγέθυνση της κρίσιμης μάζας και του μεριδίου της.

To 45% της Softone σε Βερέμη και fund

Τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το 45% των μετοχών της εταιρείας Softone πέρασε στον Μάρκο Βερέμη και σε ένα διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen.

Στη Softone έχει επενδύσει ο όμιλος Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς και ο Αντώνης Κυριαζής. Πωλητές για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν οι μειοψηφούντες μέτοχοι Γ. Καρατζίκος, Δ. Βαλαχής, Ν. Αρενίκης και Σ. Βογλίτσης. Ο Μάρκος Βερέμης είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος της Upstream, καθώς και εταίρος στην BigPi Venture Capital.

Η Qualco αγόρασε δύο εταιρείες της Neurosoft

Η εταιρεία πληροφορικής Qualco που ειδικεύεται στην επεξεργασία στοιχείων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και δραστηριοποιείται και στην είσπραξη καθυστερημένων απαιτήσεων τρίτων εξαγόρασε το 100% των μετοχών της “TensorFin Single Member SA” καθώς και τo 100% της “Daedalus Technologies FZE”, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance και παρέχουν ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, συνδυάζοντας την παραγωγή εξειδικευμένου λογισμικού με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλύπτοντας όλα τα διαμορφωμένα μοντέλα χρηματοδότησης τιμολογίων και εισπρακτέων από Τράπεζες και Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Οι συναλλαγές στο τραπεζικό χώρο

Στη Euronet Worldwide πέρασε ο ο κλάδος των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς. Οι δύο εταιρείες σύναψαν και μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασία πωλήσεων και διανομής, για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε €300 εκατ. Η Euronet Worldwide λειτουργεί ως αποκλειστικός μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς θα λαμβάνει επίσης προμήθειες για μελλοντικά καθαρά έσοδα που θα δημιουργούνται από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών.

Η Alpha Bank μεταβίβασε στην ιταλική Νexi S.p.A. το 51% του κλάδου αποδοχής συναλλαγών καρτών έναντι 157 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε συμφωνία μακροχρόνιας διανομής, η οποία θα παρέχει στη νέα εταιρεία πρόσβαση στο δίκτυο της Alpha Bank, με σκοπό τη διανομή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών αποδοχής συναλλαγών καρτών σε επιχειρηματικούς πελάτες της τράπεζας στην Ελλάδα.

Στη Worldline πουλήθηκε και το 80% του κλάδου αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank με την τελευταία να διατηρεί το 20%. Επίσης οι δύο εταιρείες σύναψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της Eurobank. Η συμφωνία αποτιμά το 100% της υπό σύστασης εταιρείες σε 320 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής. Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Τέλος η Eurobank ανακοίνωσε τον Ιούλιο την απόκτηση 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ («Ελληνική Τράπεζα»). Επιπλέον, συμφώνησε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Ετσι η Eurobank αποκτά το 12,6% της κυπριακής τράπεζας.

Το 100% του ομίλου Ηρων επιστρέφει στη ΓΕΚ Τέρνα

Η ΓΕΚ Τέρνα ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.) με τους Ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum, οι οποίοι συνολικά κατείχαν την πλειοψηφία των μετοχών ήτοι το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η ΗΡΩΝ Α.Ε. ιδρύθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από 20 χρόνια κι ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε στην επένδυση και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ Ι) στην Ελλάδα το 2004. Το 2009, εισήλθε στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC.), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.

Η ΗΡΩΝ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην περιοχή της Βοιωτίας (ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ), η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε περίπου 600 MW.

Τα deal της τελευταίας στιγμής

Στην εκπνοή της χρονιάς, η CRIF με έδρα το Δουβλίνο (Ιρλανδία), ηγέτιδα παγκόσμια εταιρεία που εξειδικεύεται σε credit bureau και επιχειρηματική πληροφόρηση, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανοιχτή τραπεζική ανακοίνωσε την εξαγορά της ICAP – του μεγαλύτερου ομίλου B2B υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία και στις Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η ICAP ιδρύθηκε το 1964, ενώ το 2007 το South Eastern Europe Fund, της Global Finance, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο, με την Coface, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και παροχής υπηρεσιών.

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του ομίλου Fourlis, ανακοίνωσε την υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ ΑΕ, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, με την επωνυμία FLORIDA 1.

Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 132.000 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 31.407 τ.μ., μισθωμένες στο 100% σε δώδεκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα (Leroy Merlin, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, JUMBO, Κωτσόβολος, Μουστάκας, Jysk και άλλοι).

Το εμπορικό πάρκο FLORIDA 1 έχει πετύχει εντυπωσιακές επιδόσεις ανάκαμψης στην εξέλιξη της πανδημίας, αναδεικνύοντας τα μοναδικά εμπορικά χαρακτηριστικά του καθώς και την ανθεκτικότητα του, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την επιλογή της στρατηγικής της Trade Estates να επικεντρωθεί σε αυτή την κατηγορία εμπορικών ακινήτων. Η εταιρεία μετά την συγκεκριμένη εξαγορά, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της κατά 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η HIG αγόρασε το σύνολο των δανείων του Τουριστικού ομίλου Κυπριώτη έναντι 150 εκατ. ευρώ. Ο ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στην Κω διαθέτει συνολικά πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι πέντε αστέρων και οι 3 τριών. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Panorama Hotels & Suites, Maris Suites και Aqualand, Hippocrates και Villa Resort, αντίστοιχα.

Η συνολική δυναμικότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων ανέρχεται σε περισσότερες από 5.000 κλίνες και αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο νησί.

Ωστόσο λίγους μήνες πριν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο είχε καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση εξυγίανσης της Χαλυβουργίας που προβλέπει την μετατροπή σε logistics Center των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας μέσω των εγκαταστάσεων της στο Βόλο.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διεργασιών η HIG προχώρησε στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης, ενώ πρωθύστερα είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank ,ελέγχοντας έτσι χρέη 140 εκατ. ευρώ.

Στην έκταση των 280 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, αναμένεται η ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος αποθηκών, επιφανείας 100.000 τ.μ., μέσω επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ