Παρασκευή 09.06.2023

Νέο σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Αλβανία για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Σκληρό μήνυμα προς την στην Αλβανία έστειλε για δεύτερη φορά σε μία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

Μιλώντας στην Ρόδο, ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως «Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί».

Νωρίτερα σήμερα από την Λέσβο που βρέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συνέχισε.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εκλογές 2023, σημείωσε πως «ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα».

«Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές». «Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Facebook.

Στο μεταξύ, στη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας δύο μέρες πριν από τις εκλογές αναφέρθηκε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Επαναλαμβάνω κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Ράμα, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε ήδη σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το θέμα.

Στο μεταξύ, ένταλμα σύλληψης κατά του Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12/5) η εισαγγελία Αυλώνας. Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ