Τετάρτη 21.02.2024

Νέος διπλός «Τειρεσίας»: Πως θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται τα χρέη των πολιτών σε δημόσιο και τράπεζες

Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών και το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Πολύ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο νέα «κέντρα παρακολούθησης οφειλών». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συλλέγουν όλες τις πληροφορίες και για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που χρωστούν σε δημόσιο και τράπεζες προκειμένου οι δανειστές τους να έχουν πλήρη εικόνα για το τι μπορούν να διεκδικήσουν και να εισπράξουν.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο δημιουργούνται:

1. Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) που θα συγκεντρώνει όλα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (Εφορία, ΕΦΚΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση) και παράλληλα θα βαθμολογεί φυσικά και νομικά πρόσωπα για την πιστοληπτική τους συμπεριφορά.

  • 2. To Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry) που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που χορηγείται.

Οι δυο αρχές θα συνεργάζονται καθώς θα συλλέγουν τα ίδια στοιχεία για την δυνατότητα πληρωμών των πολιτών και την συνέπια που έχουν επιδείξει στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Point System

Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα βαθμολογεί μέσα από ένα «ιδιότυπο» point system το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι δανείζουν τον συγκεκριμένο πολίτη ενώ θα κρίνει και το αίτημα για ένταξης τους σε εξωδικαστική ρύθμισης οφειλών κλπ. Ο ίδιος φορέας θα παρέχει τα στοιχεία αυτά σε δημόσιους φορείς αλλά και ιδιώτες με στόχος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, την μείωση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και «την πρόληψη του φαινομένου της υπερχρέωσης των ιδιωτών».

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ