Τετάρτη 24.04.2024

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία»

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πέρασε κιόλας μια μέρα από την έναρξη της διαδικασίας Δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούργιο από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Συνεχίζουν να αναμασούν τα ίδια, που έλεγαν στα τηλεπαράθυρα εδώ κι έναν χρόνο. Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή να οδηγηθούμε κάπου από αυτήν τη διαδικασία.

Ο κ. Φλωρίδης άλλα είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ και άλλα είπε το βράδυ. Το πρωί είπε ότι έφερε κατεπείγουσα διάταξη μετά τις εκλογές για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό από τους ανακριτές, το οποίο όμως άκουγε ο ελληνικός λαός χαλκευμένο από το «Πρώτο Θέμα». Το απόγευμα τα άλλαξε λίγο τα πράγματα, γιατί κατάλαβε πολύ απλά ότι αυτό που είπε το πρωί, εκθέτει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος», «αλληλουχία πολλών λαθών από διάφορους ανθρώπινους παράγοντες», «χρόνιες παθογένειες». Για τη σύμβαση 717; Για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας; Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που αρνηθήκατε; Υπάρχει κάποια απάντηση; Καμία απάντηση.

Ξέρετε, αυτό που αναμασούν από το πρωί τα στελέχη σας με τα non paper της Νέας Δημοκρατίας, ότι πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί είμαστε “διαπλεκόμενοι”, είναι θλιβερό γιατί, όπως είπα και χθες, κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία. Φαντάζεστε δολοπλοκίες, συνωμοσίες. Πολύ παρέα κάνετε με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλλον είστε επηρεασμένοι από την οικογενειακή του παράδοση, που είχε μάθει στις συνωμοσίες, με μεγαλύτερη αυτή του 1965.

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία γιατί, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια.

Εκείνο το βράδυ, χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες σοκαρισμένοι από αυτήν την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, φαντάζονταν ότι σε αυτό το μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά τους. Έχουμε κι εμείς παιδιά. Την ίδια σκέψη κάναμε.

Και διαβάσαμε πριν από μερικές ημέρες ότι την ώρα που εκατομμύρια πολίτες έκαναν αυτή την σκέψη, ένα χέρι – πιθανόν το “μακρύ χέρι” του Μαξίμου που το έχουμε συνηθίσει να καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και να υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου – πήρε αυτό το υλικό πριν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Το χάλκευσε και το διοχέτευσε στο «Πρώτο Θέμα».

Δεν καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, διότι αυτό είναι προσβλητικό για τη δημοκρατία μας, για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το σύνολο του ελληνικού λαού;

Πείτε μου μια απάντηση που δόθηκε στα τρία αυτά ερωτήματα το τελευταίο 24ωρο. Μία!

Ποιος το πήρε; Ποιος το χάλκευσε; Ποιος το έδωσε στο «Πρώτο Θέμα»;

Μόνο επιθέσεις περί διαπλοκής και φαντασιώσεις.

Ακούσαμε τον κ. Φλωρίδη να λέει ότι «ήταν γνωστά όλα αυτά, τι περιμένατε; Το δημοσίευμα; Τα ξέραμε». Τα ήξερε ο Υπουργός; Αφού τα ήξερε ο κ. Φλωρίδης, τι έκανε ως αρμόδιος υπουργός για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο είναι αυτό το διεφθαρμένο μακρύ χέρι; Πήρε κάποια πρωτοβουλία; Καμία πρωτοβουλία.

Μπορείτε να κοροϊδέψετε λίγους για πολύ. Αλλά όλους για πάντα δεν μπορείτε. Και τα επιχειρήματά σας περί διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο γελοία και αστεία. Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, που έχω ακούσει. Γιατί μπορεί να το πιστοποιήσει ο κάθε πολίτης παίρνοντας το τηλεκοντρόλ του και κάνοντας ζάπινγκ. Για να δει στα κανάλια ποιος είναι αυτός ο οποίος περνάει την άποψή του και τα non paper του, παρουσιάζει τα στελέχη του. Στα site, στις εφημερίδες, παντού μια πανίσχυρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιον, λοιπόν, κοροϊδεύετε; Θα πει ο κ. Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Μα, καλά, μιλάτε σοβαρά;

Τα κίνητρά μας είναι αξιακά. Τα δικά σας είναι καθεστωτικά. Και το έχω πει πολλές φορές: είστε ικανοί για όλα, αρκεί να διατηρήσετε την εξουσία σας.

Εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθείτε πολιτικούς αρχηγούς, άλλα κόμματα, υπουργούς σας και να μην πάτε και στη δικαιοσύνη.

Και φτάνετε σήμερα στο σημείο, όταν παίρνουμε μια πρωτοβουλία για να απαντήσετε σε ένα ερώτημα καθαρό, να λέτε ότι όλα αυτά είναι προϊόν διαπλοκής.

Απαντήστε, λοιπόν, υπουργοί, στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα τρία καθαρά ερωτήματα και αφήστε τις ψεκασμένες θεωρίες. Όποτε βρεθείτε σε δύσκολη θέση, μιλάτε με τη γλώσσα του Βελόπουλου. Όπως στις πυρκαγιές και στις υποκλοπές, όπως και σήμερα. “Συνωμοσίες”, “συμφέροντα”. Η εγχώρια διαπλοκή πολεμά τάχα τη Νέα Δημοκρατία, που είστε προέκτασή της.

Καθαρά, λοιπόν, τα ερωτήματα: Ποιος το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, πήρε το υλικό πριν τη δικαιοσύνη και την αστυνομία; Ποιος το χάλκευσε και ποιος το έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να προπαγανδίσετε τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ