Κυριακή 02.04.2023

ΝΔ: Ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τρεις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες – Πως και γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μοιράσει τις εκλόγιμες θέσεις

Οι συμβολισμοί και η ουσία

Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες στις έξι εκλόγιµες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας  της Νέας Δηµοκρατίας στις εκλογές: Αυτή φέρεται να είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για λόγους πολιτικού συµβολισµού, αλλά και ουσίας, καθώς εκτιµά ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι, µετά τη δεύτερη κάλπη, µε το σύστηµα δηλαδή της ενισχυµένης αναλογικής, η Ν.∆. θα καταφέρει να εκλέξει έξι -από πέντε το 2019- βουλευτές Επικρατείας. Κι αυτό διότι θα καταφέρει να προσεγγίσει ή και να πιάσει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών (κοντά στο 39% δηλαδή), ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις βουλευτών Επικρατείας θα είναι για πρώτη φορά 15 αντί για 12.

Αύξηση εδρών

Οι έδρες αυξήθηκαν µε τον νόµο που δίνει για πρώτη φορά δικαίωµα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, ώστε να εκπροσωπούνται οι οµογενείς µε τρεις βουλευτές. ∆εν είναι, όµως, µόνο στις εκλόγιµες θέσεις που έχει αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να εφαρµόσει για πρώτη φορά ποσόστωση 50% ανδρών και γυναικών, µεγαλύτερη δηλαδή από την υποχρεωτική.

Συνολικά, στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας των φετινών εκλογών άνδρες και γυναίκες θα εκπροσωπούνται ισοµερώς. Κι επειδή ο συνολικός αριθµός είναι µονός (15), ο σχεδιασµός είναι να υπάρχουν οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες. Η «ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. στις εκλογές του 2023» είχε ανακοινωθεί από την Πειραιώς ήδη από πέρυσι, όταν γνωστοποιήθηκε στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι θα είναι υποψήφιες για βουλευτική έδρα οι ∆όµνα Μιχαηλίδου, Μαρία Συρεγγέλα, Σοφία Ζαχαράκη και Σοφία Νικολάου.

Η αποκάλυψη

Σε πρόσφατη δε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, είχε αποκαλύψει ότι τα ψηφοδέλτια της Ν.∆. θα έχουν περισσότερους νέους και γυναίκες από κάθε άλλη φορά. Η ανάγκη για αυξηµένη εκπροσώπηση των γυναικών απασχολούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν από την αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας. Στην πρώτη συνέντευξη σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο που είχε παραχωρήσει το 2019 ως πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί από το BBC «Hard Talk» για τον περιορισµένο αριθµό γυναικών στο Υπουργικό Συµβούλιο.

«Να κάνω περισσότερα»

«Θέλω να µπορέσω να κάνω περισσότερα σε ζητήµατα πολιτικής εκπροσώπησης (και των δύο φύλων)», τόνισε τότε και αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει «από πολλές γυναίκες να µπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές απ’ ό,τι οι άντρες να το κάνουν. ∆εν είµαι χαρούµενος για τη σύνθεση βάσει φύλου (της κυβέρνησης) και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουµε είναι πάρα πολύ ικανές και είµαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά και θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να µπουν στο Υπουργικό Συµβούλιο. Υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης».

Πηγή: δημοσιεύτηκε στο Secret

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ