Τετάρτη 22.03.2023

Να σταματήσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου το Πάσχα ζητούν οι κάτοικοι

Κώδωνα κινδύνου εν όψει Πάσχα για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, κρούουν κάτοικοι στον Βροντάδο Χίου. Με επιστολή τους μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Νικόλαου Κωστακόπουλου ζητούν από τις αρχές να μην επιτρέψουν φέτος το έθιμο, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ημέρα της Ανάστασης και έχει τις ρίζες του από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Στην επιστολή τους, οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν προς τον διευθυντή της Αστυνομίας Χίου: «Απευθυνόμαστε ξανά σε εσάς, όπως πράξαμε και την προηγούμενη χρονιά, με την ελπίδα αυτή τη χρονιά να εισακουστούν οι παρακλήσεις μας και η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει αποτελεσματικά εμάς και τις περιουσίες μας. Όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, η επερχόμενη μεγάλη εορτή του Πάσχα για εμάς, τους κατοίκους του Βροντάδου (Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής) σημαίνει ότι θα δούμε για ακόμα μια φορά το τόπο μας να γίνεται εμπόλεμη ζώνη, με εκατοντάδες ρουκέτες να εκτοξεύονται προς τα σπίτια μας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε αυτά αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι πρόδηλο ότι ο «ρουκετοπόλεμος» αποτελεί μια έκνομη δραστηριότητα, η οποία παρόλα αυτά διεξάγεται κανονικά, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Αστυνομίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία συμπράττει δια της ανοχής της σε αυτή την παράνομη ενέργεια. Σας ζητάμε λοιπόν να πράξετε τα δέοντα ώστε να μην καταστεί για ακόμα μια φορά ο νόμος κενό γράμμα. Σας ζητάμε απλώς να προστατεύσετε εμάς και τις περιουσίες μας. Είναι κρίσιμο να καταστήσετε σαφές ότι φέτος δεν θα επιτραπούν οι ρίψεις ρουκετών, ώστε να μπορέσουμε εμείς και οι οικείοι μας να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα, χωρίς το φόβο ότι μια ρουκέτα θα χτυπήσει το σπίτι μας ή εμάς».

Σύμφωνα με το έθιμο χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Στόχος είναι οι μεν να πετύχουν τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ οι δε το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Οι προετοιμασίες για τον ρουκετοπόλεμο, γίνονται μήνες πριν το Πάσχα, ενώ μέχρι και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ασχοληθεί με διάφορα ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο έθιμο. Την επόμενη ημέρα της Ανάστασης γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής.
Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ