Τρίτη 16.04.2024

Nadir Arber στο iefimerida.gr: Σωτήρια θεραπεία το εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό -Ξεκινούν οι μελέτες στην Ελλάδα

Ξεκινούν από Δευτέρα στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία», σε 100 Ελληνες ασθενείς με κορωνοϊό, οι κλινικές μελέτες του πολλά υποσχόμενου ισραηλινού φαρμάκου «EXO-C24», όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Ιατρικής Nadir Arber.

Ο κ. Arber, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε συζητήσεις εκ του σύνεγγυς τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την επέκταση των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

«Ξεκινούμε τη μελέτη από την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο ελληνικά νοσοκομεία και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τα ίδια θετικά αποτελέσματα με αυτά στο Ισραήλ», τονίζει ο καθηγητής Ιατρικής.

Το «EXO-C24» θα χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση
Το εισπνεόμενο, πειραματικό φάρμακο, που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Covid-19, αναμένεται να χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, με την ελπίδα να αναστραφεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ παράλληλα με την επέκταση των κλινικών μελετών αναμένεται να προχωρήσει η έρευνα σε μια κρίσιμη περίοδο εξέλιξης της πανδημίας.

Επικεφαλής των κλινικών ερευνών στη χώρα μας θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και το όλο εγχείρημα έχει από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι επαφές με την ελληνική πλευρά για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Πρόκειται για σωτήρια θεραπεία», λέει ο Nadir Arber
«Είδα από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και συντόνισα με τον κ. Τσιόδρα τις κλινικές έρευνες. Οι Έλληνες ασθενείς υπήρξαν εξαρχής η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι ελληνικές αρχές έχουν διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο την επιδημία στη χώρα και η συνεργασία μας θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα», τονίζει ο Nadir Arber, κάνοντας λόγο για μια «σωτήρια θεραπεία» που ανέπτυξαν στο ιατρικό κέντρο Ichilov, στο Τελ Αβίβ.
Αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν με επιτυχία οι κλινικές έρευνες δεν αποκλείεται το εισπνεόμενο φάρμακο «EXO-C24» να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους, καθώς μπορεί να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες και με χαμηλό κόστος.

Στόχος του φαρμάκου είναι η παροχή συμπτωματικής υποστήριξης στον ανθρώπινο οργανισμό για να ξεπεράσει τη λοίμωξη.

«Στην ουσία αναστέλλει την καταιγιστική ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών) που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για διασωλήνωση και ενδεχομένως στον θάνατο», είχε σχολιάσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο iefimerida.gr o Ισραηλινός καθηγητής.

Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 30 ασθενείς που νοσούσαν βαριά και οι 29 από αυτούς θεραπεύτηκαν εντός 3 έως 5 ημερών.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει τη φάση 1b/2a με 100% ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη της Φάσης 2 και 3 των κλινικών δοκιμών», τονίζει ο Nadir Arber.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ