Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα (hardware και software) το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγματικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργειες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και γενικά όλα τα δημητριακά). Στη συνέχεια το σύστημα, που αποτελείται από πολυφασματικές κάμερες, «αντιλαμβάνεται» με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα απαιτείται σε εκείνη την περιοχή του χωραφιού όπου είναι απαραίτητο. Στα «μάτια» των παραγωγών μια τέτοια λύση είναι χρήσιμη, καθώς βοηθάει στη μείωση της ποσότητας χημικών και λιπασμάτων, περιορίζοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οπως είχε αναφέρει στην «Κ» ο κ. Βαρβαρέλης, εκτός από τη λιπασματοδιανομή το σύστημα χρησιμοποιείται και για την εφαρμογή φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων) συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση άνω του 50% σε χημικά. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τσέπη του παραγωγού αλλά και στην υγεία του ίδιου και του καταναλωτή, ενώ στόχος της ομάδας είναι να αυτοματοποιήσει κάθε ενέργεια που πραγματοποιεί ο αγρότης με τα μηχανήματά του στο χωράφι. Η εταιρεία έχει περίπου 50 εργαζομένους, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος απασχολείται στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Μεταμόρφωση, εκεί όπου αναπτύσσει και κατασκευάζει το προϊόν της. Το σύστημά της έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, με την εταιρεία να έχει πουλήσει περίπου 500 τέτοια συστήματα σε 26 χώρες.
Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο management της εταιρείας μετά τη συμφωνία.
Η εξαγορά ήρθε δύο χρόνια μετά την επένδυση της CNH Industrial στην ελληνική startup, κίνηση με την οποία απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών της Augmenta (10,5%).
Το τίμημα ανήλθε στα 110 εκατ. δολ. (η συναλλαγή θα γίνει με μετρητά) και κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 35 φορές πάνω από τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας. Εάν και στα σχέδια της είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα νέα τρακτέρ της CNH Industrial, η λύση της θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατασκευαστές. H ελληνική startup θα δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία της Raven, μια εταιρεία που εξαγοράστηκε από την CNH Industrial και προσφέρει τεχνολογικές λύσεις σε πολλά γεωργικά μηχανήματα.
Η Natech
Χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ άντλησε η εταιρεία τεχνολογίας Natech που έχει προχωρήσει σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την Τράπεζα Πειραιώς για να «στήσει» την ψηφιακή της τράπεζα. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομολόγου που υπερκαλύφθηκε από το fund Orasis μαζί με το family office του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους. Η εταιρεία του Αθανασίου Ναυρόζογλου, με έδρα τα Ιωάννινα, προσφέρει τεχνολογία για περισσότερα από 20 χρόνια σε τοπικές και πολυεθνικές τράπεζες αλλά και σε παρόχους πληρωμών. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα της δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη και να υποστηρίξει το λανσάρισμα της ψηφιακής τράπεζας της Τράπεζας Πειραιώς.
Πηγή: Kathimerini.gr