Δευτέρα 06.12.2021

Νέα φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου

Στα 198,32 ευρώ/MWh έκλεισε τελικώς η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος για το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά που εκδίδει κάθε μήνα το ενεργειακό χρηματιστήριο. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όταν και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αντίστοιχα βρισκόταν στα 134,73 ευρώ/MWh καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 όταν και η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ήταν μόλις στα 47,22 ευρώ/MWh η αύξηση εκτοξεύεται στο 320%.

Η εκτόξευση του κόστους των λογαριασμών ρεύματος, που αναμένεται να εμφανιστεί στους επόμενους μήνες, δημιουργεί έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Και βέβαια σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, οι οποίες θα δουν νέα αύξηση στα ενεργειακά τους κόστη.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα παραπάνω κόστη αντιστοιχούν μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος  της ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν περιλαμβάνουν τις λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις του ρεύματος (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, τέλη μεταφοράς και διανομής) αλλά ούτε και τις άλλες χρεώσεις του λογαριασμού (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ