Πέμπτη 28.03.2024

Νέος ηλικιακός χάρτης για τους σκύλους

Ομάδα ειδικών αναφέρει ότι η ηλικία των σκύλων καθορίζεται από μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες. Για δεκαετίες η κρατούσα θεωρία ότι ένα έτος της ζωής του σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη έμοιαζε απόλυτα στέρεη. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορες μελέτες που η κάθε μια παρουσιάζει διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με το κυρίαρχο αξίωμα.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Ναόμι Χάρβει καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Veterinary Science» αναφέρουν ότι η ηλικία των σκύλων καθορίζεται από μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες όπως η ράτσα, η πνευματική τους κατάσταση και η συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με την νέα μελέτη αν μιλήσουμε με μέσους όρους ένα σκύλος στην ηλικία μόλις έξι μηνών πρέπει να θεωρείται έφηβος σε ηλικία δύο ετών έχει πλήρως ενηλικιωθεί και σε ηλικία επτά ετών αρχίζει το γήρας.

«Οι σκύλοι ωριμάζουν ταχύτερα από εμάς. Πολλοί σκύλοι ηλικίας ενός έτους έχουν φτάσει στο τελικό τους ύψος και οι περισσότεροι σε αυτή την ηλικία είτε θα είναι πολύ κοντά στο τέλος της εφηβείας τους είτε θα την έχουν κιόλας αφήσει πίσω τους. Άρα σε καμία περίπτωση ένας σκύλος ενός έτους δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα παιδί επτά ετών» αναφέρει η Χάρβει.

Σύμφωνα με την μελέτη ένας σκύλος ενός έτους θα πρέπει να συγκρίνεται με έναν άνθρωπο ηλικίας 15 ετών όσον αφορά τουλάχιστον τα επίπεδα της σωματικής και πνευματικής ωρίμανσης. Κάπου εκεί όμως τα χρονικά άλματα σε σχέση με τον άνθρωπο σταματούν και αρχίζει να εμφανίζεται μια σύγκλιση.

Ο σκύλος του ενός έτους αντιστοιχεί σε άνθρωπο 15 ετών αλλά οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο σκύλος ηλικίας δύο ετών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο ηλικίας 25 ετών. Σε ηλικία πετά ετών εισέρχεται στην κατηγορία των ανθρώπων που ονομάζουμε ηλικιωμένους και μετά τα 12 έτη ο σκύλος είναι σε κατάσταση παρόμοια με τους υπέργηρους ανθρώπους. Ο παραλληλισμός με τους ηλικιωμένους ανθρώπους στην μελέτη έχει να κάνει με τους σκύλους που είναι σε προχωρημένη ηλικία αλλά υγιείς και η επόμενη κατηγορία με τους σκύλους που η υγεία τους δεν είναι καθόλου καλή και ο θάνατος μοιάζει να είναι πλέον πολύ κοντά.

Για τις ράτσες σκύλων που πεθαίνουν σχετικά νωρίς όπως ο Μεγάλος Δανός που έχει μέσο όρο ζωής τα οκτώ έτη αλλά αρκετοί σκύλοι του είδους πεθαίνουν ακόμη και σε ηλικία των έξι ετών οι ερευνητές λένε ότι το γεγονός πώς πεθαίνουν νωρίς δεν σημαίνει ότι γερνούν ταχύτερα αλλά ότι απλά πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.naftemporiki.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ